Cine-l vrea pe Navalnîi mort? În afară de Putin

DE Silviu Sergiu | 03.10.2020 - 19:12
Alexei Navalnîi - Foto: Getty Images
Alexei Navalnîi - Foto: Getty Images

Principalul opozant al președintelui Rusiei și-a făcut mulți dușmani. Anchetele sale pe teme de corupție l-au făcut o țintă a oligarhilor apropiați de Kremlin.

SHARE

„Vizita lui Alexei Navalnîi în Siberia, din ultima decadă a lunii august, a mers la fel ca majoritatea călătoriilor pe care le-a făcut pe întreg cuprinsul Rusiei, pentru a alimenta furia împotriva președintelui Vladimir Putin“, își începe Financial Times articolul despre otrăvirea celui mai popular lider al opoziției din Rusia.

Navalnîi și-a făcut selfie-uri cu susținătorii, a făcut o baie în râul Tom și a evitat o „coadă“ vizibilă din partea serviciilor secrete rusești.

În timp ce zbura înapoi la Moscova, Navalnîi a început brusc să transpire masiv și s-a prăbușit în baia avionului, unde a fost auzit gemând de durere, înainte de a-și pierde cunoștința. 

A stat în comă până la mijlocul lunii septembrie, în Spitalul Charite din Berlin, după ce a fost transferat din Rusia. Medicii germani susțin că rezultatele testelor sugerează că a fost otrăvit cu noviciok, un gaz puternic care afectează sistemul nervos, folosit pentru a-i reduce la tăcere pe dușmanii lui Vladimir Putin.

Atacul asupra lui Navalnîi este a șasea tentativă din ultimii cinci ani de a-l suprima pe cel mai important disident rus.

„Țarul“ Vladimir Putin are o lungă istorie de suprimare a disidenților regimului său. Alexei Navalnîi, cel mai important dintre ei, a scăpat cu viață pentru moment - Foto: Getty Images

El a provocat reacții internaționale de condamnare la o scară nemaiîntâlnită de la otrăvirea, în Marea Britanie, a fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, din 2018.

Rusia susține că nu există dovezi că Navalnîi a fost otrăvit și a respins orice acuzație pe această temă, solicitând Germaniei să pună la dispoziție eventualele probe incriminatorii. Deși aliații lui Navalnîi arată cu degetul în direcția Kremlinului, activistul și-a construit în timp o lungă listă de dușmani puternici.

„În esență, este o încercare de a înlătura o amenințare. Este o mentalitate clasică KGB: «Dispare omul, dispare și problema»“, spune Vladimir Milov, un fost ministru rus adjunct al Energiei, în prezent consilier al lui Navalnîi.

„Eliminând persoana vor să omoare brandul și să anihileze echipa. Este o greșeală gravă a Kremlinului să creadă că fără el mișcarea se oprește“, adaugă el.

Amenințări constante

Într-un deceniu de activism, Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a reprezentat permanent o provocare remarcabilă pentru Vladimir Putin, în ciuda ostilității constante din partea statului rus. 

După ce a fost marginalizat, chiar exclus, de mass-media rusești, dominate de stat, activistul a reușit să-și atragă un public foarte numeros pe YouTube cu ajutorul unor investigații anticorupție, care s-au viralizat pe internet și pe care le-a folosit ulterior pentru a organiza cele mai mari proteste din istoria modernă a Rusiei.

În 2012, când Navalnîi a condus o serie de proteste împotriva revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, susținătorii săi l-au întrebat: „De ce crezi că nu ești ucis și ce se întâmplă dacă vei fi?“. Informația a fost dezvăluită de Serghei Guriev, profesor la Sciences Po din Paris și fost consilier la Kremlin.

 Răspunsul lui Navalnîi a fost: „Este un loc periculos și de aceea vorbesc cu voi - în speranța că veți putea lucra la cauza noastră comună“. O dovadă că Alexei Navalnîi se gândește în permanență la posibilitatea de a fi ucis. 

