Comisia UE cere statelor membre să nu închidă frontierele

DE Adina Mutăr | 23.02.2021 - 20:09
sursă extra.ie

Comisia Europeană a reamintit statelor membre ale UE să nu închidă granițele dintre acestea, a declarat marți un comisar al UE.

SHARE

„Comisia dorește să reamintească statelor membre europene că este necesară revenirea la o abordare coordonată cu privire la toate măsurile luate în legătură cu libera circulație a persoanelor și a mărfurilor”, a explicat comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare înainte de o întâlnire virtuală a miniștrilor UE.

Se așteaptă ca miniștrii să dezbată răspunsul blocului la pandemia COVID-19, inclusiv închiderea frontierelor și campania de vaccinare, pentru a se pregăti summit-ul virtual de joi al șefilor de state și guverne din UE.

Organismul executiv al UE a trimis o scrisoare către șase state membre prin care le cerea să revină la aplicarea corectă a recomandărilor privind restricțiile de călătorie, a adăugat Reynders.

Germania, Belgia, Suedia, Finlanda, Danemarca și Ungaria au primit scrisorile, a declarat Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Organismul UE a trimis săptămâna trecută o scrisoare către toate țările UE pentru a le sfătui împotriva închiderii frontierelor și pentru a le reaminti decizia din octombrie trecut de a utiliza aceleași principii atunci când introduce restricții de călătorie.

Aceste restricții au „mers prea departe”, a argumentat Reynders, adăugând că „poate fi acceptată o descurajare” a călătoriilor, dar „nu interzicerea călătoriei dintr-un stat membru în altul”.

Germania și-a închis frontierele la 14 februarie către Republica Cehă și regiunea Tirolului austriac pentru a stopa răspândirea noilor variante de coronavirus, permițând doar cetățenilor germani care revin și lucrătorilor esențiali să intre în țară.

Mișcarea a provocat critici uriașe, deoarece lucrătorii transfrontalieri nu mai puteau merge la serviciu sau să se întoarcă zilnic la casele lor.

„Este foarte important să lucrăm împreună la același tip de certificat digital de uz medical”, a spus Reynders.

„Vom vedea în următoarele luni dacă există unele modalități de a utiliza aceste certificate pentru a facilita călătorii, de exemplu", a adăugat el.

Comisia Europeană nu dorește ca certificatele de vaccinare să fie obligatorii pentru călătorii, lăsând testarea și carantina o opțiune pentru cei care nu au primit sau nu sunt dispuși să primească vaccinuri COVID-19.

Primul ministru grec, Kyriakos Mitsotakis, a propus în ianuarie un certificat de vaccinare COVID-19 la nivel european pentru călătorii, în încercarea de a salva turismul.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.