Cuba: proteste de stradă împotriva dictaturii

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.07.2021 - 08:35
Cuba: proteste de stradă împotriva dictaturii

Exasperaţi de criza economică, mii de cubanezi au manifestat duminică în toată ţara, scandând "Libertate!" şi "Jos dictatura!", în timp ce preşedintele Miguel Diaz-Canel şi-a chemat susţinătorii să riposteze în stradă, transmite AFP.

SHARE

Mii de cubanezi au ieșit duminică pe străzile unui orășel din apropierea capitalei Havana pentru a protesta față de guvern, o mișcare inedită pentru o țară care de zeci de ani trăiește în comunism și dictatură.

Manifestanții, în majoritate tineri, au mers pe străzile din San Antonio de los Baños, un oraș cu 50.000 de locuitori situat la circa 30 de kilometri de Havana, și au strigat „Patrie și viață”, după titlul unui cântec, dar și „Jos dictatura!”, „Libertate”  și „Nu ne e frică!”.

Ulterior, au început să se strângă protestatari și în Havana. Cel puţin zece persoane au fost arestate şi mai mulţi ofiţeri de poliţie au folosit bastoane din plastic pentru a lovi protestatarii, în timp au fost desfăşuraţi un număr mare de militari şi poliţişti.

Cel puţin zece persoane au fost arestate şi mai mulţi ofiţeri de poliţie au folosit bastoane din plastic pentru a lovi protestatarii, în timp au fost desfăşuraţi un număr mare de militari şi poliţişti.

În plus, imediat, în capitala Havana a fost organizată o contramanifestație, în sprijinul guvernului președintelui Miguel Diaz-Canel, scrie Digi24.

„Ordinul de luptă a fost dat, în stradă revoluţionari!", a îndemnat, într-o intervenţie televizată, preşedintele cubanez, care a acuzat "mafia cubanezo-americană" că se află în spatele acestei revolte.

„Facem apel la toţi revoluţionarii din ţară, toţi comuniştii, să iasă pe străzile unde vor avea loc aceste provocări, acum şi în zilele următoare. Şi să le înfrunte într-un mod hotărât, ferm şi curajos", a adăugat Miguel Diaz-Canel.

De la începutul pandemiei, cubanezii trebuie să stea la cozi lungi pentru a-și procura alimentele de bază. Nu se găsesc nici medicamente, ceea ce a generat o puternică nemulțumire socială, relatează BFM TV. 

Sub hashtagul #SOSCuba sau #SOSMatanzas (SOSMasacre), apelurile de ajutor se înmulțesc pe rețelele sociale, la fel și apelurile ca guvernul să faciliteze primirea de donații din străinătate.

Citește și: Pițurcă, 25.000 € de la Pro TV pentru analiza Euro2020: „Nu am văzut prima repriză Anglia-Danemarca”

Sâmbătă, un grup de opozanți a cerut înființarea unui „coridor umanitar”, o inițiativă pe care guvernul a respins-o.

„Conceptele de coridor umanitar și de ajutor umanitar sunt asociate cu zonele de conflict și nu se aplică în Cuba”, a declarat sâmbătă Ernesto Soberon, director al afacerilor consulare și responsabil cu diaspora cubaneză.

Citește și: Mihai Gâdea, patriot și mândru că e român, își dă fata, Maisha Karina, la o facultate din Olanda

Autoritățile acuză „o campanie” care urmărește „să prezinte o imagine de haos total în țară, ceea ce nu corespunde situației din prezent”. Guvernul ar urma, totuși, să autorizeze luni o adresă de e-mail pentru a accelera donațiile din străinătate, a declarat Ernesto Soberon.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te