Ce au făcut trei țări NATO pentru a răspunde rapid Rusiei în caz de război? E important pentru Est

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.01.2024 - 20:33
Ce au făcut trei țări NATO pentru a răspunde rapid Rusiei în caz de război? E important pentru Est - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ce au făcut trei țări NATO pentru a răspunde rapid Rusiei în caz de război? E important pentru securitatea Flancului Estic.

SHARE

Germania, Ţările de Jos şi Polonia au semnat marţi un acord destinat să reducă procedurile birocratice care împiedică deplasarea transfrontalieră rapidă a trupelor şi armelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO.

Ce au făcut trei țări NATO pentru a răspunde rapid Rusiei în caz de război? E important pentru Est

Ca urmare a invaziei Rusiei din Ucraina din 2022, atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au început să accelereze pregătirile în cazul izbucnirii unui conflict militar cu Moscova.

Într-un astfel de scenariu, SUA şi alţi aliaţi din NATO ar trebui să trimită întăriri militare majore prin porturile de la Marea Nordului, prin Germania şi Polonia, către frontul de est.

NATO desfăşoară în prezent cele mai mari manevre militare de la sfârşitul Războiului Rece, în cadrul exerciţiului Steadfast Defender 2024, la care participă circa 90.000 de militari.

Citește și: Fost șef NATO propune aderarea Ucrainei, fără teritoriile ocupate de Rusia

În cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles, la Agenţia Europeană de Apărare a UE, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că este esenţial să existe condiţii care să permită desfăşurări militare rapide înainte de apariţia unui eventual conflict.

"Geografia este aşa cum este. Asta înseamnă să poţi să ai posibilitatea să te deplasezi rapid din Ţările de Jos prin Germania până în Polonia", a declarat ea înainte ca cele trei ţări să semneze o scrisoare de intenţie pentru o cooperare mai strânsă în ceea ce UE numeşte mobilitate militară, un proiect deschis şi altor parteneri.

NATO a avertizat membrii săi că prea multe formalităţi birocratice împiedică deplasarea trupelor în Europa, o problemă care ar putea provoca întârzieri majore în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia.

Citește și: Mircea Geoană: „NATO condamnă ferm escaladarea atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei”

"Nu mai avem timp. Ceea ce nu facem pe timp de pace nu va fi gata în caz de criză sau de război", a declarat pentru Reuters la sfârşitul anului trecut şeful comandamentului logistic JSEC al NATO, generalul-locotenent Alexander Sollfrank.

Forţele NATO trebuie în continuare să 'navigheze' printr-o varietate de reglementări diferite, de la preavizul necesar înainte de a putea expedia muniţii până la lungimea permisă a convoaielor militare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te