Croația. Hărțile Ungariei mari ale lui Viktor Orban sunt doar pentru „uz intern”

DE Adina Mutăr | 07.05.2020 - 18:37

Președintele croat, Zoran Milanovici, a răspuns joi la o postare provocatoare pe Facebook a liderului ungar, Viktor Orban, care înfățișa o hartă a Ungariei mari și un îndemn pentru absolvenții de istorie: „Haideți!”.

SHARE

Milanovici i-a îndemnat, joi, pe absolvenții croați să nu publice nicio hartă veche care să facă Croația să pară mai mare decât este în ​​prezent.

„Croația este un stat și o națiune europeană modernă. În arhivele noastre există numeroase hărți istorice care arată patria noastră mult mai mare decât este astăzi. Nu le distribuiți și nu le puneți pe profilurile voastre. Nu sunt contemporane sau realizabile în ziua de azi și, mai important, îi irită la nesfârșit pe vecinii noștri”, a scris Milanovici.

Globul pământesc cu harta Ungariei mari postată de Viktor Orban includea mari părți din Serbia modernă, România și Slovacia, precum și jumătatea de nord a Croației - toate pierdute în cadrul Tratatului de la Trianon din 1920, în urma prăbușirii statului austro-ungar.

„De fiecare dată suntem uimiți de hărțile „istorice” care, ca un fetiș întunecat, apar previzibil pe paginile unor „lideri” din vecinătatea noastră. Acestea sunt provocările celor care știu foarte bine că aceste hărți vor rămâne doar în dulapuri. Învață din istorie, dar privește spre viitor”, a scris Milanovici.

Nu este prima dată când premierul ungar a postat o fotografie cu harta Ungariei „istorice” pe social media, dar nu au existat reacții puternice ale Croației în trecut.

„Conducerea statului croat și naționaliștii croați știu că ceea ce face Viktor Orban are sens numai pentru uz intern și nu indică nicio intenție serioasă, cu excepția, poate, față de România", a declarat Zarko Puhovski, un veteran croat al politicii externe, pentru Balkan Insight.


Primul ministru al României, Ludovic Orban, a reacționat sarcastic la postarea omologului său ungar, potrivit Balkan Insight.

„Vrabia mălai visează”, a spus Orban, folosind un proverb românesc, comentând că omologul său este doar „el însuși” când face asemenea gesturi.

Și președintele Sloveniei, Borut Pahor, a condamnat, joi, postarea lui Viktor Orban, transmite agenția STA.

„Este de înțeles și corect faptul că postările recurente ale unor hărți care pot fi percepute ca expresia unor revendicări teritoriale sunt tratate cu atitudini de respingere și îngrijorare de publicul democratic, inclusiv de către mine, în calitate de președinte al republicii”, a declarat președintele sloven.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.