Candidaturile Finlandei și Suediei la NATO ar putea fi evaluate separat, potrivit unui oficial turc

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.02.2023 - 15:11
Candidaturile Finlandei și Suediei la NATO ar putea fi evaluate separat, potrivit unui oficial turc - FOTO: Profimedia Images

Cererile Finlandei și Suediei de aderare la alianța militară NATO ar putea fi evaluate separat, a declarat joi ministrul turc de externe Mevlut Çavușoglu.

SHARE

"Este posibil să evaluăm candidatura Finlandei separat și acest lucru va fi, fără îndoială, un subiect care va fi discutat în cadrul întâlnirilor pe care le avem astăzi", a declarat Çavușoğlu la o conferință de presă la Ankara, Turcia, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"După ce s-a declarat că s-ar putea ajunge la o decizie diferită în legătură cu Finlanda, am discutat această chestiune cu țările implicate și cu NATO", a spus el.

Finlanda și Suedia au depus amândouă cereri de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, iar toate cele 30 de țări membre trebuie să aprobe cererile lor.

Cu toate acestea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că le va respinge candidaturile, acuzând cele două țări că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, cunoscut și sub numele de PKK, un grup militant separatist, care dorește să obțină un stat independent în Turcia.

Citește și: Scenariu apocaliptic. Miliarde de oameni mor în „iarna nucleară”. Cei mai mulți prin înfometare

Relațiile dintre Turcia și Suedia s-au deteriorat, de asemenea, după ce Çavușoğlu a acuzat guvernul suedez că este complice la arderea Coranului, în cadrul unui protest desfășurat la Stockholm în ianuarie.

Ce spune NATO despre aderarea Finlandei și Suediei: Joi, șeful NATO, Stoltenberg, a declarat că "principala problemă nu este dacă sunt ratificate împreună, principala problemă este ca Finlanda și Suedia să fie ratificate cât mai curând posibil".

"Poziția mea consecventă a fost și rămâne aceea că a sosit momentul să ratificăm atât Finlanda, cât și Suedia și să le facem membre cu drepturi depline ale alianței noastre. Ambele au făcut pași mari de când am semnat memorandumul comun între Finlanda, Suedia și Turcia în iulie, la summitul NATO de la Madrid de anul trecut", a declarat Stoltenberg.

Citește și: VIDEO Rusia a pierdut întreaga Brigadă a Infanteriei navale de elită 155

"Au eliminat orice restricție privind exporturile de arme, și-au consolidat legislația privind terorismul. Iar Suedia își modifică, de asemenea, constituția și a intensificat cooperarea cu Turcia, a stabilit, de asemenea, un mecanism permanent pentru a continua să lucreze îndeaproape cu Turcia în lupta împotriva terorismului", a continuat el, potrivit CNN.

Stoltenberg a adăugat că "guvernul turc, parlamentul turc, este cel care decide asupra chestiunii privind ratificarea și este o decizie exclusiv turcă".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te