China, prin Wang Yi, către SUA, prin Blinken: Nu există compromis în chestiunea Taiwanului

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.06.2023 - 13:42
China, prin Wang Yi, către SUA, prin Blinken: Nu există compromis în chestiunea Taiwanului - Foto Profimedia Images

China, prin şeful guvernului ei, Wang Yi, i-a spus SUA, reprezentată de secretarul de stat Antony Blinken, că nu poate exista un compromis în chestiunea Taiwanului. Cele două state şi-au exprimat dorinţa de a discuta, dar cu puţină apetenţă spre compromis.

SHARE

Blinken s-a întâlnit cu Wang Yi, cu care a discutat timp de aproximativ trei ore, potrivit unui oficial american.

China către SUA. Fără compromis în privinţa Taiwanului

Încă nu a fost confirmat dacă Blinken se va întâlni cu președintele Xi Jinping, înainte să plece din China, seara târziu.

Foarte interesant, dar şi inedit, este faptul că, la aterizarea sa pe aeroport, Tony Blinken nu a fost aşteptat de nimeni, din partea administraţiei de la Beijing şi nici măcar nu i-a fost întins covorul roşu protocolar.

Presa de stat chineză a spus că Wang i-a declarat lui Blinken că „China nu are loc de compromis sau de a ceda”, cu privire la Taiwan.

Citeşte şi: China, prin Wang Yi, către SUA, prin Blinken: Nu există compromis în chestiunea Taiwanului

„Statele Unite trebuie să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și să se opună în mod clar independenței Taiwanului”, se adaugă în declarație.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a scris că vizita lui Blinken la Beijing „coincide cu un moment critic în relațiile dintre China și SUA și este necesar să se facă o alegere între dialog sau confruntare, cooperare sau conflict” și a dat vina pe partea americană.

"Percepția eronată a atitudinii Chinei duce la politici incorecte față de China”, a spus Wang Yi, rezultând în punctul de minim actual al relațiilor.

Citeşte şi: Antony Blinken, vizită extraordinară în China, pentru soluții de pace în războiul Rusia- Ucraina

Yi a spus că SUA au responsabilitatea de a opri „declinul în spirală al relațiilor dintre China și SUA, pentru a-l împinge înapoi, pe o cale sănătoasă și stabilă”.

În ciuda prezenței lui Blinken, în China, el și alți oficiali americani au minimizat perspectivele unor progrese semnificative, în cele mai deranjante probleme cu care se confruntă cele două mari economii ale planetei.

În schimb, ei au subliniat importanța ca statele să stabilească și să mențină linii de comunicare mai bune.

Canale deschise de comunicare

Departamentul de Stat a declarat că Blinken „a subliniat importanța gestionării responsabile a concurenței dintre Statele Unite și RPC prin canale deschise de comunicare pentru a se asigura că concurența nu va intra în conflict”.

În prima rundă de discuții, de ieri, Blinken s-a întâlnit timp de aproape șase ore cu ministrul chinez de Externe Qin Gang, după care ambele țări au declarat că au convenit să continue discuțiile la nivel înalt.

Un oficial a declarat pentru Margaret Brennan, de la CBS News, că ambele părți au fost de acord că vor să oprească spirala descendentă a relației, dar este clar că există încă diferențe profunde.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te