Croația îi amenință pe comercianții care cresc prețurile pe fondul trecerii la moneda euro

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.01.2023 - 11:06
Croația trece la moneda euro

Guvernul Croației amenință că va pune pe lista neagră comercianții cu amănuntul care cresc prețurile în timpul trecerii la euro. De la 1 ianuarie, renunță la moneda națională, kuna, în favoarea celei europene.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Guvernul Croației va interveni dacă comercianții vor crește prețurile din cauza trecerii la euro, a declarat ministrul Economiei, Davor Filipovic, pe 3 ianuarie, în urma unei întâlniri cu reprezentanții lanțurilor și asociațiilor de retail.

Croația a început să folosească euro de la 1 ianuarie și au existat rapoarte că, în unele magazine, prețurile au fost rotunjite, încălcând rata de conversie de 1 EUR la 7,5 HRK.

„Ceea ce le-am spus astăzi lanțurilor de comerț cu amănuntul și ceea ce le spun celor care vor încerca să profite de trecerea la euro și să facă profit în detrimentul cetățenilor noștri, este că nu vor scăpa de asta și că Guvernul va face tot ce îi stă în putință pentru a proteja nivelul de trai al cetățenilor”, a spus Filipovic într-un comunicat.

El a adăugat că toate măsurile sunt pe masă, de la includerea pe lista neagră a comercianților cu amănuntul până la înghețarea prețurilor la bunurile de larg consum.

N1 a scris că reprezentanții retailerilor au susținut că creșterea prețurilor nu a venit ca o consecință a trecerii la euro, ci din cauza altor factori, inclusiv criza COVID-19 și războiul rusesc din Ucraina.

Retailerii au susținut că au rotunjit prețurile conform regulilor publicate de guvern și banca centrală.

De la 1 ianuarie, croații folosesc moneda locală, kuna croată, alături de euro, timp de două săptămâni. După această perioadă, va fi folosită doar moneda europeană.

Pregătirile pentru adoptarea monedei euro au început în 2022, iar Croația a început să producă și monede euro în iulie. 

Citește și: VIDEO Imagini incredibile: Un avion de vânătoare american și unul chinezesc aproape de coliziune

La mijlocul lunii decembrie, Banca Centrală croată a anunțat că 2.700 din cele 4.000 de bancomate din țară vor fi închise treptat pentru serviciu pentru a se adapta la înlocuirea monedei locale de către țară cu euro.

Cele 2.700 de bancomate erau programate să înceapă să funcționeze doar cu bancnote euro de la 1 ianuarie. Se preconizează că toate cele 4.000 de aparate din țară vor fi compatibile cu bancnotele euro până pe 15 ianuarie.

Citește și: NY Times: Trupele SUA din România, avertisment dat Moscovei. O rachetă ajunge în 7 minute în Crimeea

Băncile comerciale croate au decis să renunțe la orice taxe percepute în mod normal utilizatorilor care retrag numerar de la ATM-uri operate de alte bănci decât ale lor, în esență, făcând toate ATM-urile accesibile gratuit tuturor croaților care doresc să retragă numerar între 15 decembrie și 15 ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te