China, „vocea” talibanilor: cere țărilor G20 încetarea sancțiunilor economice asupra Afganistanului

DE Adina Mutăr | 23.09.2021 - 20:22
China cere țărilor G20 încetarea sancțiunilor economice asupra Afganistanului/foto: China's Foreign Ministry

China a solicitat membrilor G20 încetarea sancțiunilor economice asupra Afganistanului în urma preluării puterii de către talibani.

SHARE

„Sancțiunile economice trebuie oprite. Ar trebui ridicate toate tipurile de sancțiuni unilaterale sau restricții asupra Afganistanului", a declarat ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, la o întâlnire a G20 organizată de Italia.

El a spus că rezervele valutare ale Afganistanului sunt „activele sale naționale și ar trebui să fie deținute și utilizate pentru popor, mai degrabă decât să fie folosite ca element de negociere pentru a exercita presiuni politice asupra Afganistanului”, a declarat Wang.

Citește și

Talibanii au cerut să vorbească la Adunarea Generală a ONU de la New York

Spălatul toaletelor este singurul loc de muncă permis femeilor afgane de guvernul taliban

 

China solicită membrilor G20 „să ia în mod activ măsuri practice pentru a ajuta Afganistanul să atenueze stresul actual de lichiditate, instituțiile financiare internaționale ar trebui să ofere sprijin financiar pentru reducerea sărăciei, dezvoltarea durabilă, mijloacele de trai și proiectele de infrastructură din Afganistan, a subliniat Wang.

După ce talibanii au recâștigat controlul asupra Afganistanului la 15 august, SUA au înghețat cele șapte miliarde de dolari ale Afganistanului în rezerve externe deținute la New York.

În plus, Banca Mondială, FMI, UE au suspendat și finanțarea proiectelor din Afganistan.

Țara era în mare parte dependentă de ajutorul extern, cu 8,5 miliarde de dolari pe an, care reprezentau aproape jumătate din produsul intern brut al țării.

 

Beijingul, cu ochii pe mineralele critice ale Afganistanului

 

Una dintre primele națiuni care a recunoscut legitimitatea talibanilor a fost China comunistă, ceea ce nu a surprins pe nimeni. Dincolo de strategiile geopolitice, o altă rațiune stringentă a determinat Beijingul să recunoască regimul taliban: abundența de minerale critice din Afganistan.

În ciuda faptului că este o națiune săracă, Afganistanul are depozite minerale neexploatate în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari, dintre care multe sunt minerale din pământuri rare, precum cobalt, nichel și cupru. Utilizate în orice, de la telefoane mobile și laptopuri, până la echipamente medicale și militare, aceste minerale critice reprezintă elementul de bază al unei societăți moderne, avansate tehnologic.

Afganistanul are cel mai mare depozit de litiu din lume, care este o componentă cheie a sistemelor moderne de stocare a energiei, cum ar fi bateriile pentru vehicule electrice și energia regenerabilă.

Pe măsură ce lumea trece de la combustibili fosili la energie curată, cererea de litiu va continua să crească. Din ce în ce mai mult, accesul la aceste tipuri de minerale va defini viitorul geopoliticii, în felul în care petrolul și gazele naturale au modelat echilibrul de putere al lumii moderne.

China nu numai că posedă 35 la sută din întreaga aprovizionare cu minerale critice din lume, dar reprezintă și 70 la sută din producția globală. În plus, China furnizează direct 80% din importurile de pământuri rare din SUA.

Acest lucru ar putea avea consecințe grave pentru securitatea națională și economică a SUA.

Permiterea influenței Partidului Comunist Chinez asupra resurselor minerale ale Afganistanului ar fi o greșeală cu repercusiuni pentru întreaga comunitate internațională.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.