Coreea de Nord: Pierderea în greutate a lui Kim Jong Un, folosită de propaganda de stat

DE Daniel Toșa | 28.06.2021 - 15:15
Coreea de Nord Pierderea în greutate a lui Kim Jong Un, folosită de propaganda de stat/FOTO: Japantimes

Televiziunea nord-coreeană remarcă într-un comentariu neobişnuit pentru media de stat de la Phenian că liderul republicii, Kim Jong Un, a slăbit, o afirmaţie surprinzătoare într-o ţară unde orice evocare a vieţii private şi a stării de sănătate a conducătorului este interzisă.

SHARE

Potrivit analiştilor, această remarcă traduce dorinţa autorităţilor de a valorifica pierderea în greutate a liderului nord-coreean pentru a consolida loialitatea faţă de regimul care traversează o perioadă de dificultăţi, potrivit Agerpres.

Coreea de Nord, a cărei economie este împovărată de numeroase sancţiuni internaţionale ca ripostă pentru programele sale militare interzise, este mai izolată ca oricând de la închiderea frontierelor pentru a împiedica propagarea coronavirusului.

La jumătatea lunii iunie, Kim a recunoscut că ţara sa trece printr-o criză alimentară, trăgând astfel un semnal de alarmă într-o ţară în care sectorul agricol este afectat de serioase dificultăţi.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Pasajul Domnești de pe Centura Capitalei avansează cu 76 metri pe an. Inaugurat, 2022

Starea de sănătate a liderului nord-coreean este examinată cu atenţie pe plan internaţional, iar dispariţia sa bruscă suscită probleme în privinţa succesiunii sale şi a stabilităţii regimului său.

Fumător înveterat, Kim Jong Un suferă de mult timp de obezitate şi nu a făcut decât să ia în greutate de la an la an.

Recent, el a apărut în fotografii publicate de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA sau în imagini difuzate de televiziunea de stat cu câteva kilograme în minus.

Viaţa privată a lui Kim este un subiect tabu pentru media nord-coreene, dar săptămâna trecută KCTV a difuzat o imagine în care un locuitor al capitalei afirmă că toţi în ţară au 'inima frântă' văzându-l 'slăbit'.

'A-l vedea pe respectabilul nostru secretar general slăbit frânge inima poporului', a declarat acesta.

Citește și: Armand a prins-o pe șefa ADP că-și repara vila cu resursele instituției. A dat-o pe mâna parchetului

Potrivit analiştilor, Phenianul a utilizat înfăţişarea lui Kim pentru a-l glorifica, prezentându-l ca pe un lider 'devotat şi harnic' în timp ce ţara se luptă să facă faţă în special crizei alimentare.

Coreea de Nord şi-a închis frontierele în ianuarie 2020 şi comerţul cu China, primul său aliat economic şi diplomatic, s-a diminuat.

'Mesajul pe care Phenianul îl transmite este că Kim Jong Un este un lider care lucrează foarte mult pentru poporul său, până în punctul de a sări peste mese şi a pierde în greutate', a declarat Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean, devenit cercetător la Institutul mondial pentru studii nord-coreene, cu sediul la Seul.

Anul trecut, liderul nord-coreean nu a apărut în public timp de trei săptămâni, provocând speculaţii cu privire la starea sa de sănătate.

Absenţa sa a fost remarcată în special pe 15 aprilie 2020, cea mai importantă zi din calendarul politic nord-coreean, când întreaga ţară celebrează ziua de naştere a fondatorului Republicii Democratice Populare Coreene (RPDC), Kim Ir-sen, bunicul actualului lider al Coreei de Nord, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te