China și Rusia încearcă să „exploateze luna” pentru a crea arme nucleare cosmice

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.07.2023 - 21:04
Putin și Xi Jingping, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Images

Mareșalul Paul Godfrey, șeful Comandamentului Spațial al Regatului Unit, a avertizat că liderii ruși și chinezi investesc în liniște „miliarde” în explorarea spațiului și în dezvoltarea de arme nucleare 'cosmice'.

SHARE

Vice-mareșalul Godfrey a avertizat, de asemenea, că Beijingul are în vedere „jefuirea” Lunii pentru minerale, după ce o misiune de testare din 2020 a descoperit un nou mineral fosfatic numit Changesite-(Y) care ar putea fi folosit ca și combustibil pentru fuziunea nucleară.

China și Rusia încearcă să „exploateze luna” pentru a crea arme nucleare cosmice

Și a mai spus că Rusia este expertă în bruierea sateliților - o formă de atac negabilă care ar putea izola Marea Britanie de lumea exterioară și ar putea provoca ravagii pe piețele financiare.

El a lansat aceste avertismente de securitate în cadrul unui interviu comun cu șeful Comandamentului Spațial al SUA.

Generalul James Dickinson a insistat asupra faptului că Pentagonul rămâne încrezător în capacitățile sale, pe fondul temerilor că SUA se află în urma Chinei în cursa spațială.

Citește și: VIDEO Ziua 494 a războiului: 800 de soldați ruși uciși, 100 de piese de echipament rusesc distrus

Dar el a recunoscut că Moscova are rachete antisatelit capabile să lovească ținte care orbitează la 17.500 de mile pe oră, în timp ce Beijingul are o tehnologie care poate "apuca" și muta sateliții.

În 2021, Beijingul a testat o rachetă hipersonică care a făcut înconjurul globului prin spațiu pe orbită joasă înainte de a-și rata ținta cu 24 de mile.

Citește și: Contraofensiva ucraineană înaintează. Rușii au atacat cu arme chimice, dar vântul bătea spre ei

Experții în apărare se tem că racheta cu capacitate nucleară ar putea fi capabilă să ocolească sistemele de apărare antiaeriană ale SUA.

Generalul Dickinson a declarat: "Avem tehnologii excelente în SUA. Desigur, am asistat la demonstrații ale armelor hipersonice de către alte țări, în special China și Rusia.

"Acesta este un domeniu pe care continuăm să îl analizăm în ceea ce privește modul în care am putea atenua acest tip de amenințare."

Rusia și-a etalat capacitatea de armament de temut în 2021, când a folosit un sistem de rachete antibalistice conceput pentru a proteja Moscova de un atac nuclear pentru a distruge un defunct satelit sovietic cunoscut sub numele de Cosmos 1408.

Explozia a creat un câmp de resturi care i-a determinat pe astronauții de pe Stația Spațială Internațională să caute adăpost - și care încă mai provoacă probleme pentru companiile comerciale.

Generalul Dickinson a adăugat: "Există aproximativ 1.500 de resturi pe care continuăm să le urmărim".

Ca parte a bombardamentului său continuu asupra Ucrainei, Putin a testat în Ucraina un sistem de război electronic numit Tobol, ca parte a unei încercări de a întrerupe accesul Kievului la sateliții Starlink.

Sateliții furnizați de SpaceX, compania lui Elon Musk, au fost esențiali pentru efortul de război și au permis forțelor ucrainene să rămână conectate la internet în ciuda încercărilor de piratare rusească, potrivit DailyStar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te