Casa Albă crede că Iranul planifică asasinarea unor oficiali americani

DE Elena Andrei | 10.01.2022 - 22:14
Casa Albă se teme că Iranul planifică asasinarea unor oficiali americani/foto: nbcnews

Casa Albă este îngrijorată că Iranul planifică o serie de asasinate asupra unor oficiali ai Administrației Trump pentru a răzbuna uciderea generalului Soleimani.

SHARE

Impunerea de „sancțiuni” de către Iran asupra a zeci de americani echivalează cu o amenințare de asasinare împotriva membrilor Administrației fostului președinte Donald Trump, potrivit unui înalt oficial american, care a amenințat cu „consecințe grave” pentru orice prejudiciu adus acestora.

„Nu vă înșelați: Statele Unite ale Americii își vor proteja și apăra cetățenii”, a declarat consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan.

„Acest lucru îi include pe cei care servesc acum Statele Unite și pe cei care au servit înainte”, a precizat acesta.

Oficialii iranieni și-au exprimat în mod explicit și repetat dorința de a ucide una dintre persoanele implicate în atacul american care l-a ucis generalul Kassim Soleimani din Corpul Gărzii Revoluției Islamice.

Regimul a comemorat doi ani de la asasinarea generalului, ceea ce a prilejuit o rafală de amenințări la adresa celor implicați și anunțul listei de sancțiuni economice asupra acestora, traduse de specialiști ca fiind echivalente cu amenințări cu moartea. 

„Oriunde este nevoie, vom asigura baza răzbunării împotriva americanilor din interiorul caselor lor și de către oamenii de lângă ei, fără ca noi să fim prezenți”, a amenințat comandantul forței Quds IRGC, Sardar Esmail Kaani.

„Dacă în America se găsesc oameni înțelepți care să se ocupe de cei care au comis atrocitatea asasinarii comandantului Soleimani, aceasta va fi mult mai puțin împovărătoare pentru America decât dacă urmașii Frontului de Rezistență, care nu cunosc limite, ar merge singuri să se răzbune."

Citește și

Pentagon: „În cazul unei incursiuni în Ucraina, patru grupuri de luptă sunt în apropierea Rusiei”

Iranul sancţionează 51 de oficiali ai SUA pentru asasinarea cu dronă a generalului Qasem Soleimani

 

Republica Islamică a încercat să folosească intimidarea, hărțuirea, amenințarea cu violența, precum și violența reală, incluzând răpirea, teroarea și asasinarea, pentru a reduce la tăcere criticii din străinătate timp de patru decenii. În acest sens, ultimele sale „sancțiuni” pot fi văzute ca un alt vector în campania sa de teroare.

Sullivan a promis că va riposta împotriva oricărei astfel de operațiuni.

„Vom lucra cu aliații și partenerii noștri pentru a descuraja și a răspunde oricăror atacuri efectuate de Iran”, a spus el.

„Dacă Iranul atacă pe oricare dintre cetățenii noștri, inclusiv pe oricare dintre cele 52 de persoane numite pe lista de sancțiuni, se va confrunta cu consecințe grave”, a precizat Sullivan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te