Cât câștigă șefii sindicatelor din Franța care au sute de mii de membri. Cum luptă contra guvernului

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.06.2023 - 11:35
Proteste în Franța față de creșterea vârstei de pensionare FOTO: Profimedia Images
Patrick Del Grande și Caroline Tykoczinsky de la Sindicatul Bati Mat TP FOTO: captură France 3
Frédéric Souillot presedinte Yves Veyrier
Laurent Escure este șeful sindicatului UNSA FOTO: captură video

Liderii sindicali din Franța, țară unde oamenii au ieșit la proteste pentru creșterea cu doi ani a vârstei de pensionare, au salarii de mii de euro. Unele confederații sindicale au însă câteva sute de mii de membri.

SHARE

Liderii sindicali sunt apărători ai intereselor colegilor lor atunci când există conflicte politice. Ei câștigă simpatia celor care se simt vulnerabili sau neglijați. 

Deși sunt considerați simboluri ale luptei sociale, este greșit să credem că rolul lor de reprezentant sindical este voluntar. De fapt, majoritatea acestor lideri primesc remunerație pentru munca lor în cadrul sindicatului lor, scrie tendances.mariefrance.fr.

Sindicatele din Franța au ieșit în stradă pentru a protesta față de creșterea cu doi ani a vârstei de pensionare.

Ce salarii au șefii sindicatelor din Franța

Între salarii confortabile și acuzații de conflicte de interese, banii din sindicate sunt adesea subiectul unor dezbateri aprinse.

Iată cât câștigă liderii sindicatelor din Franța care scot oamenii în stradă.

Confederația Democrată Franceză a Muncii este unul dintre principalele sindicate franceze, fondată în 1964. Considerată reformistă și democratică, CFDT revendică în jur de treizeci de federații profesionale și este prezentă în multe sectoare ale economiei. CFDT promovează negocierea și dialogul social pentru a apăra interesele lucrătorilor, fiind preocupat în același timp de problemele de justiție socială și egalitate.

Laurent Berger se află în fruntea CFDT din 2012. Foarte prezent în mass-media, este una dintre figurile importante ale sindicalismului din Franța. În 2016, în cadrul unui interviu acordat lui Nouvel Obs, Laurent Berger a dezvăluit că salariul său net ca secretar general al CFDT era de peste 4.000 de euro pe lună. În 2013 au circulat zvonuri că salariul său net lunar se apropia de 4.500 de euro.

Laurent Escure este șeful sindicatului UNSA. Înființată în 1993, Uniunea Națională a Sindicatelor Autonome este o organizație sindicală prezentă în multe sectoare profesionale. Aceștia apără drepturile lucrătorilor din sectoarele serviciului public, transporturilor, educației și comerțului. Profesor de școală pe lângă atribuțiile sale în cadrul UNSA, Laurent Escure ar câștiga 2.700 de euro lunar.

Predecesorul său, Luc Bérille, fusese și el profesor de aproape patruzeci de ani. A câștigat în jur de 3889 de euro brut pe lună pentru munca sa de profesor. O profesie pe care a îmbinat-o cu funcțiile sale în cadrul sindicatului. Cuantumul exact al remunerației sale în calitate de secretar general al UNSA rămâne necunoscut.

Unele confederații au sute de mii de membrii 

Sindicatul Bati Mat TP este afiliat la Confederația Franceză a Muncitorilor Creștini (CFTC). Fondată în 1945, reprezintă angajații companiilor de construcții. Bati Mat TP se poziționează ca un sindicat umanist și apără demnitatea muncitorilor, încercând în același timp să concilieze problemele economice și sociale. Uniunea este prezentă în multe regiuni franceze și are reprezentanți la nivel național.

Foștii lideri ai acestei uniuni sunt Patrick Del Grande și a doua lui responsabilă, Caroline Tykoczinsky. Potrivit mai multor mass-media, ambii ar fi primit salarii lunare brute cuprinse intre 13.000 si 17.000 de euro. Aceste sume ar rezulta din combinarea remunerației lor pentru funcțiile lor la CFTC, CAF și CPAM. Au fost înlăturați din posturile lor.

CGT este un sindicat francez creat în 1895. Este unul dintre cele mai vechi și mai influente sindicate din țară, cu o prezență puternică în sectorul public și privat. CGT este cunoscută pentru pozițiile sale radicale în favoarea drepturilor lucrătorilor. Foarte activ în apărarea muncitorilor, îi apără în principal prin greve și demonstrații.

Din 2015, Philippe Martinez este în fruntea CGT. Foarte prezent pe platourile de televiziune pentru a transmite mesajele sindicatului său, acest fost tehnician în metalurgie își exercită funcția de funcționar de sindicat cu normă întreagă. În 2018, actualul secretar general al CGT ar fi primit un salariu anual de aproximativ 55.000 de euro. Această sumă reprezintă o creștere de 6.000 de euro față de salariul său din anul precedent, în 2017.

