Câte mii € pe lună ia un român dacă se duce pe front în Ucraina? Ce contract semnează? Pe câte luni?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.06.2024 - 17:48
Câte mii € pe lună ia un român dacă se duce pe front în Ucraina - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

S-au schimbat condițiile pentru străinii care luptă în Ucraina. Acum, soldații care nu se află într-o misiune de luptă își pot rezilia contractele și se pot întoarce acasă mai devreme.

SHARE

Sunt peste 800 de zile de când a început războiul în Ucraina. Însă alături de ucraineni sunt și liptători profesioniști din alte țări.  Aceștia sunt aduși pe bază de contract și stau cel puțin jumătate de an acolo. 

Printre ei sunt și români.

Acum s-au schimbat condițiile pentru străinii care servesc în armata ucraineană. Acesta includ o prevedere privind rezilierea contractului care în semnează cu Ministerul Apărării din Ucraina, din proprie inițiativă. 

Câte mii € pe lună ia un român dacă se duce pe front în Ucraina? Ce contract semnează? Pe câte luni?

Începând cu februarie 2024, durata standard a contractului este de trei ani, deși soldații care nu se află într-o misiune de luptă își pot rezilia contractele și se pot întoarce acasă mai devreme, după o perioadă minimă de serviciu de cel puțin 6 luni.

Citește și: Cum văd românii care luptă în Ucraina războiul: „Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi nu merită”

 Plata lunară se potrivește cu plata soldaților înrolați în unitățile regulate ucrainene, variind de la aproximativ 600 de dolari pe lună pentru trupele din linia de spate la 3300 de dolari pe lună în timpul unei misiuni de luptă, scrie presa ucraineană.

Condițiile pentru străinii care servesc în armata ucraineană includ o prevedere privind rezilierea contractului pe care îl semnează cu Ministerul Apărării din Ucraina au fost explicate de șeful de stat major al Legiunii Internaționale din cadrul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, într-un film documentar "Legiunile luminii" din seria Informații militare din Ucraina.

"Este un bonus bun faptul că ei semnează un contract, dar nu sunt obligați să stea aici un an, doi, trei sau cinci ani. Ei pot fi aici de câteva luni, au văzut ce se întâmplă.

Poate că au nevoie de timp: să se oprească, să reevalueze, să înțeleagă de ce nu sunt pregătiți, ce competențe trebuie să dobândească. Sau sunt pregătiți să le dobândească aici, în luptă", a explicat ofițerul din cadrul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

Modificările aduse Legii Ucrainei privind mobilizarea, care au intrat în vigoare la 18 mai 2024, prevăd că străinii vor avea dreptul de a rezilia contractul doar după șase luni de serviciu continuu.

Potrivit șefului Statului Major al Legiunii Internaționale a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, străinii se înregistrează mai întâi pe site-ul web pentru a se alătura Serviciului de Informații Militare, completează un chestionar și își raportează experiența și abilitățile.

Citește și: Rusia a ucis 349 de români care luptau de partea Ucrainei. Moscova a recunoscut oficial măcelul

"Unii dintre ei au luptat în Siria, alții în Irak, alții în Afganistan și așa mai departe. Noi avem propria noastră experiență. [...] Noi tindem spre mai bine: spre NATO, spre unități care aplică metodele corecte de management și de luptă. Cu toate acestea, ar trebui să existe ucraineni cu bune cunoștințe de limbi străine și experiență de luptă în poziții de conducere", a declarat acesta.

Apoi, departamentul de recrutare studiază informațiile furnizate de străini și înaintează candidaturile acestora la unitatea de luptă.

"În cadrul unității, comandantul selectează personalul militar necesar. După aceea, departamentul de recrutare îl contactează chiar pe străin. Acesta vine în Ucraina, este însoțit, semnează un contract și intră în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei", a explicat ofițerul de informații ucrainean.

El a adăugat că legionarii sunt luptători profesioniști motivați. Înrolarea în Forțele de Securitate și Apărare ale Ucrainei este motivată în primul rând de consecințele devastatoare ale războiului din Rusia și de dorința de a proteja viitorul lumii libere de tiranie.

Filmul documentar "Legions of Light" despre voluntari din peste 50 de țări care luptă pentru Ucraina poate fi vizionat la acest link.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te