Zelenski s-ar putea întâlni cu Xi Jinping care a propus o pace în 12 puncte cu Rusia. SUA se opun

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.02.2023 - 19:42
China vrea tratat de pace în 12 puncte în Ucraina. Biden și Zelenski - Foto: Profimedia Images

China vrea tratat de pace în 12 puncte în Ucraina dar SUA nici nu vor să audă de o asemenea perspectivă, deoarece propunerile fac jocul lui Putin. Joe Biden anunță că e pregătit, mai degrabă, să ofere noi arme.

SHARE

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a salutat cu prudență eforturile Beijingului de a pune capăt războiului din Ucraina și a declarat că ar dori să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping pentru a discuta propunerile Chinei.  

Vorbind la o conferință de presă organizată vineri la Kiev pentru a marca prima aniversare a invaziei Moscovei, Zelenski a declarat că este deschis să ia în considerare unele aspecte ale "documentului de poziție" în 12 puncte publicat de Ministerul chinez de Externe. Atât NATO, cât și UE au criticat inițiativa, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând că "China a luat partea" în conflictul din Ucraina.

Beijingul susține că are o poziție neutră în război, dar a mai spus că are o relație "fără limite" cu Moscova și a refuzat să critice invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina, scrie politico.

O întâlnire utilă

Zelenski a declarat că o întâlnire cu Xi ar putea fi "utilă" pentru ambele țări și pentru securitatea globală. "Din câte știu, China respectă integritatea istorică", a declarat el reporterilor de la Kiev.

"Cred că faptul că China a început să vorbească despre Ucraina nu este rău", a declarat Zelenski, potrivit Associated Press. "Dar întrebarea este ce urmează după cuvinte. Întrebarea este despre pașii viitori și unde vor duce aceștia".

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a numit propunerile chineze "nerealiste" într-un tweet de sâmbătă.

Zelenski a avertizat, de asemenea, Beijingul să nu furnizeze arme Rusiei, un lucru care îngrijorează din ce în ce mai mult guvernele occidentale. China ia în considerare furnizarea de drone și muniție pentru a ajuta eforturile de război ale Moscovei în Ucraina, a declarat vineri pentru POLITICO o persoană familiarizată cu această chestiune.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele american Joe Biden respinge un apel al Chinei la negocieri în Războiul rus din Ucraina, a cărui implementare ar fi numai în favoarea Rusiei, relatează CNN.

”Dacă-l aplaudă Putin, cum poate fi bun?”, a declarat vineri, într-un interviu acordat postului ABC News, Joe Biden.

”Nu sunt pus pe glume, vorbesc cât se poate de serios”, a subliniat el.

Citește și: Primul artist care a vândut 1.000.000 de discuri a trăit în urmă cu un secol. Moare la 48 de ani

China pvrea negocieri de pace în Ucraina

”Eu n-am văzut nimic în plan care să arate că e ceva care să fie benefic altcuiva decât Rusiei, dacă se dă curs planului chinez”, a insistat Biden.

Biden a criticat planul chinez în 12 puncte şi a respins ideea ca China să negocieze pacea în timpul războiului. 

”Ideea că China va negocia rezultatul unui război total nedrept cu Ucraina pur şi simplu nu este raţională”, a declarat el, potrivit news.ro.

Citește și: Iarna se întoarce în forță în România. Care sunt județele vizate și unde va bate vântul cu 100 km

China îndeamnă Rusia şi Ucraina să organizeze negocieri de pace şi respinge orice folosire a armei nucleare, într-un document de 12 puncte, publicat vineri, la exact un an de la invazia Ucrainei de către Rusia.

China vrea tratat de pace în 12 puncte în Ucraina

”Toate părţile trebuie să susţină Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai rapid posibil”, în vederea unei ”soluţii paşnice”, subliniază Ministerul chinez de Externe.

Acest document - intitulat ”Poziţia Chinei asupra rezolvării politice a crizei ucrainene” - a fost publicat pe site-ul ministerului cu ocazia marcării unui an de la izbucnirea Războiului rus în Ucraiona, la 24 februarie 2022.

Joe Biden a analizat totodată posibilitatea ca China să furnizeze Rusiei armament, cu privire la care oficiali americani au avertizat în ultimele zile.

El a refuzat să spună care ar fi consecinţele înarmării Rusiei de către China, însă a sugerat că Beijingul va fi vizat de aceleaşi ”sancţiuni dure” ca orice gucern sau entitate care a furnizat armament Rusiei.

Statele Unite deţin informaţii clasificate potrivit cărora Guvernul chinez se gândeşte să livreze Rusiei drone şi muniţie pe care să le folosească în Războiul din Ucraina, au declarat CNN trei surse la curent cu aceste informaţii clasificate.

Se pare că Beijingul nu a luat o decizie finală încă, potrivit surselor citate, însă negocieri între Rusia şi China cu privire la preţ şi amploarea echipamentului sunt în curs.

Ministrul chinez de Externe a subliniat vineri că China adoptă o ”abordare responsabilă” a exporturilor sale militare şi că nu vinde armament în zone de conflict.

Beijingul reacţiona astfel după ce o publicaţie germană a dezvăluit că China negociază cu Rusia să-i furnizeze drone.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te