Ce șanse sunt ca un asteroid să lovească Pământul cu 2 miliarde tone TNT? Verdictul cercetătorilor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.01.2024 - 20:17
Ce șanse sunt ca un asteroid să lovească Pământul cu 2 miliarde tone TNT? Verdictul cercetătorilor - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

Ce șanse sunt ca un asteroid să lovească Pământul cu 2 miliarde tone TNT? Verdictul cercetătorilor și ce cred ei despre asta, întâmplare ce ar urma să aibă loc anul acesta.

SHARE

Ce șanse sunt ca un asteroid să lovească Pământul cu 2 miliarde tone TNT? Verdictul cercetătorilor și ce cred ei despre asta, întâmplare ce ar urma să aibă loc anul acesta.

Ce șanse sunt să fim loviți de un asteroid

Multe agenții de presă au anunțat că Pământul ar putea fi lovit de un asteroid "pierdut" în acest an. Potrivit rapoartelor, dacă asteroidul 2007 FT3 ar lovi Pământul, ar face acest lucru cu o energie echivalentă cu 2,6 miliarde de tone de TNT.

NASA i-a pierdut urma, iar acesta are șanse să lovească planeta pe 5 octombrie 2024. Așadar, având în vedere că toate acestea sună (pentru a folosi un termen tehnic) "nu foarte bine", ce se întâmplă cu adevărat? 

Citeşte şi: VIDEO 7 minute de teroare. Amartizarea Perseverance pe Planeta Roșie, un succes

Ei bine, 2007 FT3 este un asteroid real, observat pentru prima dată în 2007, și se află pe tabelul de risc Sentry al NASA, care cuprinde obiectele care ar putea avea un impact potențial cu Pământul. Este, de asemenea, un asteroid "pierdut", deoarece a fost observat timp de doar 1,2 zile înainte de a dispărea din vizorul NASA.

Deși asteroidul de 314 metri a devenit prea slab și nu a mai fost văzut de atunci, acesta a fost observat în 14 puncte din arcul său în aceste două zile, permițând astronomilor să îi calculeze orbita și să caute posibile coliziuni între Pământ și el.

Făcând acest lucru, Centrul pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ al NASA a identificat 89 de potențiale impacturi, inclusiv unul pe 5 octombrie 2024. 

Ce spune NASA despre acest lucru

Deși acest lucru poate părea puțin alarmant, nu există de fapt nimic de care să vă faceți griji. Un potențial punct de impact, sau locul în care asteroidul ar fi trebuit să fie cel mai aproape de Pământ, a avut loc în 2019.

După cum probabil ați observat, nu a fost așa. NASA și alte observatoare urmăresc orbitele obiectelor descoperite în Sistemul Solar, fiind cu un ochi deosebit pe "obiectele din apropierea Pământului" cu o dimensiune de 140 de metri și mai mare, care ar putea provoca distrugeri dacă s-ar intersecta cu Pământul.

Până în prezent, astronomii au reușit să prezică orbitele obiectelor cunoscute până la aproximativ 100 de ani în viitor. Vestea bună este că "niciun asteroid cunoscut cu o dimensiune mai mare de 140 de metri nu are șanse semnificative să lovească Pământul în următorii 100 de ani", potrivit NASA.

Răspunzând în mod special la afirmațiile din jurul lui 2007 FT3, NASA și-a reiterat răspunsul.

"Nu există amenințări cunoscute de impact de asteroizi asupra Pământului în niciun moment în următorul secol. NASA și partenerii săi urmăresc cu sârguință cerul pentru a găsi, urmări și clasifica asteroizii și obiectele din apropierea Pământului (NEO), inclusiv pe cele care s-ar putea apropia de Pământ", a declarat un purtător de cuvânt al NASA pentru The Standard.

Citeşte şi: Imagini ale unor râuri adânci străvechi, pe Marte, au fost obţinute de Roverul Perseverance

„Cu cât este asteroidul mai mare, cu atât este mai ușor de găsit”

"O notă importantă aici este că oamenii de știință planetari definesc apropierea asteroizilor care se apropie la mai puțin de 30 de milioane de mile de orbita Pământului ca fiind apropieri apropiate.

Cu cât un asteroid este mai mare, cu atât este mai ușor de găsit pentru experții noștri în apărare planetară, ceea ce înseamnă că orbitele lor în jurul Soarelui sunt de obicei foarte bine cunoscute și înțelese de ani sau chiar decenii."

În cazul în care 2007 FT3 va fi găsit din nou într-un studiu al cerului sau de către astronomii care încearcă să îi urmărească traiectoria, putem afla mai multe despre orbita sa, poate suficient pentru a-l elimina de pe lista potențialilor impactori ai Pământului sau, în cazul improbabil în care s-ar îndrepta spre noi, să pregătim o misiune pentru a-l devia.

Citeşte şi: VIDEO Planeta Marte cum nu ați mai văzut-o. Primele imagini transmise de Perseverance

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te