Ce s-a întâmplat în Bulgaria după întreruperea gazului rusesc. Oamenii nu-l mai plac pe Putin

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.05.2022 - 22:00
Tot mai mulți bulgari condamnă invazia rusă din Ucraina

Săptămâna trecută, Bulgaria și Polonia au devenit primele victime europene în urma sancțiunilor rusești, atunci când Moscova a tăiat aprovizionarea cu gaz a celor două țări, scrie Al-Jazeera.

SHARE

Anterior, compania energetică de stat a Bulgariei, Bulgargaz, a declarat că condițiile propuse de gigantul energetic rus Gazprom reprezintă o încălcare a contractului – și a refuzat să plătească resursa în ruble, așa cum dorea președintele rus Vladimir Putin.

Din fericire pentru Bulgaria, gazul reprezintă doar 6% din consumul total de energie, dar mișcarea a fost văzută ca un avertisment pentru restul blocului, în special pentru consumatorii mai mari, cum ar fi Germania și Italia.

Mai mult decât o pierdere a aprovizionării cu energie, oprirea a întărit o separare tot mai mare între cei doi aliați de lungă durată, care împărtășesc un alfabet, o religie și o fostă guvernare comunistă.

Relația lor a început să se strângă în 1877, când Rusia a ajutat revolta Bulgariei împotriva a cinci secole de dominație otomană.

Dar odată cu invazia rusă a Ucrainei, acea relație specială a fost pusă sub semnul întrebării.

Putin nu mai este popular în Bulgaria 

La câteva zile după ce tancurile rusești au intrat în Ucraina pe 24 februarie, Alpha Research, o agenție bulgară de cercetare socială, a publicat rezultatele unui sondaj la nivel național despre modul în care bulgarii obișnuiți percep războiul.

După doar patru zile de ostilități, Putin, care s-a bucurat de mulți ani de un rating pozitiv în țară, a pierdut mai mult de jumătate din popularitate, 25% dintre oameni aprobându-l față de 55% în 2021.

În plus, 63% dintre respondenți au fost de acord că locul Bulgariei este în alianța cu Uniunea Europeană și NATO, față de 15% care susțin o parte cu Rusia.

„Datele arată că societatea bulgară trece printr-o perioadă de transformare, care va avea un impact nu numai asupra atitudinilor sale geopolitice, ci și asupra sprijinului pentru forțele politice individuale din țară”, a spus Alpha Research.

„O să-i permitem să omoare copii din cauza gazului?”

Vasil Dimitrov, în vârstă de 60 de ani, un conservator, a declarat că atitudinea Moscovei față de Sofia a fost de multă vreme lipsită de respect, ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, numind susținătorii pro-Ucrainei „substraturi occidentale”.

Dimitrov nu a avut încredere în Putin după anexarea Crimeei de către Rusia. Acum, el este pregătit să plătească mai mult pentru benzină.

„O să-i permitem să omoare copii din cauza gazului?” el a intrebat. „Nu am mai văzut asemenea atrocități în Europa de pe vremea lui Hitler.”

Parlamentul Bulgariei va vota din nou dacă să trimită arme în Ucraina – un subiect contestat, având în vedere o coaliție politică instabilă a celor patru partide.

Socialiștii au amenințat că se vor rupe de guvern dacă Bulgaria trimite arme, în timp ce democrații au avertizat asupra unor consecințe similare dacă țara nu va face acest lucru.

Pe 28 aprilie, premierul bulgar Kiril Petkov a călătorit la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a promis că partidul său, „Continuăm schimbarea”, va acorda asistența militară, la o zi după ce Rusia a întrerupt gazul Bulgariei.

„Retorica pe care o auzim de câteva luni este: <<Nu acordați ajutor militar Ucrainei pentru ca pacea să vină mai devreme>>, a spus Petkov presei locale, referindu-se la vocile din cadrul coaliției. „Dacă acesta este prețul păcii, dacă statul rus continuă să [atace] și nimeni nu are ocazia să se apere, atunci vrem noi această pace?”

Liuben Rusinov, 78 de ani, un pensionar din Plovdiv, al doilea oraș ca mărime al Bulgariei, a spus că Sofia ar fi trebuit să renunțe la gazul rusesc cu mult timp în urmă, având în vedere decenii de acorduri dezechilibrate cu gaze, în care Rusia își menținea monopolul pe piața țării.

Deși este bucuros să vadă sprijinul pentru Ucraina în creștere, el este îngrijorat de faptul că propaganda pro-rusă din cele mai mari instituții de știri rămâne ridicată.

„Mass-media neindependente, din care există destule în Bulgaria, împarte oamenii în privința războiului și, mai ales, îl aruncă pe prim-ministru într-o lumină negativă”, a spus Rusinov .

„Bulgarilor ca mine nu le plac Putin și conducerea rusă, dar nimeni nu este împotriva poporului rus”.

„Suntem rusofili”

Dar Pepa Petrova, în vârstă de 60 de ani, care până de curând a lucrat la o fabrică de arme din centrul Bulgariei, a spus: „Suntem rusofili, înțelegem că Rusia nu este de vină în acest război, dar NATO este cea care l-a provocat”.

Ea crede că prioritățile politice ale lui Petkov sunt distorsionate, deoarece guvernul său oferă refugiaților ucraineni 40 de leva bulgărești (22 de dolari) pe zi, în timp ce majoritatea compatrioților săi „moară de foame”.

Bulgaria are cel mai scăzut produs intern brut (PIB) din UE.

„Este vina guvernului că l-a provocat pe președintele rus să taie aprovizionarea cu gaz”, a spus Petrova despre întrerupere.

În general, totuși, Daniel Smilov, director de program al Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia, a declarat că majoritatea bulgarilor sprijină Ucraina, având în vedere că și-au deschis casele și și-au oferit timp voluntar să le întâmpine. „Vocile dominante nu sunt anti-Ucrainei”, a spus el.

Adevărata provocare, a adăugat Smilov, ar fi armonizarea poziției guvernului bulgar.

Mai multă polarizare

Războiul nu numai că a fracturat relațiile din cadrul coaliției de patru partide, ci a rupt uniunea dintre premierul liberal al țării și președintele socialist, Rumen Radev, care este văzut a fi pro-rus.

„Spre deosebire de partidele rusofile din coaliție, președintele are un sprijin larg în rândul publicului bulgar”, a spus Smilov . „Dacă va continua să diverge cu privire la retorica premierului, acest lucru va aduce mai multă polarizare și asta nu va fi bine pentru țară”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te