Chinezii vorbesc despre istoria întunecată a serviciilor secrete americane în loc să dea explicații

DE Adrian Costin | Actualizat: 27.05.2021 - 13:29
Zhao Lijan, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China Foto: news.cgtn.com

După ce preşedintele american Joe Biden le-a cerut să prezinte în termen de 90 de zile un raport în care să explice originea pandemiei provocate de coronavirus, China a ăncput să vorbească despre "istoria întunecată" a serviciilor secrete americane, conform AFP.

SHARE

Primele cazuri de COVID-19 au fost identificate la sfârşitul anului 2019 în metropola chineză Wuhan, înainte ca virusul să se răspândească în întreaga lume şi să ucidă aproape 3,5 milioane de persoane. Mult timp înlăturată de majoritatea experţilor, teoria unui accident produs la laboratorul din Wuhan a revenit în forţă în ultimele săptămâni în dezbaterea americană.

Citește și: Interlopii Șpac, Aticu și Box, locotenenții Cămătarilor, recuperatori și pentru o clinică privată

Joe Biden aminteşte că activitatea serviciilor de informaţii americane, care se concentrează pe două ipoteze - origine animală sau scăpare dintr-un laborator - nu a permis să se ajungă până în prezent la "o concluzie definitivă".

Citește și: Cine sunt interlopii și funcționarii care au traficat 45 de locuințe sociale pentru șmecheri

"Statele Unite vor continua să lucreze cu partenerii lor din întreaga lume pentru a face presiuni asupra Chinei să participe la o anchetă internaţională completă, transparentă şi bazată pe dovezi", a adăugat preşedintele american, deplângând atitudinea Beijingului în această chestiune.

Beijingul a condamnat rapid această iniţiativă.

"Echipa comună de anchetă a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, trimisă la Wuhan în ianuarie) a apreciat ca «extrem de improbabilă» teoria unei scăpări dintr-un laborator'', a declarat în faţa presei Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

"Aceasta este o concluzie oficială, formală şi ştiinţifică", a declarat Zhao Lijian.

"De data aceasta, Statele Unite încearcă să folosească serviciile de informaţii pentru a desfăşura o aşa-zisă anchetă... dar istoria întunecată a serviciilor de informaţii americane este cunoscută de mult timp de toată lumea", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.