Într-o ţară unde nu există o autoritate electorală centrală şi unde suspiciunile de fraude au fost o temă de campanie, rezultatele ar putea fi confirmate oficial abia peste câteva zile, mai ales că este vorba despre o cursă strânsă.
Pentru Senat, conform proiecţiilor, republicanii fostului preşedinte Donald Trump au un avantaj minim, de 48 de mandate faţă de cele 47 ale democraţilor. Potrivit Fox News, între timp raportul s-ar fi egalat, cu 48 de mandate obţinute de fiecare partid, astfel că mai rămân în joc patru mandate.
Citește și: Ciolacu: Guvernul va reglementa prin OUG 80% din piaţa energiei. „Se ajungea la peste 4 lei, 4,5”
Unul dintre aceste mandate de senator indecise este cel din statul Georgia, unde există şi un al treilea candidat şi va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin dacă niciun competitor nu obţine peste 50%, ceea ce ar putea întârzia şi mai mult deznodământul alegerilor ce vor decide dacă Partidul Democrat al preşedintelui Joe Biden pierde sau nu controlul Senatului.
Citește și: Stai la casă? Cu 12.000 € nu mai plătești căldură și curent, pui pompă de căldură și fotovoltaice
Cât despre Camera Reprezentanţilor, deşi aici proiecţiile arată rezultate mai puţin strânse decât la Senat, rezultatul final este încă dificil de anticipat. Conform acestor proiecţii, republicanii au asigurate deocamdată 199 de mandate şi democraţii 172, majoritatea absolută fiind de 218 mandate.
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a fost realeasă să reprezinte districtul 11 din California, dar ea nu şi-a clarificat încă viitorul politic, şi anume dacă va continua să fie lidera democraţilor.
Candidând într-unul dintre districtele cele mai progresiste ale SUA, democrata Pelosi a câştigat fără emoţii, cu peste 80% din voturi, în faţa republicanului John Dennis.
Ea a afirmat în două interviuri că atacul recent asupra soţului ei va avea o influenţă asupra oricărei decizii pe care o va lua cu privire la viitorul său politic, conform Agerpres.