CEDO a admis în parte plângerea Ucrainei împotriva Rusiei. A anunțat o hotărâre pe fond „ulterior”

DE Miruna Moldoveanu | 14.01.2021 - 15:47
CEDO admite în parte plângerea Ucrainei împotriva Rusiei după anexarea Crimeei/FOTO: Twitter

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a „admis în parte” o plângere depusă de Ucraina împotriva Rusiei după anexarea Crimeei în 2014 şi anunţă că o hotărâre pe fond urmează să fie pronunţată „la o dată ulterioară”, relatează AFP.

SHARE

Kievul acuză Moscova de faptul că se face vinovată de „numeroase încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în Crimeea”, în perioada februarie 2014-august 2015, anunţă într-un comunicat CEDO.

Potrivit Curţii cu sediul la Strasbourg, Rusia a exercitat un „control efectiv” asupra Crimeei, aşa cum arată „amploarea puterii prezenţei militare ruse” în peninusla ucraineană.

Această prezenţă militară „a fost consolidată (...) începând din ianuarie 2014 fără consimţământul autorităţilor ucrainene şi în absenţa vreunui element care să sugereze că plana vreo ameninţare la adresa trupelor ruse staţionate în Crimeea”, arată CEDO.

Curtea notează de asemenea că „versiunea” faptelor pe care i-a prezentat-o Kievul este „coerentă şi concordantă”. Această „versiune”  comportă, continuă Curtea, „elemente de informaţii detaliate şi specifice, susţinute cu probe suficiente care arată că militari ruşi nu au fost nişte observatori pasivi, ci au participat în mod activ la evenimentele vizate”.

Curtea precizează astfel că dispune de un „început de probe suficient atât cu privire la repetiţia faptelor, cât şi cu privire la toleranţa oficială” al cărei obiect a fost.

Este vorba, enumeră CEDO, despre „dispariţii forţate”, „detenţii ilegale”, „impunerea automată a naţionalităţii ruse”, „hărţuirea şi intimidarea conducătorilor religioşi”, „închiderea presei neruseşti”, „exproprieri fără despăgubire” sau „interzicerea limbii ucrainene în şcoli”.

Cu toate acestea, avertizează judecătorii europeni, „această concluzie nu prejudecă problema responsabilităţii” Rusiei, care urmează să fie stabilită prin procedura pe fond.

Recurgerea la această procedură interstatală, prin care un stat dă alt stat în judecată la CEDO, este extrem de rară, potrivit news.ro.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.