„Ceasul Apocalipsei” se apropie de miezul nopții, pe fondul războiului provocat de Rusia, în Ucraina

DE Alexandru Pop | Actualizat: 25.01.2023 - 11:45
„Ceasul Apocalipsei” se apropie de miezul nopții, pe fondul războiului provocat de Rusia, în Ucraina - Foto: hippopx

Un grup de oameni de știință și experți în securitate au mutat „Ceasul Apocalipsei” la 90 de secunde înainte de miezul nopții. Acesta este cea mai pesimistă previziune de până acum. Experţii și-au publicat declarația în rusă și ucraineană, pentru prima dată.

SHARE

Buletinul Oamenilor de Știință Atomiști și-a stabilit marţi „Ceasul Apocalipsei” mai aproape de miezul nopții decât oricând înainte, observând că amenințările cu războiul nuclear, bolile și volatilitatea climei au fost exacerbate de invazia Rusiei în Ucraina.

Ora de pe ceas a fost mutată la 90 de secunde până la miezul nopții, pentru anul acesta. Miezul nopții ar trebui să simbolizeze sfârșitul umanității.

Citeşte şi: VIDEO Viscol apocaliptic în America: Peste 50 de morți, înghețați în mașini și în nămeți, la -45 C

Schimbarea ceasului vine după trei ani de pandemie de COVID, cu un record anterior, de 100 de secunde până la miezul nopții.

Grupul a spus că se apropie ora de la miezul nopții, „în mare parte, dar nu exclusiv, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și riscului crescut de escaladare nucleară”.

De ce se apropie „Ceasul Apocalipsei” de miezul nopții?

Rachel Bronson, președinte și CEO al Buletinului, a declarat la Washington:

„Amenințările Rusiei, de a folosi arme nucleare, amintesc lumii că escaladarea conflictului – din întâmplare, intenție sau calcul greșit – este un risc teribil. posibilitățile ca conflictul să scape de sub controlul oricui rămân mari.” 

Grupul, ale cărui rădăcini pot fi urmărite până la proiectarea și utilizarea primelor arme nucleare, a mai spus că luptele din jurul Centralei Nucleare Zaporoje și din zona de excludere din jurul locului dezafectat de la Cernobîl au exacerbat riscurile atomice.

Citeşte şi: VIDEO Propagandiștii Kremlinului se tem că Rusia va pierde războiul și amenință cu apocalipsa totală

Bronson a spus că anunțul grupului va fi tradus și în rusă și ucraineană pentru prima dată, în încercarea de a atrage atenție. Ea a adăugat că a muta ceasul mai aproape de miezul nopții decât oricând a fost „o decizie pe care nu o luăm cu ușurință” și o reflectare a modului în care „trăim într-o perioadă de pericol fără precedent”, conform Deutsche Welle

Ea a cerut țărilor occidentale și Ucrainei să își dubleze eforturile pentru o soluție negociată.

„Guvernul SUA, aliații săi din NATO și Ucraina au o multitudine de canale de dialog; îndemnăm liderii să le exploreze pe toate la capacitatea lor maximă de a întoarce ceasul”, a spus Bronson.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te