Condiția cheie pentru ca Ucraina să poată folosi eficient avioanele F-16. Ce trebuie să facă înainte

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.08.2024 - 11:26
Condiția cheie pentru ca Ucraina să poată folosi eficient avioanele F-16. Ce trebuie să facă înainte - Foto: Profimedia images
Condiția cheie pentru ca Ucraina să poată folosi eficient avioanele F-16. Ce trebuie să facă înainte - Foto: Profimedia images

Condiția cheie pentru ca Ucraina să poată folosi avioanele F-16. Forțele ucrainene au primit primul lot de avioane de război F-16, însă pentru a fi cu adevărat eficiente pe câmpul de luptă, ucrainenii trebuie să se asigure că acestea nu vor fi interceptate de apărarea rusă.

SHARE

Ucraina a anunțat că a primit primul lot de avioane de luptă F-16 de fabricație americană. 

Condiția cheie pentru ca Ucraina să poată folosi eficient avioanele F-16. Ce trebuie să facă înainte

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat sosirea avioanelor F-16 în Ucraina pe 4 august. Liderul de la Kiev a mulțumit în special Danemarcei, Olandei și SUA pentru acest ajutor important.

Potrivit experților Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), pentru a putea utiliza avioanele F-16 care au sosit în Ucraina, Forțele de Apărare trebuie să-și concentreze eforturile asupra înfrângerii apărării aeriene din spatele liniie frontului din Rusia și de pe teritoriile ucrainene ocupate cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acțiune.

"ISW continuă să evalueze că Ucraina va avea nevoie de un număr semnificativ de avioane F-16 pentru a le desfășura la scara necesară integrării cu succes a avioanelor de luptă în sistemul mai larg de apărare aeriană.

Citește și: VIDEO Rusia publică harta cu țintele pentru a ataca avioanele F-16. România are două baze „marcate”

Ucraina va trebui, de asemenea, să continue eforturile menite să învingă apărarea aeriană rusă în spatele Rusiei și în teritoriul ocupat al Ucrainei cu ajutorul armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, pentru a putea utiliza avioane F-16.", se arată într-un comunicat al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiștii indică faptul că așa-numiții bloggeri militari ruși au reacționat la sosirea avioanelor F-16 încercând să minimalizeze efectele lor potențiale pe câmpul de luptă - subminând în mod direct operațiunile de informare ruse menite să prezinte livrarea avioanelor F-16 și a altor sisteme de armament occidentale drept o "linie roșie" care nu poate fi depășită.

Citește și: Spania a trimis 8 F-18 și 150 aviatori în România pentru sprijin aerian împotriva atacurilor Rusiei

Mai mulți astfel de bloggeri au afirmat că mass-media occidentală și ucraineană "mediatizează" sosirea avioanelor F-16 pentru a distrage atenția de la eșecurile de pe câmpul de luptă, iar mulți bloggeri ruși au trecut imediat la discutarea modului în care forțele ruse vor începe să țintească și să distrugă avioanele.

Comentatorii și oficialii din spațiul informațional rusesc au afirmat adesea că furnizarea de arme occidentale Ucrainei este o "linie roșie", a cărei depășire va forța Rusia să recurgă la escaladare ca răspuns.

De la începutul războiului, politicienii occidentali și ucraineni au depășit în mod repetat "liniile roșii" stabilite independent de Rusia, fără a provoca o reacție semnificativă din partea Federației, ceea ce, judecând după comentariile bloggerilor "militari" ruși, se va întâmpla și în cazul răspunsului Rusiei la livrarea de avioane F-16, potrivit 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te