Cosmodromul de la Vostochny, cel mai important proiect din Rusia, măcinat de corupție

DE Adelina Sahlean | 19.11.2019 - 16:16
Lansare de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, 15 decembrie 2015. Foto: NASA/ Joel Kowsky

Noul cosmodrom pe care Rusia îl contruiește la Vostochny - un mega-proiect important pentru președintele Vladimir Putin, este întârziat din cauza furturilor masive, care se ridică la sume astronomice, informează BBC.

SHARE

Sumele delapidate până în acest moment în cadrul proiectului se ridică la 172 de milioane de dolari. Mai mulți oficiali de top au fost puși sub acuzare și condamnați. Comitetul Federal de Investigație din Rusia se ocupă de 12 cazuri de furt în cadrul proiectului cosmodromului Vostochny, considerat de Vladimir Putin de importanță strategică pentru Rusia, datorită potențialului comercial.

Cea mai lungă sentință acordată până acum, de 11 ani și jumătate de închisoare, a fost dată lui Yuri Khrizman, fostul șef al companiei de stat din domeniul construcțiilor Dalspetsstroy.

Profesorul Mark Galeotti, expert în cadrul Royal Uniterd Services Institute, a declarat pentru BBC că scandalul Vostochny evidențiază nivelul de corupție din aparatul de stat supradimensionat al Rusiei.

"Cum poți să rezolvi această problemă fără să declari război propriei tale elite? Nu este pregătit să facă astă. Depedența sa de mega-proiecte crează oportunități masive de delapidare", a spus Galeotti.

Vostochny este primul cosmodrom civil construit în Rusia, iar de aici ar urma să decoleze zboruri comerciale în spațiu. Prima lansare a avut loc în 2016 și au mai avut loc încă patru de atunci.

Cosmodromul este în Orientul Îndepărtat rus, departe de marile orașe, pentru a reduce riscul ca zonele urbane să fie lovite de posibile resturi ale rachetelor. Anterior, pe locul cosmodromului s-a aflat o baza rusească de rachete Svobodny.

Misiunile spațiale sunt o chestiune de mândrie națională în Rusia: Uniunea Sovietică a fost prima națiune care a trimis un om în spațiu - Yuri Gagarin, în 1961.

Într-o vizită efectuată la Vostochny în septembrie, Vladimir Putin le-a spus oficialilor prezenți: "Acesta este cel mai important proiect strategic din Rusia".

Costul total al cosmodromului Vostochny este estimat la 4,7 miliarde de dolari, însă proiectul s-a confruntat cu întârzieri și costuri suplimentare.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -