Cum l-a recrutat un oligarh rus pe agentul FBI considerat cel mai bun „vânător de spioni”

DE Elena Andrei | Actualizat: 01.02.2023 - 20:24
Charles McGonigal, fostul șef al serviciului de contrainformații al FBI din New York./Foto: Profimedia Images

FBI a încercat să-l recruteze pe Oleg V. Deripaska, un miliardar rus, ca informator, în 2014, în speranța că ar putea face lumină asupra crimei organizate și, ulterior, a posibilelor amestecuri în alegerile prezidențiale ale Moscovei. Dar s-a întâmplat invers.

SHARE

Un deceniu mai târziu, Deripaska se pare că „întors” jocul FBI. Procurorii spun că oligarhul l-a recrutat pe unul dintre cei mai buni vânători de spioni ai biroului, când a ieșit la pensie, pentru a desfășura activități despre care spun că a încălcat sancțiunile SUA.

Acuzațiile deschise săptămâna aceasta împotriva lui Charles McGonigal – care a condus unitatea de contrainformații a FBI, biroul din New York, și i-a investigat pe oligarhii ruși, inclusiv pe Deripaska, conform rechizitoriului – au arătat măsura în care oligarhul a ajuns la cele mai înalte niveluri ale puterii americane. 

Nu există nicio indicație în rechizitoriu că McGonigal lucra pentru Deripaska în timp ce era încă angajat al FBI. Cu toate acestea, un rechizitoriu paralel, la Washington, îl acuză pe McGonigal că a primit cel puțin 225.000 de dolari în plăți secrete de la un fost angajat al unui serviciu de informații albanez pe când era încă la agenție. 

Deripaska, un magnat al aluminiului, a fost pe radarul autorităților americane de ani de zile și rămâne sub sancțiuni. Era cunoscut ca fiind un aliat al președintelui rus Vladimir V. Putin. Departamentul Trezoreriei raportase că acesta avea legături cu crima organizată.

„Deripaska este binecunoscut pentru oricine monitorizează Rusia”, a spus Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia și fost oficial al Departamentului de Stat care a ajutat la elaborarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Nu aș fi acceptat o invitație la prânz din partea tipului ăsta”, a adăugat el.

Implicațiile acuzațiilor împotriva lui McGonigal sunt alarmante.

De ani de zile, Deripaska, în vârstă de 55 de ani, a angajat o mică armată de lobbyiști, avocați, consultanți pentru a-și proteja afacerile personale și pentru a-și ușura accesul în țările occidentale.

În ultimele luni însă, procurorii federali din New York i-au acuzat pe câțiva dintre acești angajați de o serie de încălcări ale sancțiunilor SUA.

Deripaska a fost el însuși inculpat în toamna trecută, autoritățile spunând că a plănuit ca iubita lui să nască în Statele Unite, pentru a deveni cetățean american. 

El a petrecut ani de zile încercând să-și câștige respect și credibilitate în Statele Unite, Londra și în alte părți – găzduind petreceri la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, angajând foști înalți oficiali americani ca lobbyiști și personalități politice britanice puternice.

Chiar a lucrat în trecut cu Guvernul SUA, inclusiv pentru a salva un agent FBI capturat în Iran, pentru care a cheltuit 25 de milioane de dolari din banii săi, dar misiunea a eșuat.

Totuși, administrațiile succesive de la Washington au încercat să-i limiteze capacitatea de a călători în Statele Unite.

FBI a percheziționat casele de milioane de dolari ale lui Deripaska în 2021, ca parte a anchetei pentru a stabili dacă acesta a încălcat sancțiunile impuse.

În 2016, Deripaska l-a angajat consilier pe Paul Manafort, fostul președinte de campanie al lui Donald Trump.

Din 2014 până în 2016, FBI a încercat să-l curteze pe Deripaska în calitate de potențial informator, căutând informații despre crima organizată rusă și despre posibilul ajutor rusesc pentru campania domnului Trump, a informat The New York Times în 2018.

La un moment dat, a informat The Times, agenții au apărut la Deripaska acasă în New York și l-au presat în legătură cu Manafort și dacă a servit ca o legătură între campania lui Trump și Kremlin. El le-a spus că această teorie e absurdă.

Potrivit actului de acuzare împotriva lui McGonigal, în timp ce acesta lucra încă pentru birou în 2018, Serghei Șestakov - un fost diplomat și traducător  rus încă din epoca sovietică, care a fost de asemenea acuzat în acest caz - l-a prezentat pe McGonigal prin e-mail unui angajat al lui Deripaska. Persoana respectivă a fost identificată în acuzații ca Agent-1 și descrisă ca fiind un fost diplomat sovietic și al Federației Ruse.

Citește și

Cea mai lungă linie submarină electrică din lume va fi în Marea Neagră, între România și Georgia

Turcia va dezvolta infrastructura de informații a bazelor NATO „Intelligence Functional Services”

Șestakov i-a cerut lui McGonigal să o ajute pe fiica Agentului-1, o studentă, să obțină un stagiu la Departamentul de Poliție din New York în domeniul contraterorismului, al culegerii de informații și al "legăturilor internaționale", potrivit actului de acuzare.

McGonigal i-a spus unui subordonat al FBI că dorea să îl recruteze pe Agent-1, pe care l-a descris ca fiind un „ofițer de informații rus”, se arată în rechizitoriu.

Acuzarea spune că McGonigal a fost de acord să o ajute pe fiica sa și, cu ajutorul unui contact din cadrul Departamentului de Poliție, i-a asigurat o întâlnire cu un sergent de poliție.

În 2019, după ce s-a retras, McGonigal l-a prezentat pe agentul dlui Deripaska unei firme internaționale de avocatură din Manhattan pentru a-l ajuta pe oligarh să obțină eliminarea sancțiunilor, potrivit actului de acuzare.

În timpul negocierilor, McGonigal s-a întâlnit cu Deripaska la Londra și Viena, au declarat procurorii.

Atunci când Deripaska a semnat cu firma, aceasta l-a angajat pe McGonigal în calitate de consultant și investigator.

În primăvara anului 2021, Agent-1 a început să negocieze cu McGonigal pentru a lucra direct pentru Deripaska, fără firma de avocatură. Acesta dorea ca McGonigal să investigheze un rival de afaceri, potrivit actului de acuzare.

Între august și noiembrie 2021, spun procurorii, Deripaska a făcut plăți către Șestakov și McGonigal de la o bancă rusească prin conturi din Cipru și New Jersey.

În luna octombrie a aceluiași an, agenții FBI au percheziționat locuințe legate de Deripaska în New York și Washington.

La 21 noiembrie 2021, agenții FBI au confiscat dispozitivele electronice ale dlui Șestakov și ale lui McGonigal.

Procesul acestuia este în desfășurare.

„Toată această poveste arată cât de importantă este puterea banului”, a declarat Daniel Fried, fost oficial al Departamentului de Stat care a ajutat la elaborarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te