Cioban în Italia câștigă mai mult ca un profesor sau un medic rezident în România. Ce școală trebuie

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 13.03.2024 - 16:49
Cioban în Italia câștigă mai mult ca un profesor sau un medic rezident în România. Ce școală trebuie Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Marco, cioban la 20 de ani prin alegere: „Câștig 1.200 de euro pe lună și mă simt liber”.

SHARE

Marco Sozzi, din Origgio, în provincia Varese, are doar 20 de ani. La vârsta lui, sunt o mulțime de fotbaliști mici care se dau în vânt să câștige puțină glorie pe stadioane, dar el preferă alte pajiști, unde pasc oile.

O pasiune pentru care a fost unul dintre cei opt participanți (dintr-un public de aproape 200 de persoane) la primul an al școlii pentru ciobani înființată în 2023 de Parcul Național al Pădurilor Casentino. 

Al doilea curs de cioban a început pe data de 31 ianuarie, acesta fiind și momentul depunerii ultimelor dosare de înscriere.

Un succes, pe scurt, care se dublează. Și poate că povestea lui Marco ne ajută să înțelegem de ce, fiind atât de mulți, tineri și bătrâni, care aleg evadarea din stresul metropolitan pentru a redescoperi contactul cu natura și cu mediul rural. 

Cioban în Italia câștigă mai mult ca un profesor sau un medic rezident în România. Ce școală trebuie

Citește și: Salariile din spitalul unde te angajai cu șpagă. Manager: 18.000 lei, medic: 16.000, asistent: 5.000

Ciobanul lombard de 20 de ani este fiul unui muncitor într-o fabrică și al unui angajat al tribunalului din Milano. Pe scurt, nu are în ADN-ul familiei sale o tradiție legată de creșterea animalelor, cu excepția bunicii sale care avea o mică fermă. 

Cu toate acestea, povestește el, "încă de când eram copil, am visat mereu la o viață ca cea pe care o duc.

La început m-am gândit la agricultură, ca bunica mea, apoi la creșterea vitelor. Când am început să frecventez primul an la institutul tehnic agricol, m-au impresionat turmele și oile", conform Coriere della sera.

Altfel spus, atunci când era întrebat ce vrea să devină când va fi mare, cea mai clasică întrebare pentru un copil, răspundea întotdeauna, spre deosebire de colegii săi care aspirau să fie ingineri, manageri sau poate fotbaliști, "Vreau să fiu cioban".

A știut dintotdeauna că va fi cioban

De aceea, când a ajuns în ultimul an de liceu, Marco a lăsat totul baltă, fără să absolve, pentru a accepta slujba pe care i-o oferea proprietarul unei ferme de oi din zona sa.

„Am stat acolo câteva luni, am învățat rudimentele meseriei, câștigam în jur de 1100 de euro pe lună. Apoi, mama mea a văzut pe internet despre această școală de ciobani din parc. Am aplicat, dar fără să cred prea mult: imaginați-vă dacă mă luau. În schimb, a venit apelul".

Timp de câteva luni, băiatul a locuit împreună cu ceilalți șapte "elevi" în pensiunea pusă la dispoziție de parc: "Eram cot la cot, la muncă și în timpul liber. Ne vorbim și astăzi și ne povestim experiențele trăite". 

Dar ce a învățat Marco în cele peste șase luni de lecții teoretice și stagii practice la crescătorii de animale de pe teritoriul parcului?

Citește și. 15% în plus la salarii în spital unde medicul ia 25.000 lei, fochistul: 7.000, asistenta: 10000 brut

"În primul rând, ceea ce nu ne-au învățat niciodată la institutul agricol, și anume morfologia oilor. Apoi, în timpul verii, am fost luat în practică la o fermă de ovine din Rocca San Casciano, în partea de Romagna a parcului.

Acolo am învățat arta străveche a fabricării brânzei, cum să păstrez turma, cum să o apăr de prădători, începând cu lupii". 

Așa că, în noiembrie, tânărul s-a întors în orașul său natal, în Varesotto, și a luat înapoi locul pe care proprietarul i l-a păstrat cald.

"Dar am cumpărat și o turmă de 250 de oi pentru carne, adică pentru sacrificare. Nu este suficient pentru a face din asta o afacere profitabilă, ai nevoie de cel puțin de două ori mai multe, dar sper să ajung acolo în următorii ani, vreau să devin și eu cioban'.

Cum este viața unui cioban?

"Mă trezesc devreme dimineața", spune Marco, în timp ce pe fundalul convorbirii telefonice se aude sunetul animalelor, "iau micul dejun împreună cu tipul care lucrează cu mine, apoi verificăm țarcurile turmei.

Dacă sunt oi care au fătat în timpul nopții, le ducem în grajd cu mieii, pe celelalte le ducem la pășune. Până la prânz, când mâncăm, uneori un sandviș, alteori niște paste.

Apoi ne întoarcem la pășune până la lăsarea întunericului, când închidem turma în țarc și plecăm la cină, apoi la culcare în rulotă, unde ne petrecem cea mai mare parte a săptămânii. Mă întorc foarte puțin acasă".

Și când este acasă? „Uneori mă duc la barul din satul meu, beau o bere cu prietenii, ne povestim reciproc experiențele noastre. În rețelele de socializare?

Am Facebook, Instagran și Whatsapp. Este viața mea și îmi place așa". 

Toate acestea pentru un salariu de 1200-1300 de euro pe lună. 

"Dar nu asta este ceea ce contează. Îmi este suficient să am bani pentru benzină și mici cheltuieli, nu lucrez atât pentru venit, cât pentru pasiune. Îmi place să stau cu animalele, îmi place să merg în pădure. Dacă m-aș naște din nou, aș face în continuare aceleași alegeri".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te