Cum s-a terminat „scandalul Bâstroe” dintre România și Ucraina ? Ce se întâmplă în Delta Dunării ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.12.2023 - 09:10
Cum s-a terminat „scandalul Bâstroe” dintre România și Ucraina? - Delta Dunarii News

Un scandal uriaș a avut loc între Ucraina și România pe tema canalului Bâstroe. România a acuzat Ucraina că face săpături care pune Delta Dunării în primejdie.

SHARE

Cum s-a terminat „scandalul Bâstroe” dintre România și Ucraina, am aflat de la ministrul mediului din Ucraina. Acesta a spus ce se întâmplă în Delta Dunării într-o postare pe FB.

„Ucraina își respectă obligațiile europene în conformitate cu Convenția de la Espoo. În disputa de 20 de ani cu România privind îndeplinirea cerințelor sale în construcția canalului Dunăre-Marea Neagră, am pus punct final.

Un proiect neconform

Ne-am făcut "temele" și am depășit disputa cu România pentru a aduce proiectul în conformitate cu cerințele Convenției. La urma urmei, Ucrainei îi pasă de relațiile de prietenie și de respectarea normelor dreptului internațional. Vrem și putem căuta un teren comun și corecta erorile trecutului ”, a scris ministrul mediului din Ucraina, Ruslan Streleț.

Litigiul se referea la obligațiile Ucrainei în temeiul Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo).

Litigiul a fost soluționat în cele din urmă în marja celei de-a 9-a reuniuni a părților la Convenția Espoo de la Geneva. La ultima reuniune a Convenției de la Espoo, de pe 14-15 decembrie, delegația ucraineană a declarat că a luat toate măsurile necesare pentru încetarea proiectului inițial, considerat neconform.

 

Cum s-a terminat „scandalul Bîstroe” dintre România și Ucraina

„Marele pas înainte, din punctul meu de vedere, în ceea ce privește problema Bâstroe este că Ucraina a înțeles nu doar că trebuie să respecte toate obligațiile și condiționalitățile stabilite la nivel european pentru un astfel de proiect, ci și că poate să facă asta.

Îi mulțumesc omologului meu ucrainean Руслан Стрілець Ruslan Strilets pentru faptul că a înțeles că nu doar pentru România și Uniunea Europeană, ci și pentru Ucraina este importantă asumarea și implementarea acelor norme care să garanteze protejarea Deltei Dunării; ca exemplificare, niciun fel de lucrări nu sunt posibile înainte de inițierea unui program de monitorizare a biodiversității și migrației sturionilor, o obligație prevăzută expres în autorizație.

Urmează operaționalizarea Comisiei comune România – Ucraina, constituită prin Acordul bilateral, prin intermediul căreia vor fi gestionate toate procedurile de evaluare a impactului transfrontalier asupra mediului.

Continuăm dialogul atât cu partea ucraineană, cât și cu doamna Iordanov, ministrul Mediului din Rep. Moldova, pentru a acționa proactiv în sprijinirea Ucrainei, cu respectarea intereselor strategice ale României și ale tuturor normelor europene de mediu”, a scrie pe FB ministrul român al mediului Mircea Fechet.

Un scandal diplimatic

Dorinţa Ucrainei de a adânci Canalul Bâstroe, care se desprinde din Canalul Chilia, spre nord-est, în teritoriul Ucrainei, vârsându-se în Marea Neagră, a reprezentat un motiv de tensiuni între cele două state.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te