Casa Albă elimină TikTok de pe dispozitivele federale. A stabilit un termen limită

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.02.2023 - 09:43
Casa Albă elimină TikTok de pe dispozitivele federale - Foto: unsplash.com

Casa Albă a acordat luni agențiilor guvernamentale 30 de zile pentru a se asigura că nu au aplicația TikTok deținută de China pe dispozitive și sisteme federale.

SHARE

În încercarea de a menține în siguranță datele din SUA, toate agențiile federale trebuie să elimine TikTok de pe telefoane și sisteme și să interzică traficul de internet să ajungă la companie, a declarat directorul Office of Management and Budget Shalanda Young agențiilor într-un memorandum văzut de Reuters.

Interdicția, dispusă de Congres la sfârșitul anului trecut, urmează acțiuni similare din Canada, UE, Taiwan și mai mult de jumătate din statele americane.

Interdicția dispozitivului – în timp ce afectează o mică parte a bazei de utilizatori TikTok din SUA – adaugă combustibil solicitărilor de interzicere totală a aplicației de partajare video. Preocupările privind securitatea națională cu privire la China au crescut în ultimele săptămâni după ce un balon chinez a plutit peste SUA.

Casa Albă elimină TikTok de pe dispozitivele federale

TikTok, deținut de ByteDance, a spus că îngrijorările sunt alimentate de dezinformări și a negat că a folosit aplicația pentru a spiona americanii. Acțiunea nu îi afectează pe cei peste 100 de milioane de americani care folosesc TikTok pe dispozitive private sau deținute de companie. TikTok nu a comentat imediat nota de la Casa Albă.

În decembrie, Congresul a votat să interzică angajaților federali să folosească aplicația video deținută de China pe dispozitive deținute de guvern și a dat administrației Biden 60 de zile pentru a emite directive ale agenției. Votul a fost cea mai recentă acțiune a parlamentarilor americani de a reprima companiile chineze pe fondul temerilor de securitate națională că Beijingul le-ar putea folosi pentru a spiona americanii.

Ofițerul șef federal pentru securitatea informațiilor, Chris DeRusha, a spus că „acest ghid face parte din angajamentul continuu al Administrației de a ne asigura infrastructura digitală și de a proteja securitatea și confidențialitatea poporului american”.

Multe agenții guvernamentale, inclusiv Casa Albă, Departamentul de Apărare, Departamentul pentru Securitate Internă și Departamentul de Stat au interzis TikTok de pe dispozitivele guvernamentale înainte de vot.

Interdicția TikTok nu se aplică dacă există activități de securitate națională, de aplicare a legii sau de cercetare în domeniul securității, dar conducerea agenției trebuie să aprobe aceste activități, se spune în nota lui Young și „nu sunt permise excepții generale care se aplică unei agenții întregi”.

Marți, Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei urmează să voteze un proiect de lege care ar da președintelui Joe Biden autoritatea de a interzice TikTok de pe toate dispozitivele din SUA.

„Proiectul meu dă putere administrației să interzică TikTok sau orice aplicație software care amenință securitatea națională a SUA”, a declarat reprezentantul Mike McCaul, președintele comitetului. „Oricine cu TikTok descărcat pe dispozitivul său a dat (Partidul Comunist Chinez) o ușă în spate la toate informațiile sale personale. Este un balon spion în telefonul tău.”

Citește și: Stocurile de rezerviști ale Rusiei pentru prima linie, limitate. Urmează tinerii neexeperimentați

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a declarat că se opune interzicerii TikTok de către Congres.

Nota Casei Albe spunea că, în termen de 90 de zile, agențiile trebuie să abordeze orice utilizare a TikTok de către furnizorii de IT prin contracte, iar cu 120 de zile agențiile vor include o nouă interdicție asupra TikTok în toate solicitările noi.

Citește și: A fost redeschisă ancheta asupra prezidențialelor 2009. Generali acuzați că l-au ajutat pe Băsescu

Luni mai devreme, Canada a anunțat interzicerea TikTok de pe dispozitivele emise de guvern, declarând că prezintă un nivel „inacceptabil” de risc pentru confidențialitate și securitate, adăugând la ruptura tot mai mare dintre cele două țări.

Interdicția canadiană a fost emisă „fără a invoca vreo problemă de securitate specifică sau a ne contacta cu întrebări”, a spus un purtător de cuvânt al TikTok.

Cele mai mari două instituții de elaborare a politicilor din Uniunea Europeană au interzis săptămâna trecută TikTok de pe telefoanele personalului din motive de securitate cibernetică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te