China se pregătește de confruntarea cu SUA: construiește în secret o bază navală în Cambodgia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.06.2022 - 08:50
ARmata Chineză își consolidează influența în Marea Chinei de sud/ Foto: Profimedia Images

China construiește în secret facilități navale în Cambodgia pentru uzul exclusiv al armatei sale, ambele țări negând acest lucru și luând măsuri extraordinare pentru a ascunde operațiunea, au spus oficialii occidentali, citați de Washington Post.

SHARE

Prezența militară chineză va fi în nordul a bazei navale Ream din Cambodgia din Golful Thailandei, locul unei ceremonii de inaugurare a lucrărilor în această săptămâna aceasta, potrivit oficialilor, care au dat declarații sub rezerva anonimatului. din cauza sensibilităţii problemei.

Înființarea unei baze navale chineze în Cambodgia –  al doilea astfel de avanpost de peste mări și primul său în regiunea Indo-Pacific semnificativă din punct de vedere strategic – face parte din strategia Beijingului de a construi o rețea de facilități militare în întreaga lume în sprijinul aspirațiilor sale de a deveni o adevărată putere globală, au spus oficialii.

Singura bază militară străină a Chinei în prezent este o instalație navală Djibouti, în estul Africii. O facilitate capabilă să găzduiască nave maritime în vestul Mării Chinei de Sud ar fi un element important al ambiției Chinei de a-și extinde influența în regiune și ar întări prezența în apropierea căilor maritime cheie din Asia de Sud-Est, au spus oficialii.

„Evaluăm că Indo-Pacificul este o piesă importantă pentru liderii Chinei, care văd Indo-Pacificul ca sfera de influență legitimă și istorică a Chinei”, a spus un oficial occidental. „Ei văd ascensiunea Chinei acolo ca parte a unei tendințe globale către o lume multipolară în care marile puteri își afirmă cu mai multă forță interesele în sfera lor de influență percepută”.

Citește și: 

Japonia, mișcare agresivă împotriva Rusiei. Se alătură Occidentului la summit-ul NATO de la Madrid

Boris Johnson rămâne premier al Marii Britanii. A supraviețuit votului de neîncredere

Beijingul, a spus oficialul, se bazează pe faptul că regiunea „nu dorește sau nu poate contesta interesele de bază ale Chinei” și, printr-o combinație de constrângere, pedepse și stimulente în sferele diplomatice, economice și militare, consideră că poate determina țările să se aplece interesele sale. „În esență, China vrea să devină atât de puternică încât regiunea să cedeze conducerii Chinei, mai degrabă decât să se confrunte cu consecințele”, a spus oficialul.

Wall Street Journal a scris în 2019 că China a semnat un acord secret pentru a permite armatei sale să folosească baza, citând oficiali americani și aliați familiarizați cu chestiunea. Beijingul și Phnom Penh au negat raportul, prim-ministrul cambodgian Hun Sen denunțându-l drept „știri false”. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării la acea vreme a denunțat și ceea ce a numit „zvonuri” și a spus că China doar a ajutat cu pregătirea militară și echipamente logistice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te