Pe măsură ce popularitatea sa a crescut, au crescut și eforturile regimului Putin de a-l opri. El a fost închis de 13 ori pentru că a protestat împotriva „țarului“ de la Kremlin și a fost condamnat la șase ani de închisoare, în 2013, sub acuzații de delapidare.

Presiunea judiciară a fost dublată în ultimii ani de o serie de atacuri fizice brutale. În 2017, un activist pro-Kremlin a aruncat o substanță chimică asupra lui Navalnîi și i-a afectat un ochi, din fericire nu permanent. De asemenea, disidentul este convins că a fost otrăvit anul trecut, în timp ce se afla în închisoare. 

„Votează inteligent!“

Vizita lui Navalnîi în Siberia din luna august a fost o încercare de a atrage noi susținători pentru campania „Votează inteligent“, care să voteze ulterior împotriva Partidului „Rusia Unită“, al lui Vladimir Putin, în alegerile regionale de luna aceasta.

Navalnîi susține că, datorită acestei campanii, „Rusia Unită“ a pierdut jumătate din locuri în Consiliul municipal al Moscovei, în alegerile de anul trecut.

Serghei Guriev, în prezent consilier al lui Navalnîi, susține că această campanie este o pacoste pentru Kremlin. Economia stagnantă a Rusiei și răspunsul neconvingător al lui Vladimir Putin în fața pandemiei i-au scăzut cota de aprobare la recorduri minime anul acesta. 

Familia lui Alexei Navalnîi, soția și cei doi copii, trăiesc permanent cu teama că acesta ar putea fi omorât - Foto: Getty Images

Un sondaj din iunie efectuat de Centrul Levada, un centru sociologic independent a constatat că Navalnîi este al doilea politician rus în care rușii au încredere, după Putin.

Dacă strategia va avea succes, spune Guriev, Navalnîi ar putea contribui la aducerea la putere a politicienilor deveniți magneți pentru nemulțumirea populară.

De asemenea, Navalnîi a susținut protestele din Habarovsk, situat în estul îndepărtat al Rusiei, izbucnite după arestarea popularului guvernator Serghei Furgal, și el un opozant al Kremlinului. Au fost create astfel condiții ca „Rusia Unită“ să piardă și mai multe voturi în viitor.

„El este singura amenințare cu care se confruntă în prezent partidul de guvernământ“, spune Guriev despre Navalnîi.

Vladimir Milov remarcă, de asemenea, viteza cu care opoziția a strâns rândurile, în mediul online, în Belarus, țară în care au avut loc trei săptămâni de proteste puternice împotriva dictatorului Alexandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani. Aceste proteste au speriat Kremlinul.

Necunoscutul, până în acel moment, blogger Serghei Tihanovski a construit rapid un canal de YouTube foarte urmărit, făcând călătorii în țară, după modelul Navalnîi. Când a fost arestat, soția sa Svetlana Tihanovskaia i-a luat locul și a devenit figura centrală a protestelor.

 „Uitați-vă la Belarus. Este o revoluție YouTube. Tihanovskaia este Navalnîi al Belarusului“, adaugă Milov.

Mod defensiv

După ce Rusia a negat implicarea în cazul Skripal, în timp ce făcea cu ochiul, otrăvirea lui Navalnîi a pus Kremlinul în defensivă. 

Poliția rusă a susținut că rezultatele testelor sale nu arată urme de otravă și a refuzat să deschidă o anchetă penală, adăugând că camerele de securitate nu au dovedit nimic suspect - în ciuda unei operațiuni de supraveghere răspândite pe tot parcursul călătoriei. Germania a lămurit misterul și a confirmat că a fost otrăvit cu noviciok.

 Într-un efort de a-l priva de expunere, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, se referă la Navalnîi doar drept „pacientul“ la conferințele de presă și refuză să-și spună numele.

Nemulțumiți de activitatea lui Navalnîi au fost întotdeauna oligarhii prietenoși cu Kremlinul, nominalizați în investigațiile sale anticorupție. 

