Criză totală în Nigeria. Peste 280 de elevi de școală primară, răpiți de o bandă înarmată

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.03.2024 - 10:31
Criză totală în Nigeria. Peste 280 de elevi de școală primară, răpiți de o bandă înarmată - Foto: Profimedia images

Criză totală în Nigeria. Peste 280 de elevi de școală primară din Nigeria au fost răpiți, împreună cu profesorul lor de către un grup de zeci de indivizi înarmați. În timpul răpirii, unul dintre copii a fost împușcat.

SHARE

Peste 280 de elevi din Nigeria au fost răpiți de zeci de atacatori înarmați în timp ce se aflau la locul de adunare, conform mărturiilor unor martori oculari.

Criză totală în Nigeria. Peste 280 de elevi de școală primară, răpiți de o bandă înarmată

Incidentul șocant a avut loc în jurul orei 8:30 în satul Kuriga din statul Kaduna.

Martorii au relatat că elevii, cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani, împreună cu un profesor, au fost capturați de bandele înarmate care au pătruns în zonă pe motociclete.

Guvernatorul statului Kaduna, Uba Sani, a confirmat incidentul, declarând că 187 de elevi de la Școala Primară Guvernamentală și 125 de la Școala Primară Locală au fost declarați dispăruți, cu toate că 25 dintre aceștia s-au întors între timp.

Citește și: Amenințare cu bombă și răpiri la 30 de școli din Bruxelles. Avertisment: „Țineți-vă copiii acasă”

De asemenea, martorii au relatat că unul dintre elevi a fost împușcat și primește îngrijiri medicale la Spitalul Birnin Gwari.

Atacul are loc într-o regiune în care grupările de răpitori sunt active, iar forțele armate au demarat o operațiune pentru a-i găsi pe cei răpiți. Aceasta vine în contextul temerilor crescânde legate de siguranța școlarilor în Nigeria, în urma unor incidente similare anterioare.

Citește și: Franța, copleșită de flagelul terorismului. 100 de amenințări cu bombă în aeroporturi în 10 zile

Răpiri în masă în Nigeria

Atacul survine la scurt timp după rapoarte privind răpirea unor femei și copii de către gruparea islamistă Boko Haram, însă cele două evenimente nu sunt considerate legate.

În septembrie 2021, bărbați înarmați au răpit 30 de persoane, inclusiv 24 de studente, de la o universitate din statul Zamfara. Orașul Jangebe din Zamfara a fost, de asemenea, martorul unui incident similar în februarie 2021, când peste 300 de eleve au fost răpite dintr-un internat de fete, potrvit msn.com care citează The Times of India.

În încercarea de a combate fenomenul răpirilor în Nigeria, o lege controversată care interzice plata răscumpărărilor a fost adoptată în 2022, cu toate că niciun suspecție nu a fost încă arestat.

Grupul pentru drepturile omului, Amnesty Internationa, a îndemnat autoritățile nigeriene să ia măsuri imediate pentru a preveni alte atacuri asupra instituțiilor de învățământ și pentru a proteja viețile și dreptul la educație al tinerilor din țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te