VIDEO Culisele demisiei premierului R. Moldova. Dorin Recean, propus succesor de Maia Sandu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.02.2023 - 15:53

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și-a anunțat astăzi demisia, ceea ce va duce la demisia in corpore a întregului Executiv de la Chișinău. În locul său, Maia Sandu l-a propus de Dorin Recean. El trebuie să formeze un nou guvern și să treacă de votul Parlamentului.

SHARE

UPDATE 15.45. Maia Sandu l-a propus pe Dorin Recean pentru funcția de premier. El este consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretarul Consiliului Suprem de Securitate. Președintele PAS, Igor Grosu, a precizat că partidul său, care deține o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Chișinău  (63 de locuri din 101), îl va „sprijini plenar” pe Recean pentru a ocupa această funcție. El va prezenta săptămâna viitoare componența noului guvern precum și programul de guvernare.

UPDATE 14.45. Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a convocat fracțiunile parlamentare pentru consultări în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de prim-ministru. Astfel, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, precum și Partidului „ȘOR” sunt așteptați la Președinție.

Ca urmare a consultărilor, șeful statului va desemna un candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, iar ulterior, la ora 15:30, va susține un briefing de presă.

UPDATE 14.15. Plecarea Nataliei Gavrilița din fruntea Guvernului este cauzată de lipsa de performanță în această funcție, fapt care a dus la erodarea masivă a PAS. Practic, de la alegerile din 2021, partidul Maiei Sandu a pierdut jumătate de numărul susținătorilor, gravitând în prezent în jurul a 25%.

Sondaj CBS Axa- ianuarie 2023

Pentru a obține retragerea Nataliei Gavriliță, Maia Sandu i-a oferit acesteia postul de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pentru următorii 7 ani. Rămâne de văzut dacă această ofertă se va concretiza.

Inițial, Gavriliță a refuzat, după ce a fost asigurată de vicepremierul Andrei Spînu, aflat în prezent în conflict cu Maia Sandu, că va fi sprijinită în Parlament pentru a rămâne în funcție. Spînu controlează un număr de 15-18 deputați PAS, cu ajutorul cărora a încercat să împiedice schimbarea premierului. Este posibil ca, pe fondul conflictului cu șefa statului, Spînu să nu mai facă parte din viitorul guvern.

UPDATE 13.30. Președinta Maia Sandu a luat act de demisia premierului Natalia Gavriliță. După consultări cu partidele parlamentare, va desemna un candidat la funcția de premier.

„Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare – acolo unde alții doreau război și faliment.

Mulțumim mult, Natalia!

Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”, a preciat Maia Sandu într-un comunicat.

=============

Natalia Gavrilița- Foto: Facebook

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a susținut un briefing de presă, anunță serviciul de presă al Executivului, citat de Deschide.md.

„Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui Guvern, a venit timpul să anunț demisia mea din această funcție. Am preluat guvernarea cu un mandat anticorupție, prodezvoltare și proeuropean, într-o perioadă în care schemele de corupție au acaparat toate instituțiile, iar oligarhii se simțeau de neînvins”, a declarat ea.

Ea a precizat că R. Moldova întră într-o fază nouă, în care prioritatea statului este „securitatea energetică, cibernetică, economică și socială”.

„Am avut onoarea să fiu prim-ministră a acestei țări și voi rămâne în slujba poporului meu, alături de echipa de oameni care v-a câștigat încrederea... Plec de la conducerea Guvernului cu sentimentul datoriei împlinite și cu inima împăcată”, a adăugat Gavrilița.

De menționat că, astăzi, mai mulți deputați și miniștri au fost convocați la Președinție. Ulterior, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că ar urma să fie anunțate mai multe „schimbări guvernamentale”.

Dorin Recean, consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretarul Consiliului Suprem de Securitate, ar urma să fie desemnat de Maia Sandu drept candidat la funcția de prim-ministru.

Potrivit surselor Deschide.md, candidatura acestuia a fost discutată în cadrul ședinței conducerii PAS care a avut loc la Președinție cu participarea deputaților și unor miniștri.

Citește și: VIDEO SUA trimit Ucrainei rachete cu rază de acțiune de 150 de km. Pot fi lansate de pe HIMARS

Aceleași surse menționează că ședința a fost una cu scântei, mai mulți reprezentanți ai partidului de guvernământ s-ar fi opus desemnării lui Recean la funcția de premier.

În acest sens, conducerea PAS ar urma să se întrunească într-o nouă ședință astăzi la ora 16:00.

Citește și: VIDEO România, pe cale de a achiziționa obuziere K-9 Thunder din Coreea de Sud

Precizăm că despre înaintarea lui Dorin Recean la funcția de premier s-a vehiculat și anterior. Atunci, conducerea R.Moldova a respins aceste afirmații, menționând că acestea sunt doar zvonuri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te