Cine era Abu Mahdi al-Muhandis, ucis împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.01.2020 - 12:10
Abu Mahdi al-Muhandis/FOTO: hotnews.ro

Abu Mahdi al-Muhandis, ucis și el în raidul american de vineri, era considerat omul Iranului la Bagdad și inamicul numărul unu din Irak pentru Statele Unite, de decenii, scrie AFP.

SHARE

Acesta a murit alături de bunul său prieten Qassem Soleimani, al cărui prim-locotenent pentru Irak a fost timp de decenii.

Pe numele său real Jamal Jaafar Ibrahimi, numărul doi în Hashd al-Shaabi, coaliție paramilitară majoritară pro-Iran, era cunoscut ca al-Muhandis, inginerul, în arabă.

Ultima oară a fost văzut în public marți. Atunci făcea parte dintr-un cortegiu funerar pentru cei 25 de combatanți pro-Iran uciși de aviația americană. Acest cortegiu este cel care a participat la atacarea ambasadei americane, potrivit Hotnews.

Cunoscut pentru pozițiile anti-americane virulente dinainte de ocupația armată care a urmat invaziei Irakului în 2003, Abu Mahdi al-Muhandis "este exemplul perfect al manierei în care Iranul a țesut rețeaua sa de locotenenți în Irak", a explicat pentru AFP Phillip Smyth, specialist în grupările șiite armate.

"El este legat de toate rețelele principale ale Iranului în Irak. Nu are niciun echivalent, este încarnarea perfectă" a acestor legături țesute de-a lungul deceniilor, arată acest expert.

Bărbatul cu barbă albă, care apărea în public, pe front sau la conferințe în costum sau în uniformă militară, s-a născut în 1953 la Basra, imensul oraș petrolier din sudul Irakului, la granița cu Iranul.

În anii 1980, bărbatul, care avea deja dublă cetățenie irakiano-iraniană și vorbea curent limba farsi, conducea lupta împotriva dictatorului Saddam Hussein din cealaltă parte a graniței.

Era atunci un înalt comandant al brigăzilor Badr, unități ale combatanților irakieni instruite de Iran pentru a lupta în războiul împotriva Irakului (1980-1988). În acest deceniu, a fost acuzat că a fost implicat în atentatele sângeroase împotriva ambasadelor Franței și Statelor Unite din Kuweit în 1983.

 


A fost condamnat în contumacie la moarte pentru aceste atentate.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.