China l-a pus în lanțuri pe mogulul media Jimmy Lai din Hong Kong. I-a criticat pe comuniști

DE Adina Mutăr | 12.11.2023 - 18:21
China l-a pus în lanțuri pe mogulul media din Hong Kong Jimmy Lai - Foto: bangkokpost.com

China l-a pus în lanțuri pe mogulul media Jimmy Lai din Hong Kong. I-a criticat pe comuniști.

SHARE

China l-a pus în lanțuri pe mogulul media  Jimmy Lai din Hong Kong. I-a criticat pe comuniști. 

Jimmy Lai a fugit din China și a devenit mogul de presă în Hong Kong, de unde n-a încetat să critice regimul comunist autoritar ar lui Xi Jinping, care încearcă să pună mâna pe metropola liberă.

China l-a pus în lanțuri pe mogulul media  Jimmy Lai din Hong Kong

Acum, arestat, va trebui să facă față unor acuzații foarte grave, inclusiv că a adus atingere siguranței naționale.

A fost arestat la 10 august 2020, când 200 de polițiști l-au scos pe Lai, în vârstă de 72 de ani, din birourile ziarului său democratic, Apple Daily, în timpul unui raid asupra publicației ce sprijinise cu fermitate protestele pro-democrație din Hong Kong. 

Asta a fost versiunea oficială. De fapt, așa cum a arătat reporterii ziarului, care au sfidat avertismentele poliției și au transmis scena în direct pe Facebook, Lai fusese arestat la el acasă în acea dimineață. 

Fusese adus la birouri pentru ca autoritățile prochineze să dea o lovitură finală ziarului pe care Jimmy Lai îl fondase cu 25 de ani în urmă. 

I-a criticat pe comuniști

Lai se dedicase opoziției față de Partidul Comunist Chinez (PCC) și stăpânirii din ce în ce mai extinse asupra Hong Kong. 

Activele ziarului au fost înghețate, iar Lai a fost acuzat de încălcarea noii legi privind securitatea națională a Hong Kong-ului prin „colaborare cu forțele străine destabilizatoare”. 

În plus, a fost acuzat de fraudă, răzvrătire și organizare și participare la o adunare ilegală. 

A fost condamnat pentru mai multe dintre aceste acuzații și așteaptă procesul pentru cele mai grave, legate de securitate națională. 

Avea doar 10 ani când, în 1958, Mao Zedong a lansat Marele Salt Înainte, o politică de colectivizare forțată ce a dus la cea mai gravă foamete din istoria omenirii. 

Tatăl său a fugit din țară, avertizându-și singurul fiu să nu intre niciodată în politică. Zeci de milioane de oameni au murit. Dar Lai a supraviețuit.

La vârsta de 12 ani, s-a furișat în cala unei bărci de pescuit ș a ajuns în Hong Kong, un loc pe care și-l imaginase drept „raiul” după ce un călător din colonia britanică i-a dat câteva batoane de ciocolată cu ceva ani în urmă. 

A lucrat într-o fabrică de confecții, devenind în cele din urmă director. Pe măsură ce economia Hong Kong-ului a crescut, la fel a crescut și averea lui Lai, ajungând pe culmile succesului cu brandul său de îmbrăcăminte, extrem de popular, Giordano.

În anii 1990 a trecut la ziare, iar compania sa, Next Digital, a devenit cea mai mare companie media cotată la Bursa din Hong Kong. 

Până în 2008, el avea o valoare estimată la 1,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Apple Daily s-a lansat în 1995 și a fost un succes instantaneu. În două luni a fost al doilea cel mai mare ziar din oraș. 

Jurnalismul plin de culoare a fost un „șoc cultural pentru întreaga industrie a jurnalismului”, spune Grace Leung, un profesor de media pensionar care a scris o carte despre ziar.

Prea liber să fie lăsat să existe, ziarul a fost forțat să închidă în 2021, după represiunea de la Beijing a libertăților în Hong Kong, la un an de la arestarea patronului care le spusese jurnaliștilor să continue să lupte. 

Lai a știut întotdeauna că politica ar putea domina piața, așa că a investit 700 de milioane de dolari HKD la lansare, suficient pentru a suporta pierderi dacă agenții de publicitate s-ar retrage din motive politice (ceea ce mulți au făcut-o mai târziu).

Cu toate acestea, China a găsit o cale să închidă libertatea presei din Hong Kong.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te