China a spionat cu o dronă revizia unui submarin nuclear al SUA. E fără precedent

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.06.2024 - 20:10
China a spionat cu o dronă revizia unui submarin nuclear al SUA. E fără precedent - Foto: Flickr/U.S. Navy
China a spionat cu o dronă revizia unui submarin nuclear al SUA. E fără precedent - Foto: Wikimedia/Josephus37/CC BY-SA 4.0

China a spionat cu o dronă revizia unui submarin nuclear al SUA. E fără precedent. Departamentul de Justiție al Statelor Unite a acuzat un cetățean chinez, pentru că a folosit o dronă pentru a capta imagini.

SHARE

China a spionat cu o dronă revizia unui submarin nuclear al SUA. E fără precedent. Departamentul de Justiție al Statelor Unite a acuzat un cetățean chinez, pentru că a folosit o dronă pentru a capta imagini ale unui șantier naval din Virginia, angajat în construcția de submarine nucleare ale Marinei SUA.

Cazul reprezintă un teritoriu neexplorat în cadrul procedurilor judiciare. Este primul caz de acest gen, conform unei legi vechi, care datează din al Doilea Război Mondial, ce interzice documentarea aeriană a instalațiilor militare critice.

China a spionat cu o dronă revizia unui submarin nuclear al SUA. E fără precedent

Acuzatul, Fengyun Shi, student absolvent la Universitatea din Minnesota, este acuzat de șase delicte din Legea Spionajului. Acuzațiile provin dintr-un incident din 5 ianuarie 2024, când Shi, aflat în concediu de studii, a călătorit în Virginia și a închiriat o mașină.

O declarație pe propria răspundere, depusă de agentul special FBI Sara Shalowitz, subliniază evenimentele care au dus la arestarea lui Shi. Pe 6 ianuarie 2024, Shi pilota o dronă, în condiții meteorologice nefavorabile, lângă un șantier naval local.

Când drona s-a încurcat în copacul unui vecin, Shi s-a apropiat de rezident, pentru asistență. Observând naționalitatea și gândindu-se la motivele lui Shi, vecinul a alertat autoritățile și a oferit dovezi fotografice ale întâlnirii.

Citeşte şi: Premierul Poloniei arată cu degetul către „axa Rusia-China”: „Este periculoasă”

După ce au confiscat drona și au analizat conținutul acesteia, oamenii legii ar fi descoperit imagini incriminatoare, despre care se presupune că au fost făcute la Newport News Shipyard și la BAE Systems, ambele locuri fiind implicate în construcția de nave militare, inclusiv submarine nucleare.

Potrivit declarației pe propria răspundere, șantierul naval Newport News producea în mod activ portavioane și submarine nucleare din Casa Virginia, în ziua în care Shi a făcut fotografiile.

„Portavioanele navale au sisteme clasificate și sensibile. Submarinele nucleare prezente la acea dată dispun și de Informații de Propulsie Nucleară a Marinei (NNPI) foarte clasificate și sensibile, iar acele submarine, chiar și în faza de proiectare și construcție, sunt sensibile și clasificate”, se arată în declarația pe propria răspundere, subliniind gravitatea situației, conform Eurasian Times.

Citeşte şi: FOTO China face manevre militare periculoase și provocatoare în jurul Taiwanului

Departamentul de Justiție urmărește acuzații împotriva lui Shi, în temeiul Legii privind spionajul, acuzându-l de șase infracțiuni legate de fotografierea unei instalații militare vitale și utilizarea unei aeronave (UAV), în acest scop. Fiecare contravenție implică o posibilă pedeapsă de până la un an de închisoare.

Pe măsură ce cauza penală evoluează, Shi a fost pus în condiții stricte. Aceasta include reședința sa din Virginiam, în condiții de probațiune, și predarea pașaportului. În plus, dosarele judecătorești sugerează că are nevoie de un traducător, indicând potențiale bariere lingvistice, care complică procedurile judiciare.

Drone chineze deasupra activelor critice americane de apărare

Procedurile judiciare împotriva lui Fengyun Shi evidențiază o tendință îngrijorătoare, care implică utilizarea dronelor de către cetățenii chinezi, pentru a captura active sensibile de apărare, dând alarme în Statele Unite.

În aprilie și mai, au apărut rapoarte alarmante despre fotografii și videoclipuri, capturate de o dronă chineză. Acestea erau cu portavionul USS Ronald Reagan, în timpul apariţiei sale la Baza Navală Yokosuka, din Japonia.

Aceste imagini au fost difuzate pe platformele de socializare, inclusiv X (fostul Twitter), stârnind îngrijorare cu privire la potențiale activități de spionaj, care vizează înzestrarea militară americană.

Citeşte şi: China acuză Statele Unite că încearcă să creeze un NATO asiatic

Deși o investigație a Marinei SUA nu a găsit nici o dovadă de activitate a dronei peste USS Ronald Reagan, autenticitatea imaginilor rămâne incertă.

În mod similar, au apărut imagini, în luna aprilie, înfățișând instalațiile Forței de autoapărare maritimă ale Japoniei, din Yokosuka, împreună cu un videoclip care prezintă distrugătorul de elicoptere JS Izumo, acostat la bază.

Foto: Wikimedia/Josephus37/CC BY-SA 4.0

Pe 9 mai, ministerul japonez al Apărării a anunţat că un videoclip, care circulă pe rețelele de socializare, care ar fi fost realizat cu o dronă chineză, ce zbura deasupra JS Izumo, se credea a fi autentic. „După ce am examinat cu atenție fiecare dintre aceste puncte, am stabilit că nu exista nici o nenaturalitate în filmare”, a spus un oficial japonez.

Contramăsuri

Ca răspuns la aceste evoluții, Japonia a planificat să accelereze implementarea de contramăsuri avansate pentru drone și să-și îmbunătățească capacitățile de a neutraliza activitatea neautorizată a dronelor.

Ministerul Apărării japonez a menționat: „Intenționăm să asigurăm securitatea bazei, prin inițiative precum introducerea timpurie a echipamentelor de contramăsuri mai capabile asupra dronelor și măsuri temeinice, pentru a lua decizii stricte și prompte, în sfera de aplicare a legii, cum ar fi forțarea aterizării de drone ilegale. prin bruierea undelor radio”.

Cu toate acestea, frecvența crescândă a acestor incidente subliniază nevoia urgentă ca SUA și aliații săi să-și întărească apărarea împotriva amenințărilor emergente reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te