Ce opțiuni are Boris Johnson. Care sunt scenariile Marii Britanii până la data limită a Brexit-ului

DE Adina Mutăr | 10.09.2019 - 20:53

Parlamentarii au respins a doua ofertă a premierului Boris Johnson de a convoca alegeri anticipate pentru rezolvarea impasului Brexit. Ce scenarii sunt posibile într-un timp atât de scurt, înainte de ieșirea programată din UE.

SHARE

Iată câteva scenarii posibile pentru săptămânile următoare, prezentate de AFP.

Brexit întârziat

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu excepția cazului în care solicită blocului amânarea, iar liderii celorlalte 27 de state membre sunt de acord.

Johnson vrea să păstreze această dată, dar mulți parlamentari se tem că în lipsa unui acord cu Bruxelles-ul ar urma perturbări uriașe.

Săptămâna trecută, aceștia au adoptat o lege care l-ar obliga pe Johnson să solicite întârzierea Brexit până la 31 ianuarie 2020, cu opțiunea de întârzieri suplimentare.

Acest lucru ar intra în vigoare dacă premierul nu a reușit să obțină un acord sau să-i convingă pe parlamentari să susțină o ieșire „fără acord” până la 19 octombrie.

Acord Brexit

Johnson ar putea totuși să păstreze termenul limită pentru 31 octombrie dacă va reuși să obțină un acord cu UE care câștigă aprobarea majorității parlamentarilor, dar este o sarcină imensă cu puține șanse.

Predecesorul său, Theresa May, a ajuns la un acord cu Bruxelles-ul anul trecut, dar parlamentarii l-au respins de trei ori.

Liderii UE au refuzat până acum să redeschidă discuțiile și acuză Guvernul Johnson că nu are un  plan alternativ concret.

Johnson spera că amenințarea lui de a se îndepărta fără o înțelegere i-ar convinge să renegocieze și spune că acțiunile propriilor parlamentari i-au subminat strategia. Cu toate acestea, el susține că un acord este încă posibil înainte de un summit al liderilor UE la Bruxelles în perioada 17-18 octombrie.

Brexit fără acord

Johnson a spus că ar prefera să fie „mort într-un șanț” decât să întârzie Brexit-ul, la mai bine de trei ani după ce britanicii au votat într-un referendum pentru a părăsi UE.

Guvernul său a indicat că va căuta lacune în legislația parlamentarilor pentru a permite ieșirea „fără acord”.

Există speculații că Johnson ar putea demisiona în loc să ceară întârzierea și altcineva - poate un funcționar public sau un politician de opoziție - ar putea să avanseze această cerere.

Este posibil ca liderii UE, obosiți de lipsa de decizie a britanicilor, să refuze întârzierea Brexit, deși blocul nu dorește să se facă vinovat de un divorț haotic.

Alegerile anticipate

După ce a a dat afară din partid 21 dintre parlamentarii săi conservatori care s-au revoltat în legătură cu „planul” Brexit al premierului săptămâna trecută, Johnson nu mai are majoritate în Camera Comunelor de 650 de locuri.

Acest lucru îl lasă într-o situație imposibilă, incapabil să guverneze, iar alegerile sunt considerate aproape inevitabile. Dar timpul alegerilor rămâne în discuție.

Johnson și-a dorit alegerile pentru 15 octombrie, sperând că va câștiga suficiente locuri în Camera Comunelor pentru a forța planul său Brexit.

Însă principalul partid al opoziției, Laburist, va sprijini alegerile doar dacă se renunță la „No deal Brexit”.

Două treimi din parlamentari trebuie să sprijine alegerile anticipate, dar Parlamentul este acum suspendat până pe 14 octombrie. Discuția se poartă acum în legătură cu alegeri în noiembrie.

Fără Brexit deloc?

Dacă Johnson câștigă eventualele alegeri sau dacă încheie un pact cu euroscepticii Partidului Brexit, el ar putea totuși forța un divorț fără acord în lunile următoare.

Dacă Laburiștii câștigă, partidul a promis că va organiza un nou referendum, cu opțiunea ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană - ceea ce ar putea anula Brexit-ul.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te