Ce trebuie să se întâmple pentru sfârşitul domniei lui Viktor Orban?

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.06.2024 - 15:52
Ce trebuie să se întâmple pentru sfârşitul domniei lui Viktor Orban? - Foto: Facebook/Orban Viktor
Ce trebuie să se întâmple pentru sfârşitul domniei lui Viktor Orban? - Foto: Facebook/Orban Viktor
Ce trebuie să se întâmple pentru sfârşitul domniei lui Viktor Orban? - Foto: Facebook/Orban Viktor
Ce trebuie să se întâmple pentru sfârşitul domniei lui Viktor Orban? - Foto: Facebook/Orban Viktor

Ce trebuie să se întâmple pentru sfârşitul domniei lui Viktor Orban? Presa europeană și mondială este plină de titluri puternice, despre alegerile pentru Parlamentul European din Ungaria.

SHARE

Ce trebuie să se întâmple pentru sfârşitul domniei lui Viktor Orban? Presa europeană și mondială este plină de titluri puternice, despre alegerile pentru Parlamentul European din Ungaria, care ar putea duce la pierderea puterii, pentru premierul Viktor Orbán.

Acest lucru este adevărat, dar este foarte important să lămurim câteva lucruri, pentru a nu lua tot ceea ce s-a întâmplat la propriu și a cădea în capcana așteptărilor (ne)dorite.

Ce trebuie să se întâmple pentru sfârşitul domniei lui Viktor Orban?

De fapt, Orbán a câștigat aceste alegeri (atât europene, cât și locale) și, în același timp, le-a pierdut.

Le-a câștigat cantitativ, adică din punct de vedere al numărului de voturi câștigate, dar le-a pierdut din punctul de vedere al calității, adică din punct de vedere al reputației și al schimbării peisajului politic.

Cert este că aceste alegeri au arătat că Fidesz și Viktor Orbán au acum o alternativă. Cel puțin de acum încolo. Situația actuală seamănă oarecum cu cea de la alegerile parlamentare din Ungaria, din anii 2002 și 2006, când Fidesz a câștigat ca număr de voturi, dar a ajuns în opoziție.

Citeşte şi: Ungaria, dată afară dintr-o organizație înființată la București. Orban plătește prietenia cu Putin

Sau când, la alegerile locale din 2019 (care s-au desfășurat apoi imediat după alegerile pentru Parlamentul European), partidul lui Orbán a obţinut o victorie totală în toată țara, cu jumătate de milion de voturi mai mult decât întreaga opoziție la un loc, dar a pierdut primăriile din 12 oraşe mari, inclusiv Budapesta.

În toate cele trei cazuri, echipa lui Viktor Orbán a fost foarte rănită politic, așa cum este şi acum. Astăzi, majoritatea presei anunță rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din Ungaria la nivel de procente. Există o anumită capcană aici.

Într-adevăr, 44% este cel mai scăzut scor Fidesz din istoria participării la alegerile pentru Parlamentul European.

Citeşte şi: VIDEO Viktor Orban ar putea să vină în câteva zile, în România. Ar putea fi o situaţie tensionată

Dacă, dacă te uiți la numărul de voturi primite de Fidesz, care este de 2.015.000 de voturi, rezultă că acest rezultat este cel mai bun al Fidesz din istoria alegerilor pentru Parlamentul European. Toată mașina de propagandă a Fidesz subliniază acum acest aspect, pentru a convinge pe toți că au câștigat, deci nu au pierdut aceste alegeri.

Şi aceste cifre sunt un fapt adevărat. Cum este posibil? A devenit și un record la aceste alegeri: peste 59%, adică 4,5 milioane de alegători au votat, din 7,8 milioane înregistrați.

Spre comparație: În 2019, prezența la vot a fost de doar 43%, adică de aproximativ 3,4 milioane de alegători, dintre care 1.824.220 au votat pentru Fidesz, ceea ce a însumat atunci 52,56%. Adică mai puține voturi, dar mai multe procente decât în ​​2024. Diferența este semnificativă. Dar aceasta este doar o parte din imagine.

