Când ne vom putea muta pe Marte? Descoperirea cercetătorilor care ne permite să plecăm de pe Pământ

DE Florentina Enache | Actualizat: 28.08.2024 - 12:03
De când vom ne vom putea muta pe Marte? - Foto: Profimedia Images
De când vom ne vom putea muta pe Marte? - Foto: Profimedia Images

Când ne vom putea muta pe Marte? Descoperirea cercetătorilor care ne va permite să plecăm de pe Pământ.

SHARE

Dacă vreți să trăiți în altă parte în sistemul solar, Marte este cea mai puțin rea alegere. În prezent, planeta este un deșert friguros, îmbibat cu otravă. Dar, după cum sugerează văile secetoase ale râurilor care au traversat suprafața sa, mediul a fost suficient de blând în trecut pentru a permite existența apei în stare lichidă.

De zeci de ani, oamenii de știință și autorii de romane științifico-fantastice se joacă cu ideea de a readuce Marte la acea stare mai caldă prin „terraformare” - schimbarea climei planetei pentru a o face prietenoasă cu pământenii. Propunerile lor tind să implice o inginerie eroică: injectarea unor cantități mari de gaze cu efect de seră în atmosferă, de exemplu, sau utilizarea de explozibili nucleari pentru a topi gheața subterană.

Citește și: O mutație a creierului considerată rară ne-ar putea afecta, de fapt, pe toți. Ce s-a descoperit

O lucrare publicată săptămâna aceasta în Science Advances oferă o metodă mai ușoară. Samaneh Ansari, studentă absolventă la Universitatea Northwestern din Illinois, și colegii săi consideră că pomparea în atmosferă a unui „praf” ar putea încălzi planeta Marte până la punctul în care o mare parte din gheața care se află sub suprafața sa s-ar topi, cel puțin în timpul verii marțiene, scrie The Economist.

Citește și: A apărut „panoul solar” subțire cât unghia. Poate transforma obiecte în surse portabile de energie

Praful ar fi alcătuit din tije metalice minuscule, fiecare având aproximativ nouă milionimi de metru lungime. Această dimensiune este aleasă cu grijă pentru a se asigura că particulele reflectă căldura. Modelele climatice sugerează că pomparea în atmosferă a „30 de litri” de asemenea praf pe secundă ar putea crește temperatura medie cu 30°C sau mai mult în decenii.

Marte are nevoie de „reparații”

O altă lucrare, publicată în 2005, a analizat clorofluorocarburile, o clasă de gaze cu efect de seră puternice, și a ajuns la concluzia că ar fi necesare sute de milioane de tone, pentru a încălzi planeta Marte.

Ansari consideră că, deși cantitatea de praf necesară e foarte mare, metoda sa este de aproximativ 5.000 de ori mai eficientă.

Iar lucrarea este un concept, care deschide drumul către soluții și mai eficiente, spune Edwin Kite, cercetător planetar la Universitatea din Chicago și unul dintre autori. În ceea ce privește planetele, Marte are cu siguranță nevoie de „reparații”. Dar renovările ar putea fi puțin mai ușoare decât credeți. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te