Cine sunt cei trei oligarhi ruși sancționați de Johnson. Mai sunt 50 în „Londongrad”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.02.2022 - 15:03
Cine sunt cei trei oligarhi ruși sancționați de Johnson/foto: dailymail

Prietenii de judo ai lui Vladimir Putin sunt cei trei oligarhi ruși miliardari afectați de sancțiuni economice și interziși în Marea Britanie din cauza invaziei Ucrainei. Aceștia erau deja sancționați în SUA, iar în „Londongrad” mai sunt vreo 50 ce își continuă afacerile.

SHARE

Lui Boris Rotenberg, coproprietar al SMP Bank, și nepotului său Igor Rotenberg, le-au fost înghețate activele în urma deciziei lui Putin de a trimite trupe peste graniță în Donbas. Lor li se alătură Ghennadi Timcenko, un miliardar care controlează Grupul Volga.

Cinci bănci rusești vor fi, de asemenea, interzise de la tranzacționare în Marea Britanie, din cauza rolurilor lor în finanțarea sectorului de Apărare al Rusiei și a firmelor din Crimeea ocupată.

Parlamentarii britanici i-au cerut lui Johnson să fie mai dur cu rușii, cerând chiar ca oligarhii să fie expulzați din Marea Britanie și Londra - poreclită adesea Londongrad din cauza că a fost „ocupată” de miliardari ruși -  să fie curățată de banii lor.

Sute de miliarde de dolari au intrat în Londra și în teritoriile de peste mări ale Marii Britanii de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. Londra a devenit orașul occidental preferat pentru oligarhii ruși și ai altor foste republici sovietice.

Citește și

Biden ordonă mai multe trupe americane în Europa de Est. „Sancțiunile nu-l vor opri pe Putin”

Germania a oprit autorizarea gazoductului Nord Stream 2 ca urmare a acțiunilor Rusiei

Sancțiunile britanice au fost criticate după ce s-a constatat că trio-ul vizat a fost supus sancțiunilor în Statele Unite de ani de zile, în timp ce puteau câștiga liber bani în Marea Britanie.

Bill Browder, un critic al lui Putin, a scris pe Twitter: „Destul de călduț dacă mă întrebați pe mine. Oligarhii sunt pe lista sancțiunilor SUA din 2018. Unde sunt VTB și Sberbank? Unde sunt ceilalți 50 de oligarhi? Cei ale căror nume nu le putem menționa ca să nu fim acuzați de calomnie?”

Boris Rotenberg - avere netă: 1,2 miliarde de dolari

Boris Rotenberg este tată a cinci copii, cu afaceri în gaze, electricitate, construcții și chimicale.

Cheia ascensiunii sale este prietenia cu Putin, căruia i-a fost partener de antrenament de judo. Acesta i-a dat un control masiv asupra concesiunii de gaz și electricitate în Rusia post-comunistă.

Împreună cu fratele său Arkadi, Boris Rotenberg este coproprietar al grupului Stroigazmontazh (SGM), cea mai mare companie de construcții din Rusia pentru conducte de gaz și linii de alimentare cu energie electrică.

În 2017, Forbes i-a estimat averea la 2,5 miliarde de dolari, dar el și fratele său sunt supuși sancțiunilor din partea guvernului Statelor Unite în legătură cu evenimentele din timpul crizei ucrainene din 2013 și 2014.

Relația lor cu Vladimir Putin datează din 1963 - când s-au alăturat unui club de sambo (o artă marțială sovietică), iar în 1978 Arkadi a devenit antrenor de judo, iar Putin i-a finanțat Yavara-Neva, un club profesionist de judo.

Frații Rotenberg s-au confruntat cu reacții internaționale în urma anexării Crimeei în 2014.
Visa și Mastercard au încetat deservirea băncii Rotenberg - SMP Bank - și în 2014 Italia a confiscat 30 de milioane de euro din imobiliare. SUA i-au adăugat pe Arkadi și Igor Rotenberg pe lista neagră a oligarhilor ruși, înghețând active în valoare de 65 de milioane de dolari în același an.

În 2016, Tribunalul Uniunii Europene a confirmat sancțiunile și a propus un proiect de lege - cunoscut sub numele de Legea Rotenberg - care ar fi permis rușilor sancționați să fie despăgubiți de către stat. Proiectul a fost refuzat.

Igor Rotenberg - avere netă: 1,1 miliarde de dolari

Fiul în vârstă de 48 de ani al lui Arkadi a primit o serie de bunuri aparținând tatălui său în 2015, după ce Rotenberg a fost plasat sub sancțiunile SUA.

Este căsătorit, are trei copii și deține o companie de foraj Gazprom Bureniye. Anunțând astăzi sancțiunile, Ministerul de Externe britanic a declarat: „Igor Rotenberg este un om de afaceri rus proeminent, cu legături familiale strânse cu președintele Putin”.

„Rotenberg este Președintele Consiliului de Administrație al Sistemelor Telematice Naționale (NTS). NTS desfășoară afaceri în sectorul transporturilor, care are o importanță strategică pentru Guvernul Rusiei și, prin urmare, prin rolul său de președinte al Consiliului de administrație al NTS, Igor Rotenberg beneficiază sau sprijină Guvernul Rusiei.'

După ce a primit active de la tatăl său, a intrat sub sancțiunile americane în 2018. Trezoreria SUA a declarat la acea vreme că a fost vizat pentru că „operează în sectorul energetic al economiei Federației Ruse”, condus de un guvern care „operează pentru beneficiul disproporționat al oligarhilor și al elitelor guvernamentale”.

Ghennadi Timcenko - avere netă: 18,1 miliarde de dolari

În vârstă de 69 de ani, este fondatorul miliardar al companiei de investiții Volga Group și un mare fan al hocheiului pe gheață.

A șasea cea mai bogată persoană din Rusia, finanțatorul de origine armeană este președintele echipei de hochei pe gheață SKA Saint Petersburg.

De asemenea, se crede că este un alt fost partener de judo al lui Putin.

El deține cetățenia rusă, finlandeză și armeană și locuiește la Moscova, în timp ce restul familiei sale - are trei copii - locuiește în Elveția.

Fiica sa cea mică, Ksenia, este căsătorită cu Gleb Frank, fiul fostului ministru al Transporturilor al lui Putin, Serghei Frank.

Ministerului britanic de Externe motivează: „Timcenko este un acționar majoritar la Bank Rossiia. Bank Rossiia este o parte cheie în National Media Group, care sprijină politica rusă ce destabiliza Ucraina”.

„În urma anexării Crimeei, Bank Rossiia și-a extins sucursalele bancare și a furnizat asigurări și investiții în toată Crimeea și Sevastopol; și oferă sprijin activităților militare și formarea de companii de transport majore”.

„Bank Rossiia a sprijinit consolidarea Crimeii prin integrarea sistemului financiar în urma anexării de către Rusia. Prin urmare, Timcenko este sau a fost implicat în angajarea, sprijinirea sau promovarea oricărei politici sau acțiuni care destabilizază Ucraina sau subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea sau independența Ucrainei”.

Cele cinci bănci numite de Johnson au doar o amprentă mică în Marea Britanie - deși cea mai mare, Promsviazbank, avea ambiția de a intra pe Bursa de Valori din Londra în urmă cu un deceniu.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te