Record. Italia a confiscat droguri din Siria de un milliard de euro. ISIS sau regimul Assad?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.07.2020 - 00:14

Poliția italiană a confiscat miercuri 14 tone de pastile de amfetamină în valoare de un miliard de euro, de „fabricație” ISIS, sosite din Siria cu containere navale, în ceea ce au descris ca fiind cea mai mare operațiune de acest fel din lume.

SHARE

Ciudat în această știre este că lipsește numele portului sirian din care a plecat marfa și faptul binecunoscut că ISIS nu a avut și nici nu poate avea în prezent control asupra vreunui port în Siria.

Ca să nu mai punctăm că principalele puteri care au armate în Siria au declarat organizația teroristă exterminată de câteva luni.

Drogurile au sosit în portul italian Salerno în trei nave de containere, în care s-au găsit 84 de milioane de tablete de droguri Captagon băgate în interiorul utilajelor și cilindrilor mari de hârtie pentru uz industrial, marfa ce figura pe documentele de transport.

Anchetatorii își bazează suspiciunile legate de ISIS pentru că producerea și distribuirea Captagonului erau atribuite organizației teroriste când deținea controlul unor zone din Siria.

Dar acum, când ISIS este destrămată complet și Kremlinul și-a declarat în mai multe rânduri victoria asupra acesteia, uriașul transport este mai mult decât suspect și implică, logic, autoritățile regimului Assad, ba chiar și pe militarii ruși care controlează în special porturile siriene.

Poliția vamală italiană a specificat că în trecut producția de droguri a fost concentrată în Liban, iar ISIS vindea Captagon pentru a-și finanța activitățile teroriste.

Drogurile erau destinate piaței europeană „pentru a finanța terorismul”, a declarat poliția financiară din Napoli într-un comunicat.

„Știm că Statul Islamic își finanțează activitățile teroriste în principal prin traficul de droguri fabricate în Siria, care în ultimii ani a devenit cel mai mare producător mondial de amfetamine", se arată în comunicat.

„Aceasta este cea mai mare confiscare a amfetaminelor din lume”.

Poliția a spus că investighează dacă clanurile de crimă organizată Camorra, cu sediul în Napoli, ar fi putut să ordone uriașa cantitate pentru vânzare internațională, fiind suficientă pentru a satisface întreaga piață europeană.

În urmă cu două săptămâni, tot în portul Salerno, poliția a confiscat un container trimis din Siria care ascundea 2.800 de kilograme de hașiș și peste un milion de pastile de Captagon.

Referitor la captura record de miercuri, revista germană Der Spiegel a reamintit că nu este prima dată când sunt confiscate droguri ieșite din Siria.

Anul trecut, autoritățile elene au confiscat „cea mai mare livrare din lume de pilule Captagon fabricate în Siria”, a căror valoare depășea jumătate de miliard de euro, sosite tot în containere navale.

Apoi autoritățile egiptene au confiscat o cantitate mare de canabis ascunse în cutii de carton pentru produse lactate și aparținând companiei Milkman deținute de Rami Makhlouf, vărul lui Bashar Al-Assad. Ultima captură anul acesta a fost făcută de autoritățile saudite, milioane de pastile Captagon.

Toate transporturile navale nu puteau fi făcute decât cu cooperarea autorităților siriene. Regimul de la Damasc cooperează și cu organizația teroristă libaneză Hezbollah, care luptă în Siria de partea regimului.

Revista germană scrie despre preluarea Hezbollah a orașului Qusayr în mediul rural Homs în 2013, cum a închis zona înconjurătoare și a înființat fabrici pentru producția Captagonului, în timp ce Maher Al-Assad, fratele lui Bashar, și-a asumat responsabilitatea pentru transportul până în portul Latakia, de unde urma să fie transportat spre Europa.

Anul acesta, nici ISIS nu mai e, Rami Makhlouf a fost scos din joc de verii săi, deci autoritățile italiene ar trebui, înainte de a numi ISIS ca furnizor și beneficiar al transportului naval de Captagon, să-și pună următoarele întrebări: Care sunt zonele controlate de ISIS în Siria în prezent; Cum a ajuns transportul în portul Latakia (că Tartus este sub control rusesc), trecând prin zeci de bariere ale regimului Assad și rusești; Cum a trecut de inspecția în port; Cum se numește compania care a întocmit documentele de export; Cine este brokerul vamal care a urmărit tranzacțiile de export. Plus multe alte întrebări privind modalitățile de plată etc.

Un moment jenant picat tocmai când președinții Turciei, Iranului și Rusiei țineau o conferință video în format Astana cu privire la Siria. Nu-i de mirare că agențiile de presă principale din aceste state nici nu au relatat știrea.

Oricum, pentru că întrebările legate de acest transport record de droguri sunt grele, liderii celor trei țări au transmis o declarație comună în care își exprimă angajamentul de „a continua cooperarea pentru a elimina în cele din urmă DAESH / ISIL, Frontul Al-Nusra și toate celelalte persoane, grupuri, întreprinderi și entități asociate cu Al-Qaeda sau DAESH / ISIL”.

„În cele din urmă”, de fapt, fantoma ISIS a fost încă o dată reînviată pentru a camufla afacerile ilegale, criminale ale regimului Assad.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te