China amenință SUA: „Dacă Pelosi adoptă „calea greșită", atunci vom lua măsuri ferme și hotărâte"

DE Daniel Toșa | 02.08.2022 - 11:43
China amenință SUA: „Dacă Pelosi adoptă „calea greșită", atunci vom lua măsuri ferme și hotărâte"/FOTO: Profimedia

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a transmis un mesaj de ferm Statelor Unite cu privire la iminenta vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. China va lua "măsuri ferme și hotărâte".

SHARE

Ca răspuns la o întrebare referitoare la călătoria lui Pelosi, Hua a spus că întrebarea este mai potrivită pentru a fi adresată părții americane. Ea a spus că poziția Chinei este foarte clară: „Vom lua măsuri hotărâte pentru a asigura suveranitatea și interesele.”

Hua spune că, dacă Pelosi adoptă "calea greșită", China va lua "măsuri ferme și hotărâte" pentru a-și proteja suveranitatea. Oficialul chinez afirmă că atât China, cât și SUA mențin comunicarea între Beijing și Washington și că China a declarat în mod repetat că se opune vizitei lui Pelosi.

„Statele Unite sunt cele care au făcut provocările care au dus la creșterea tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan”, spune Hua. Ea critică așa-numita „logică extorcată” prin care SUA pot face tot ce vor.

Citește și: Patru scenarii ale unui conflict militar ce poate începe marți între Taiwan și China. Care este miza

China acuză SUA de provocări la adresa siguranței naționale

„Lumea vede în mod clar că SUA sunt cele care fac provocări, iar SUA trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest lucru”, potrivit lui Hua. „Este revelator faptul că unii din SUA se agață de o mentalitate hegemonică, SUA spunând că pot face tot ce vor, deși alții nu pot”, a adăugat ea.

„Dacă SUA judecă greșit sau gestionează greșit această problemă, aceasta va duce la consecințe dezastruoase pentru regiunea Taiwanului”, spune Hua. SUA și Taiwan au colaborat pentru a face mai întâi provocări, în timp ce China a fost nevoită să acționeze din „autoapărare”, spune ea.

Citește și: VIDEO Cât ar rezista Taiwanul la o invazie. Dacă rămâne în picioare o săptămână, China a pierdut

Hua spune că SUA ar trebui să fie clarvăzătoare cu cine are de-a face - o națiune de 1,4 miliarde de oameni cu o istorie de 5.000 de ani.

„SUA ar trebui să renunțe la orice încercare de a juca cartea Taiwanului”, spune Hua. „În cazul în care SUA urmăresc orice cale de acțiune greșită, își va asuma întreaga responsabilitate pentru consecințele negative”, adaugă ea, potrivit Bloomberg.

Hua subliniază că China a fost un susținător ferm al Națiunilor Unite și a acționat pentru a sprijini eforturile de menținere a păcii. China va colabora cu ceilalți membri ai consiliului pentru a susține adevăratul multilateralism, spune ea.

Comentariile lui Hua sunt puternice și este absolut necruțătoare în a critica SUA și Taiwanul, susținând că dreptul internațional (și istoria) este de partea Chinei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te