Cum a cumpărat Reuters fentanil, din China, suficient pentru 3 milioane de doze

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.07.2024 - 14:54
Cum a cumpărat Reuters fentanil, din China, suficient pentru 3 milioane de doze - Foto: Profimedia Images
Cum a cumpărat Reuters fentanil, din China, suficient pentru 3 milioane de doze - Foto: Profimedia Images

Cum a cumpărat Reuters fentanil, din China, suficient pentru 3 milioane de doze. La atingerea ecranului de pe smartphone-ul unui cumpărător, vânzătorii chinezi de produse chimice vor transporta prin aer ingrediente de fentanil, din ușă în ușă.

SHARE

Cum a cumpărat Reuters fentanil, din China, suficient pentru 3 milioane de doze. La atingerea ecranului de pe smartphone-ul unui cumpărător, vânzătorii chinezi de produse chimice vor transporta prin aer ingrediente de fentanil, din ușă în ușă, în America de Nord.

Reuters a cumpărat suficient pentru a face 3 milioane de pastile. Astfel de tranzacții sunt uimitor de ușor de realizat. O investigaţie dezvăluie felul cum traficanții de droguri eludează eforturile autorităţilor de a opri comerțul mortal din spatele crizei fentanilului.

Cum a cumpărat Reuters fentanil, din China, suficient pentru 3 milioane de doze

O cutie de carton cât jumătate din dimensiunea unei pâini purta o etichetă de expediere, care declara despre conținutul ei astfel: „Adaptor”.

A fost livrat în octombrie unui reporter Reuters din Mexico City. Nu era nici un adaptor în acel pachet.

În schimb, sigilat într-o pungă metalică de Mylar, era un borcan de plastic care conținea un kilogram de 1-boc-4-piperidonă, o pulbere albicioasă care este ingredientul principal al fentanilului.

Ar fi fost suficient pentru a produce 750.000 de tablete din drogul mortal.

Citeşte şi: „Drogul Frankenstein”, pericolul nou ce amenință și România. Cât de puternic este?

Un reporter Reuters comandase substanța chimică cu șase săptămâni mai devreme, de la un vânzător din China.

Asistenta de vânzări „Jenny” a folosit o fotografie a unei actrițe chineze, ca avatar pe ecran. Prețul a fost de 440 USD, plătibil în Bitcoin, iar livrarea cu transportul aerian inclus.

„Putem livra în siguranță în Mexic”, scrisese Jenny în spaniolă, pe platforma de mesaje criptate Telegram, în iulie 2023, când reporterul a întrebat pentru prima dată despre substanța chimică. „Nimeni nu știe ce trimitem”, a spus aceasta.

Citeşte şi: Fiii lui Chapo ucid pe cei ce fac trafic cu drogul vândut de farmacistul bucureștean. Prea nociv

Tranzacțiile de genul acesta fac parte din cea mai mare evoluţie din comerțul global cu narcotice, de la începutul războiului împotriva drogurilor, cu o jumătate de secol în urmă.

Fabricarea fentanilului, opioid sintetic care ucide zeci de mii de americani anual, a devenit o industrie globală nesfârșit de inventivă și nemiloasă.

Foto: Profimedia Images

Comerțul se bazează pe substanțele chimice cunoscute sub numele de „precursori”, care sunt ingredientele esențiale ale medicamentului.

Citeşte şi: 

Compușii numiți piperidină sunt nucleul structurii fentanilului. Alți precursori furnizează blocurile de construcție rămase libere. Combinați prin reacții chimice, acești precursori creează un drog de 50 de ori mai puternic decât heroina.

Problema autorităților de reglementare este că multe dintre aceleași substanțe chimice folosite pentru a face fentanil sunt de asemenea cruciale pentru industriile legitime, de la parfumuri și produse farmaceutice, până la cauciuc și coloranți.

Restricționarea strânsă a tuturor ar afecta comerțul global. Și, din cauza potenței fentanilului, chiar și cantități mici din acești precursori pot produce un număr mare de pastile minuscule, folosind un proces simplu de fabricație - făcând ingredientele, produsul final și lanțul de aprovizionare ușor de ascuns autorităților.

Orice persoană care are o cutie poștală, o conexiune la Internet și o monedă digitală pentru a plăti taxa își poate procura aceste substanțe chimice, a constatat o investigație Reuters.

Pentru a afla cum funcționează această industrie globală, reporterii au făcut mai multe achiziții de precursori, în ultimul an.

Deși câteva dintre vânzări s-au dovedit a fi înșelătorii, jurnaliștii au reușit să cumpere 12 substanțe chimice care ar putea fi folosite pentru a face fentanil, potrivit chimiștilor independenți consultați.

Majoritatea mărfurilor au ajuns la destinaţie, ca orice alt pachet, prin poștă. Echipa a procurat de asemenea ingrediente secundare folosite pentru a procesa precursorii esențiali, precum și echipamente de bază - având astfel tot ceea ce este necesar pentru a produce fentanil.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te