Citeşte şi: Xi Jinping „l-a cumpărat” pe Orban, cu 7.800.000.000 euro. Drumul Mătăsii trece prin Ungaria

Pentru că, de fapt, fiasco nu este doar că au venit mult mai mulți alegători, iar o parte semnificativă din acest electorat suplimentar nu a votat pentru Fidesz.

Fiasco-ul-cheie al Fidesz, în aceste alegeri, este că aproape 30%, adică mai mult de 1,3 milioane de alegători, au votat pentru partidul TISZA, condus de Peter Magyar, despre care nimeni nu a știut nimic până pe 10 februarie. cu excepția unui cerc restrâns de oameni.

Nici o forță politică din Ungaria nu a reuşit un astfel de rezultat nici la alegerile parlamentare, nici la alegerile europene, de când Fidesz a revenit la putere, în anul 2010. Este un proiect politic ce a luat naștere în februarie-martie anul acesta, pe fondul scandalului din Ungaria, care a dus la demisia președintei Katalin Novak.

TISZA, distrugătorul de partide

Ca proiect politic, Magyar și echipa sa se aseamănă cu echipa lui Volodimir Zelenski, în anul triumfului la alegerile prezidențiale și parlamentare. Astăzi este și greu de spus care este platforma politică a partidului TISZA, în afară de sentimentele de protest și de un apel la o schimbare completă a sistemului și a vechilor politicieni.

Conform fluxurilor electorale, care pot fi urmărite tocmai în rezultatele alegerilor, avem un paradox: un politician aparent de dreapta a captat în primul rând alegătorii partidului liberal Momentum, distrugându-l efectiv, precum și pe cel al Partidul Câinelui cu două cozi.

Este evident că e vorba în primul rând despre protestul tinerilor și electoratului pro-occidental, care caută schimbări, dincolo de cadrele ideologiei.

Potenţialul de protest, principala ameninţare

Vedem tendințe similare de protest în unele orașe. De exemplu, Fidesz a pierdut pe neașteptate la Gyor (un oraș bogat, de la granița cu Slovacia, unde a copilărit Peter Sijarto), a pierdut din nou la Budapesta (deși minim), dar și Godmezevashargei.

În primul rând, potențialul de protest al societății maghiare este principala amenințare pentru Viktor Orban. Da, Ungaria este un stat capturat, dacă vorbim în limbaj politic, dar în același timp rămâne o democrație electorală.

Foto: Facebook/Orban Viktor

Și de aceea alegerile și prezența mare la vot pot declanșa dezmembrarea întregului regim. Viktor Orbán și echipa sa știu acest lucru foarte bine, lucrează foarte mult la asta, în special la cum să-și mobilizeze alegătorii prin mass-media și propagandă și, în același timp, să-i demobilizeze pe ai adversarului politic.

O echipă îmbătrânită

Cu toate acestea, de data aceasta Orban nu a reușit, oricât de mult s-a străduit. Dar cu siguranță nu se va opri și va încerca să inventeze inamici noi, mai eficienți.

În al doilea rând, alegerile pentru Parlamentul European au arătat că Viktor Orbán se confruntă cu o lipsă de personal de calitate, o echipă îmbătrânită și o furtună perfectă, care s-a întors împotriva lui și a planurilor sale pentru anul 2024.

Orbán înțelege și asta. Nu a vrut să-i sacrifice pe Yudit Varga și Katalin Novak, dar a trebuit să o facă. A doua zi după alegeri, ministrul Culturii și Inovării, Janos Čak, o figură-cheie din actuala echipă a lui Orbán, care nu a concretizat speranţele puse în el, și-a anunțat demisia.

La fel de periculos, chiar dacă mai slăbit

În al treilea rând: alegerile parlamentare din Ungaria, care sunt programate pentru 2026, au început mult mai devreme, adică a doua zi după alegerile pentru Parlamentul European și alegerile locale.

Da, Viktor Orban se află în prezent în cea mai slabă poziție politică atât în ​​interiorul țării, cât și la nivelul UE.

Dar asta nu îl face mai puțin periculos. Ucraina și partenerii săi occidentali ar trebui să fie conștienți de acest lucru – și să nu o ia cu ușurință.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te