Citește și: 8.300 €/lună pentru liderul sindical care zice că nu face politică, dar s-a aliat cu Dăncilă și PSD

CFTC este acronimul pentru Confederația Franceză a Muncitorilor Creștini. Este o uniune franceză fondată în 1919 care se definește ca o uniune democratică și umanistă. Ea urmărește să promoveze o viziune creștină a solidarității și justiției sociale. Membrii săi revendică o politică de negociere și dialog social cu angajatorii pentru apărarea intereselor angajaților.
 
Philippe Louis a rămas în fruntea CFTC timp de 8 ani. În 2019, i-a dat locul lui Cyril Chabanier. Economist de profesie, remunerația sa nu a fost dezvăluită. Știm, însă, care era salariul conducătorilor care l-au precedat. Ar fi fost plătiți până la 4.200 de euro net lunar.
 
MEDEF este o organizație patronală franceză creată în 1998. Reunește aproximativ 110.000 de companii de toate dimensiunile și din toate sectoarele de activitate. MEDEF își propune să apere interesele companiilor pe lângă autoritățile publice, să promoveze antreprenoriatul și inovarea, precum și să încurajeze dialogul social între angajatori și angajați. MEDEF este condus de un președinte care este în prezent Geoffroy Roux de Bézieux.
 
Actualul președinte al MEDEF provine dintr-o familie înstărită și a muncit de-a lungul vieții pentru a menține această situație financiară. Cariera sa profesională a fost încununată de succes în acest sens. Geoffroy Roux de Bézieux a strâns o avere considerabilă, datorită vânzării fostei sale companii The Phone House pentru o sumă de 40 de milioane de euro, precum și vânzării Virgin Mobile pentru o sumă neprecizată. Nu se cunoaște nivelul actual al veniturilor sale, dar este ușor de imaginat că câștigă o existență bună.
 
Force Ouvrière, sau pe scurt FO, este un sindicat binecunoscut în Franța. Se dorește să fie independent de orice partid politic și își propune să apere interesele muncitorilor. Fondată în 1948, are acum peste 500.000 de membri în toate sectoarele de activitate. FO se remarcă prin angajamentul său de a apăra drepturile angajaților și libertățile individuale, precum și capacitatea sa de a negocia cu angajatorii. Cu faimosul său logo albastru și roșu, FO este un jucător cheie în viața sindicală din Franța.
 
După un bilanţ considerat pozitiv de toţi membrii, Yves Veyrier a cedat locul succesorului său în fruntea sindicatului FO. Frédéric Souillot este acum președinte. Salariul lui nu este cunoscut publicului larg. Cu toate acestea, ne putem face o mică idee bazată pe cea a predecesorilor săi. Aceștia din urmă erau plătiți până la 8.300 de euro net pe lună cu diversele bonusuri.
 
 
Organizație patronală care datează din 1901, UIMM reprezintă companii din sectorul metalurgiei, aeronauticii și armamentului. Misiunea sa este de a apăra interesele membrilor săi și de a promova industria metalurgică în Franța. Este condus de un președinte, Éric Trappier, și este implicat în formarea profesională și cercetarea tehnologică. UIMM este o organizație esențială pentru companiile din aceste sectoare de activitate.
 
 
Potrivit mai multor mass-media, fostul lider al UIMM, Alexandre Saubot, ar urma să câștige cu 70% mai mult decât Geoffroy Roux de Bézieux, președintele MEDEF. Când cineva cunoaște averea considerabilă a acestuia din urmă, se poate imagina cu ușurință moștenirea celor responsabili de IUMM. Actualul președinte Éric Trappier a fost CEO al grupului Dassault Aviation. Ca atare, el ar fi primit o remunerație totală de peste 1,5 milioane de euro în 2016.
 
Bernard Van Craeynest, fostul președinte al CFE-CGC, a făcut titluri în urmă cu câțiva ani, după ce i-a fost dezvăluit salariul. Potrivit unei prese franceze, suma anuală a remunerației sale ar fi fost aproape de 140.000 de euro în anii pe care i-a petrecut în fruntea sindicatului, dar a negat rapid această informație.
 
Spre deosebire de companii, este greu de știut salariul exact al liderilor de sindicat. Unii au ales totuși să facă publice aceste informații, dar acest lucru rămâne relativ rar. Salariile liderilor de sindicat sunt uneori subiect de controverse, mai ales în perioadele de negocieri salariale cu angajatorii, dar date precise sunt adesea greu de obținut.

Cât câștigă liderii de sindicat din România

În România, sunt lideri de sindicat care câștigă mai mult decât cei din Franța. Sindicalistul Leonard Bărăscu declară venituri de aproape 11.000 euro pe lună și deține o casă în București și case de vacanță în zone turistice ale României.  Nu toți banii familiei vin însă din remunerațiile primite de la sindicate. 
 
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Potrivit ultimei sale declarații de avere el beneficiază de 6 surse de venit. 

El încasează, anual, suma de 255.000 lei. Adică, 21.270 de lei pe lună. Cum salariul brut al unui profesor debutant este de 5.000 lei brut, Marius Nistor ia de 4 ori mai mult decât acesta.

În urmă cu un an, Marius Nistor câștiga doar 13.000 de lei pe lună.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te