100 de rachete nucleare angajate de SUA și Coreea de Sud pentru contracararea amenințării Nordului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.10.2023 - 10:48
100 de rachete nucleare angajate de SUA și Coreea de Sud pentru contracararea amenințării Nordului - Foto: Pixabay

Seulul şi Washingtonul ar trebui să modernizeze aproximativ 100 de arme nucleare tactice americane pentru a sprijini securitatea Coreii de Sud împotriva ameninţărilor tot mai mari ale Coreii de Nord, se arată într-un raport de cercetare.

SHARE

Institutul Asan pentru Studii Politice şi RAND Corp. au făcut această recomandare într-un raport comun, subliniind că Phenianul "a stabilit deja o forţă de arme nucleare care ar putea reprezenta o ameninţare existenţială" pentru Coreea de Sud şi este "pe punctul" de a reprezenta o ameninţare serioasă pentru SUA.

100 de rachete nucleare angajate de SUA și Coreea de Sud pentru contracararea amenințării Nordului

"Kim Jong-un pare să planifice o forţă de cel puţin 300 până la 500 de arme nucleare. Pragul de 300 de arme ar putea fi aproape atins în 2030", se arată în raport, intitulat 'Opţiuni pentru consolidarea asigurării nucleare a Republicii Coreea'.

Raportul estimează că un potenţial atac nuclear nord-coreean la fel de puternic ca cel de-al şaselea test nuclear, dacă ar fi lansat împotriva Seulului, ar duce la aproape două milioane de morţi şi răniţi grav.

Documentul mai arată că Nordul speră să-şi folosească arma nucleară pentru a ameninţa Washingtonul ca să rupă alianţa Coreea de Sud - SUA şi pentru "a domina Coreea de Sud fără a fi nevoie să o invadeze".

Citește și: Coreea de Nord, gata de un război nuclear cu SUA. Amenință că va lovi portavionul USS Ronald Reagan

Raportul cere ca aproximativ 100 de arme nucleare tactice americane să fie modernizate pe cheltuiala Coreii de Sud, spunând că armele ar putea fi stocate în SUA, dar ar fi desfăşurate rapid şi ar fi angajate în sprijinirea Sudului.

Conform analizei, procesul secvenţial în patru paşi pentru a angaja arme nucleare americane în Sud şi pentru a presa Nordul să-şi îngheţe programul de arme nucleare va implica, de asemenea, construirea unui nou depozit tactic de arme nucleare americane în Coreea de Sud şi dedicarea "totală sau parţială a armelor nucleare de pe un submarin american cu rachete balistice care operează în Pacific pentru a viza Coreea de Nord".

Citește și: Propagandiștii Kremlinului pregătesc instaurarea „dictaturii Kim” în Rusia: Vom picta un nou peisaj

Raportul subliniază că, "dacă va fi implementată aproximativ aşa cum este descrisă, această opţiune ar putea angaja până la aproximativ 180 de arme nucleare americane pentru securitatea Republicii Coreea în următorii câţiva ani", în timp ce "poate opt până la 12 bombe nucleare B61 ar putea fi desfăşurate în Republica Coreea atât în scopuri simbolice, cât şi operaţionale".

De asemenea, documentul subliniază că asigurarea Coreii de Sud în umbrela nucleară a SUA a eşuat din cauza ambiguităţii angajamentului Washingtonului faţă de Sud pe fondul ameninţărilor nord-coreene în creştere, ceea ce a dus la înmulţirea apelurilor ca Seulul să-şi dezvolte propriile arme nucleare.

Declaraţia de la Washington, în care preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol şi preşedintele american Joe Biden au convenit să consolideze descurajarea extinsă la summitul lor din aprilie, "promite o mai mare claritate strategică", dar încă "nu are detaliile de implementare necesare pentru a spori cu adevărat asigurarea nucleară a Republicii Coreea", se arată în raport.

"Când avem de-a face cu ameninţările cu arme nucleare ale Coreii de Nord şi Chinei, importanţa clarităţii strategice nu va face decât să crească în viitor", se mai menţionează în raport.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te