Ce s-a întâmplat după ce doi piloți au adormit chiar în timpul zborului. Ce au pățit?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.03.2024 - 07:43
Ce s-a întâmplat după ce doi piloți au adormit chiar în timpul zborului. Ce au pățit? - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Ce s-a întâmplat după ce doi piloți au adormit chiar în timpul zborului. Ce au pățit? Cum a ieșit totul la iveală și cu ce pedeapsă s-au ales piloții?

SHARE

Ce s-a întâmplat după ce doi piloți au adormit chiar în timpul zborului. Ce au pățit? Cum a ieșit totul la iveală și cu ce pedeapsă s-au ales piloții?

Au adormit în timpul zborului

Agenţia indoneziană de securitate aeriană a emis vineri un apel urgent către toate companiile aeriene, subliniind necesitatea întăririi controalelor în cabinele de pilotaj și asigurarea că personalul de bord beneficiază de odihnă adecvată înaintea fiecărui zbor.

Această solicitare vine în urma unui incident alarmant care a implicat doi piloți ai companiei aeriene Batik Air, adormiți la comandă în timpul unui zbor intern la sfârșitul lunii ianuarie. Incidentul, deși s-a încheiat fără victime, a stârnit preocupări serioase cu privire la siguranța zborurilor.

Citeşte şi: Panică la bordul unui avion plecat din România după ce o roată a explodat

Conform unui raport preliminar al Comitetului Naţional pentru Siguranţa Transporurilor (KNKT), publicat recent pe site-ul oficial, în data de 25 ianuarie, atât pilotul cât și copilotul unui Airbus A320 al Batik Air au adormit simultan pentru aproximativ 28 de minute în timpul unui zbor de la Sulawesi spre Jakarta. A

ceastă perioadă de inactivitate a echipajului a dus la erori de navigație, deși cei 153 de pasageri și 4 însoțitori de zbor au ajuns în siguranță la destinație după un zbor de 2 ore și 35 de minute.

Potrivit AFP, raportul detaliază cum, la aproximativ 30 de minute după decolare, pilotul a cerut permisiunea copilotului de a se odihni pentru scurt timp. Deși copilotul a preluat controlul, și acesta a adormit din neatenţie, ceea ce a dus la devierea semnificativă a avionului de la traiectoria planificată. Situația a fost corectată numai după ce pilotul s-a trezit și, observând că și copilotul dormea, a inițiat corecturi de traiectorie, răspunzând în același timp la apelurile repetate ale controlorilor de trafic aerian din Jakarta.

Citeşte şi: O femeie a încercat să deschidă ușa avionului, în timpul zborului. Era drogată

Incidentul a evidenţiat importanţa odihnei adecvate pentru echipajul de zbor și a determinat agenția de securitate aeriană să solicite companiilor aeriene revizuirea și întărirea politicilor interne privind odihna personalului și procedurile de siguranță în cabina de pilotaj. Agenția subliniază că este crucial ca toate companiile aeriene să ia măsuri imediate pentru a preveni astfel de incidente în viitor, asigurând astfel siguranța pasagerilor și a echipajelor de zbor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te