Miliardarul Alisher Usmanov, magnat al metalelor și tehnologiei, a fost protagonistul unei investigații făcută de Navalnîi în 2017, în care l-a acuzat că i-a oferit cadouri scumpe premierului de atunci, Dmitri Medvedev.

Secretarul de stat al SUA,
Mike Pompeo, susține că
ordinul otrăvirii lui Navalnîi
a fost dat de înalți oficiali ruși

 Drept răspuns, Usmanov a postat două videoclipuri pe social media în care i s-a adresat lui Navalnîi cu apelativul „ Alexei-blestemat să fii perdantule Navalnîi“ în care miliardarul a spus: „Te scuip!“. Ulterior, a câștigat în Justiție procesul prin care Navalnîi a fost obligat să șteargă de pe Internet ancheta sa video.

„Nu-l consider pe Navalnîi o figură politică“, a declarat Usmanov pentru Financial Times, într-un interviu acordat  la începutul acestui an. „În primul rând, el este o marionetă a celor care l-au cumpărat și l-au creat. În al doilea rând, minte“.

Evgheni Prigozin, sancționat de SUA pentru activități legate de infama fermă de trolli din Sankt Petersburg sau de mercenariat în Africa, a declarat că intenționează să aplice o hotărâre judecătorească conform căreia fundația lui Navalnîi trebuie să plătească 87 de milioane de ruble (1,2 milioane USD), datorie față de una din companiile sale. A anunțat că va prelua datoria personal și că-i va lăsa în fundul gol pe „acest grup de oameni necinstiți“.

În ciuda listei lungi de dușmani ai lui Navalnîi, oficialii ruși au susținut, în zilele ce au urmat otrăvirii, că Navalnîi este o amenințare mai mare pentru Kremlin în comă – pentru că mulți vor învinui statul rus pentru atacul asupra sa - decât în ​​viață, activ pe YouTube.

„A intrat cu adevărat sub pielea oamenilor cu case mari la țară și conace fastuoase, dar nu aș spune că a fost o amenințare atât de mare pentru regim încât a fost nevoie să-l doboare“, a spus o sursă FT aflată în permanent contact cu oficiali de la Kremlin.

 „Dacă nu există o investigație publică convingătoare, opoziția va arăta cu degetul către autorități. Dacă ele nu sunt implicate, nu ar trebui să le fie foarte greu să găsească un țap ispășitor.

Ar putea fi absolut oricine. Există un număr destul de mare de nebuni care stau în pădure cu lansatoare de grenade“, a adăugat sursa citată.

„Dar cu siguranță nu este Putin și cu siguranță nu este guvernul“, susține sursa, apoi face o scurtă pauză. „Cel puțin așa sper. Asta ar fi cu adevărat dincolo de rațional“.

 Vladimir Așurkov, directorul executiv al fundației lui Navalnîi, susține că eșecul investigării celor două atacuri anterioare asupra disidentului rus înseamnă că Kremlinul ar trebui să își asume responsabilitatea pentru otrăvire, chiar dacă nu a fost implicat direct.

 „Nu știm sigur dacă a fost comandat personal de Putin, dar înțelegem că a creat condițiile în care acest lucru se poate întâmpla, iar persoanele responsabile nu vor fi pedepsite sau nu vor suporta nicio repercusiune“, spune el.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a spus că există mari șanse ca otrăvirea lui Navalnîi să fi fost ordonată de înalți oficiali ruși, în timp ce președintele SUA a spus că nu a văzut nicio dovadă a otrăvirii.

Preocupare europeană

Navalnîi a fost spitalizat doar câteva ore în Rusia, timp în care majoritatea liderilor puternici ai UE au cerut Moscovei o anchetă completă.

Angela Merkel, cancelarul german, și Emmanuel Macron, președintele francez, i-au oferit la unison lui Navalnîi asistență medicală și azil.

