Confuzie în Libia. Mandatul Guvernului de unitate a „expirat”, iar alegerile au fost amânate

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.01.2022 - 22:27
Președintele Parlamentului libian, Aguila Saleh/foto: constitution

Președintele Parlamentului libian, Aguila Saleh, a anunțat că mandatul Guvernului de unitate națională al țării a expirat la 24 decembrie și conducerea este incertă, dat fiind că alegerile au fost amânate din lipsă de securitate.

SHARE

Sesiunile Parlamentului sunt conduse de Saleh, pentru prima dată în trei luni, după ce acesta și-a suspendat atribuțiile pentru a candida la alegerile prezidențiale din Libia, programate să aibă loc la 24 decembrie.

Acestea au fost amânate din cauza dezacordurilor dintre rivalii politici ai țării și din lipsă de securitate și nu a fost încă convenită o nouă dată pentru vot.

Saleh a cerut misiunii Națiunilor Unite în Libia să exercite presiuni asupra tuturor partidelor libiene în vederea organizării voturilor.

El a cerut, de asemenea, formarea unui comitet din 30 de experți care reprezintă cele trei regiuni ale Libiei pentru a „elabora o Constituție consensuală” într-o perioadă de o lună.

Candidații la prezidențiale caută ajutor în Israel și în Rusia

Generalul rebel și candidat la președinție Khalifa Haftar a făcut o vizită de două ore în Israel, cu un avion privat Dassault Falcon 900. Haftar este șeful Armatei Naționale Libiene, oponentul armat al guvernului recunoscut internațional în perioada 2014-2020.

Vizita sa în Israel a venit la câteva zile după ce mass-media saudită și libiană a raportat că prim-ministrul libian Abdulhamid Mohammed Dbeibeh, un rival al lui Haftar, s-a întâlnit recent cu directorul Mossad, David Barnea, în Iordania, pentru a discuta despre normalizarea cu Israelul.

Biroul lui Dbeibeh a negat că întâlnirea a avut loc, potrivit rapoartelor.

Citește și

Parlamentul libian cere amânarea cu șase luni a primelor alegeri prezidențiale libere

Curtea libiană îi permite generalului rebel Khalifa Haftar să candideze la președinție

 

Fiul lui Haftar s-a întâlnit și el cu oficialii serviciilor de informații israeliene anul trecut, potrivit Haaretz, având în vedere să candideze pentru președinția Libiei.


Alte contacte între Israel și Libia în ultimii ani au fost făcute între un fost membru al Consiliului de securitate națională, cu numele de cod „Moaz”, și un fost oficial al Shin Bet (Agenția de Securitate a Israelului) Nimrod Gez.

Odată cu scurta vizită a generalului Haftar în Israel, reprezentantul prezidențial rus pentru Orientul Mijlociu și țările africane și ministrul adjunct de Externe Mihail Bogdanov s-au întâlnit cu ambasadorul libian la Moscova, Muhammad al-Maghrawi, și au subliniat importanța unui consens la nivel național în Libia, a declarat Ministerul rus de Externe.

„Părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la evoluția situației în și în jurul Libiei”, se arată în comunicat.

„Partea rusă a subliniat importanța unui consens în Libia cu privire la prevederile cheie ale agendei naționale, ținând seama în mod corespunzător de interesele tuturor forțelor politice și ale grupurilor sociale din țară, cu scopul de a asigura unitatea, suveranitatea și teritorialul Libiei."

Întâlnirea a fost solicitată de partea libiană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te