FOTO Cel mai amplu atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, de la începutul războiului: 158 de rachete

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.12.2023 - 17:04
Cel mai amplu atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, de la începutul războiului: 158 de rachete - Foto: X/Dmytro Kuleba

Rusia a efectuat cel mai amplu atac aerian asupra Ucrainei, de la începutul războiului. Armata ucraineană susţine că rușii au tras 158 de rachete şi drone, reuşind să doboare 114 dintre ele. 16 oameni și-au pierdut viața și 97 au fost răniți.

SHARE

Armata rusă a declanşat vineri, 29 decembrie 2023, unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei din războiul de până acum, ucigând 16 civili, rănind alte zeci şi lovind clădiri rezidenţiale din Kiev, dar şi din sudul şi vestul ţării, relatează News.ro, citând AFP şi Reuters.

"În prezent, 16 persoane au fost ucise şi 97 rănite, inclusiv cel puţin doi copii, cu vârste de 6 şi 8 ani. Operaţiunile de salvare continuă", a declarat procurorul general al Ucrainei, AndriI Kostin, pe X.

Citește și: Fără precedent. Rusia publică poze cu români care luptă în Ucraina și acuză: „Mercenari!”

Cel mai amplu atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, de la începutul războiului: 158 de rachete

Potrivit Statului Major General al forţelor armate ucrainene, care spune că este vorba despre "rezultate preliminare", armata rusă a folosit 158 de arme de atac aerian împotriva Ucrainei: rachete de diferite tipuri şi drone de atac.

Armata ucraineană susţine că a distrus 114 din cele 158 de ţinte aeriene: 27 de drone de atac Shahed şi 87 de rachete de croazieră Kalibr Kh-101, Kh-555 şi Kh-55, potrivit Statului Major General.

Atacurile au început în cursul nopţii, dar au continuat vineri dimineaţa, când alerta aeriană a fost dată pentru întreg teritoriul ucrainean în jurul orei locale 7:00. 

Comandantul Forţelor Aeriene, Mîkola Oleşciuk, a sugerat pe Telegram că atacul a fost cel mai amplu atac aerian al Rusiei de la invazia din februarie 2022.

Citește și: Ucraina are nevoie de circa 33 miliarde € ca ajutor în 2024. Câți bani a primit în 2023

"Rusia a atacat cu tot ce are în arsenal... Au fost trase 110 rachete, dintre care majoritatea au fost doborâte", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.

Şeful armatei, generalul Valeri Zalujni, a declarat că atacul a vizat infrastructura critică şi instalaţiile industriale şi militare.

"Astăzi, milioane de ucraineni s-au trezit în sunetul puternic al exploziilor. Îmi doresc ca aceste sunete de explozii din Ucraina să se audă în întreaga lume", a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba, care a cerut aliaţilor Kievului să îşi intensifice sprijinul.

Cinci persoane au fost ucise în regiunea centrală Dnipropetrovsk, unde rachetele au lovit un centru comercial, o casă privată şi un bloc de locuinţe cu şase etaje.

Trei persoane au fost ucise în oraşul Odesa, port la Marea Neagră, şi cel puţin 15 persoane au fost rănite, inclusiv doi copii, în urma loviturilor cu rachete asupra unor clădiri de locuinţe, a declarat guvernatorul regional.

O persoană a fost confirmată moartă într-un depozit din Kiev, a declarat primarul Vitali Kliciko, revizuind în scădere un bilanţ anterior de două persoane decedate. Zece persoane au fost prinse sub dărâmături într-un depozit avariat, a declarat administraţia militară a oraşului. Clădiri rezidenţiale şi o clădire nelocuită au fost, de asemenea, lovite, a declarat un oficial militar de rang înalt.

La Liov, o persoană a fost ucisă într-un bloc de locuinţe cu mai multe etaje care a fost avariat, a declarat guvernatorul regional. Trei şcoli şi o grădiniţă au fost, de asemenea, avariate, a declarat primarul. În regiunea Liov, care se învecinează cu Polonia, membră NATO, rachetele au lovit o instalaţie de infrastructură critică, a anunţat biroul preşedintelui, fără a preciza despre ce infrastructură este vorba.

În oraşul Harkov din nord-estul ţării, o persoană a fost ucisă şi alte 11 au fost rănite. Rachetele ruse au avariat un depozit, o unitate industrială, o unitate medicală şi un depou, a declarat guvernatorul regional.

Rachete au lovit mai multe facilităţi de infrastructură şi în oraşul Zaporojie din sud-estul ţării, iar o persoană a fost ucisă, a declarat ministrul de interne.
O maternitate a fost avariată în oraşul Dnipro, dar nu au fost raportate victime, potrivit guvernatorului.

Ministerul Energiei a raportat întreruperi de energie electrică în regiunile Odesa, din sud, Harkov, din nord-est, Dnipropetrovsk din centru şi Kiev.

Ucraina avertizează de săptămâni întregi că Rusia ar putea să stocheze rachete pentru a lansa un atac aerian masiv asupra sistemului energetic. Anul trecut, milioane de oameni au fost cufundaţi în întuneric atunci când atacurile ruseşti au lovit reţeaua electrică.

Vastul asalt aerian de sfârşit de an are loc în contextul în care planează incertitudinea asupra amplorii şi puterii de rezistenţă a viitorului sprijin militar şi financiar occidental pentru Kiev, după aproape doi ani de război cu Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te