În decurs de 24 de ore, medicii ruși care l-au tratat au renunțat să mai insiste că nu este în siguranță să călătorească - lucru despre care familia lui Navalnîi a susținut că este o tactică de blocare a diagnosticării otrăvirii - și a fost transferat la Berlin cu un avion privat, pus la dispoziție de un ONG german.

În timp ce Moscova a insistat pe lipsa probelor, susținătorii lui Navalnîi s-au bazat pe presiunea internațională asupra Kremlinului.

După aproape o săptămână de la otrăvire, Kremlinul a solicitat în cele din urmă o „investigație temeinică și obiectivă“, într-o declarație ce a urmat unei convorbiri telefonice între Putin și premierul italian Giuseppe Conte.

La mijlocul lui septembrie, Alexei Navalnîi (foto sus) a ieșit din comă și a postat pe Instagram o imagine din spital. El vrea să se întoarcă în Rusia, o veste proastă pentru oligarhii Evgheni Prigozin (primul de jos) și Alisher Usmanov (al doilea de jos) - Foto: Getty Images

Puțini dintre susținătorii lui Navalnîi se așteaptă ca ancheta preliminară să resolve ceva. Poliția a refuzat să investigheze presupusele otrăviri ale lui Piotr Verzilov, un artist disident, și activistului Vladimir Kara- Murza, un prieten al lui Navalnîi, care a supraviețuit la două tentative asupra vieții sale.

 Viaceslav Volodin, președintele Parlamentului Rusiei, a declarat că va conduce o investigație separată pentru a stabili dacă otrăvirea a fost „o încercare a puterilor străine de a dăuna sănătății unui cetățean rus cu scopul de a crea tensiuni în Rusia și de a face încă mai multe acuzații împotriva țării noastre“.

În timp ce Navalnîi rămâne spitalizat, echipa sa continuă campania „Votează inteligent“.

E obișnuită să funcționeze și în absența sa, cum s-a întâmplat în 2014, când Navalnîi a stat în arest la domiciliu în timpul procesului său.

Potrivit lui Așurkov, consilierii lui Navalnîi sunt hotărîți să termine filmările din Siberia și Ancheta la care lucra acesta.

Înapoi la viață

Pe 14 septembrie, Alexsei Navalnîi a ieșit din comă, a fost scos de pe ventilator de medicii germani de la Spitalul Charite și a reușit să se ridice din pat pentru scurte perioade de timp.

El a postat o fotografie și un mesaj pe Instagram. „Salut. Aici Navalnîi. Mi-e dor de voi. De abia pot să fac ceva, dar ieri am putut să respir de unul singur toată ziua.

Nu am folosit vreun ajutor din afară, nici măcar cea mai simplă valvă în gâtul meu. Mi-a plăcut foarte mult. Un proces uimitor, subestimat de către mulți. Recomand“, a scris el pe rețeaua socială.

Cotidianul The New York Times a citat un oficial german de securitate potrivit căruia Navalnîi „părea lucid“. „Este complet conștient de condiția sa, este complet conștient de ce s-a întâmplat și este complet conștient unde este“, a declarat oficialul.

El a precizat că Navalnîi a vorbit cu un procuror german despre planurile de a se întoarce în Rusia imediat ce se recuperează.

„Nu plănuiește să meargă în exil în Germania. Vrea să meargă acasă în Rusia și vrea să-și continue misiunea“, a spus oficialul.

Publicația a adăugat că liderul opoziției nu va coopera în solicitarea Rusiei de a investiga împreună cu Germania atacul.

Germania a transmis că se așteaptă ca Rusia să răspundă la întrebări despre otrăvirea lui Navalnîi, în vreme ce Rusia a respins sugestiile că statul a jucat un rol în incident. Rusia s-a mai plâns că Germania a ignorat cererea de a vedea dovezi că Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok.

Asociații lui Navalnîi au încercat însă au eșuat să facă autoritățile rusești să deschidă o investigație penală pentru tentativă de omor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te