Cazurile de abuz sexual asupra copiilor au crescut cu 64% în 2021. CE propune noi norme de protejare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.05.2022 - 19:19
Cazurile de abuz sexual asupra copiilor au crescut cu 64% în 2021. CE propune noi norme de protejare. / Foto: whyy.org

Comisia Europeană a prezentat o propunere privind un nou act legislativ al UE care să prevină şi să combată abuzul sexual online asupra copiilor, în contextul creşterii cazurilor de abuz sexual în 2021 cu 64% în comparaţie cu anul precedent.

SHARE

Dat fiind faptul că numai în 2021 au fost raportate în întreaga lume 85 de milioane de fotografii şi videoclipuri care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor şi că multe alte astfel de cazuri nu sunt raportate, se poate trage concluzia că abuzul sexual asupra copiilor este un fenomen larg răspândit, conform unui comunicat al Comsiei Europene. 

Sistemul actual, bazat pe detectarea şi raportarea în mod voluntar de către întreprinderi a unor astfel de cazuri, s-a dovedit a fi insuficient pentru a-i proteja în mod adecvat pe copii. În orice caz, acest sistem nu va mai putea fi utilizat după ce se va încheia perioada de valabilitate a soluţiei provizorii aflate în prezent în vigoare.

Citește și: Măștile nu vor mai fi obligatorii în avioane și aeroporturi. De când intră în vigoare măsura

În 2020, până la 95 % din numărul total de cazuri de abuz sexual asupra copiilor au fost raportate de o singură întreprindere, în pofida dovezilor clare că problema nu există doar pe o singură platformă. 

Pentru a combate în mod eficace utilizarea abuzivă a serviciilor online în scopul abuzului sexual asupra copiilor, sunt necesare norme clare, care să prevadă condiţii şi garanţii solide. Conform normelor propuse, furnizorii vor avea obligaţia de a detecta, de a raporta şi de a elimina din serviciile lor materialele care conţin abuzuri sexuale asupra copiilor.

Furnizorii vor trebui să evalueze şi să atenueze riscul de utilizare abuzivă a serviciilor lor, iar măsurile luate trebuie să fie proporţionale cu riscul respectiv şi să facă obiectul unor condiţii şi garanţii solide, relatează news.ro.

Citește și: VIDEO Ceva e putred la Kremlin. Cine are interes să „defileze” cu un Putin bolnav, slăbit și obosit

Centru independent al UE privind abuzul sexual asupra copiilor

Un nou centru independent al UE privind abuzul sexual asupra copiilor („Centrul UE”) va sprijini eforturile furnizorilor de servicii, prin îndeplinirea rolului de centru de expertiză, prin furnizarea de informaţii fiabile referitoare la materialul identificat, prin primirea şi analizarea rapoartele furnizorilor pentru a identifica semnalările eronate şi pentru a evita ca acestea să fie înaintate autorităţilor de aplicare a legii, prin transmiterea rapidă a rapoartelor relevante pentru a se lua măsurile corespunzătoare de asigurare a respectării legii şi prin acordarea de sprijin victimelor.

Noile norme vor contribui la salvarea copiilor şi la protejarea lor împotriva unor noi abuzuri, la împiedicarea reapariţiei online a materialelor care conţin abuzuri sexuale asupra copiilor şi la aducerea infractorilor în faţa justiţiei.

Noile norme UE de protejare a copiilor în privinţa abuzului sexual

- evaluarea obligatorie a riscurilor şi măsuri de diminuare a riscurilor: Furnizorii de servicii de găzduire sau de comunicaţii interpersonale vor trebui să evalueze riscul de utilizare abuzivă a serviciilor lor pentru diseminarea de materiale care conţin abuzuri sexuale asupra copiilor sau pentru ademenirea minorilor în scopuri sexuale, acţiune cunoscută sub denumirea de „grooming”. Furnizorii vor trebui, de asemenea, să propună măsuri de diminuare a riscurilor.

- obligaţii de detectare specifică, pe baza unui ordin de detectare: Statele membre vor trebui să desemneze autorităţi naţionale responsabile cu examinarea evaluării riscurilor. În cazul în care respectivele autorităţi stabilesc că persistă un risc semnificativ, acestea pot solicita unei instanţe judecătoreşti sau unei autorităţi naţionale independente să emită un ordin de detectare pentru materiale cunoscute sau noi care conţin abuzuri sexuale asupra copiilor sau pentru cazuri cunoscute sau noi de „grooming”. Ordinele de detectare sunt limitate în timp şi vizează un anumit tip de conţinut în cadrul unui anumit serviciu.

- garanţii solide privind detectarea: Întreprinderile care au primit un ordin de detectare vor putea să identifice conţinutul numai utilizând indicatori de abuz sexual asupra copiilor verificaţi şi furnizaţi de Centrul UE. Tehnologiile de detectare trebuie să fie utilizate numai în scopul detectării abuzului sexual asupra copiilor. Furnizorii vor trebui să implementeze tehnologii care să fie cel mai puţin intruzive asupra vieţii private, în conformitate cu stadiul actual al tehnologiei din sector, şi care să limiteze cât mai mult posibil rata de eroare a rezultatelor fals pozitive.

- obligaţii clare de raportare: Furnizorii care au detectat abuzuri sexuale online asupra copiilor vor trebui să le raporteze Centrului UE.

- eliminarea efectivă: Autorităţile naţionale pot emite ordine de eliminare în cazul în care materialele care conţin abuzuri sexuale asupra copiilor nu sunt retrase rapid. Furnizorii de servicii de acces la internet vor trebui, de asemenea, să dezactiveze accesul la imagini şi la videoclipuri care nu pot fi retrase, de exemplu deoarece sunt găzduite în afara UE în jurisdicţii necooperante.

- reducerea expunerii la „grooming”: Normele impun magazinelor de aplicaţii să se asigure că minorii sunt împiedicaţi să descarce aplicaţii care îi pot expune unui risc ridicat de ademenire în scopuri sexuale.

- mecanisme solide de supraveghere şi căi de atac: Ordinele de detectare vor fi emise de instanţe judecătoreşti sau de autorităţi naţionale independente. Pentru a reduce la minimum riscul detectării şi raportării eronate, Centrul UE va verifica rapoartele furnizorilor privind potenţialele abuzuri sexuale online asupra copiilor înainte de a le transmite autorităţilor de aplicare a legii şi Europol. Atât furnizorii, cât şi utilizatorii vor avea dreptul de a ataca în instanţă orice măsură care îi afectează.

Noul Centru al UE va sprijini: furnizorii de servicii online, autorităţile naţionale de aplicare a legii şi Europol, statele membre, prin îndeplinirea rolului de centru de cunoştinţe pentru bunele practici privind prevenirea şi asistenţa acordată victimelor, promovând o abordare bazată pe dovezi; victimele, prin ajutarea acestora să obţină retragerea materialelor care conţin abuzurile la care au fost supuse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te