În declarația dinaintea întrunirii, cancelarul Austriei, Karl Nehammer a acuzat că 20.000 de migranți ilegali ajunși în țara sa au trecut prin România.
Anterior, guvernanții austrieci au precizat că România a ascuns....75.000 de migranți.
Nehammer a precizat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre problema Schengen. El a susținut că 20.000 de migranți care au ajuns ilegal în Austria au trecut prin România, iar Poliția română știe acest lucru, pentru că i-a înregistrat.
„Poziția Austriei e să susținem Bulgaria și România. Nu e vorba despre o țară împotriva altei țări. Dar trebuie să știți că în Austria avem peste 75.000 de migranți. Și știm din investigațiile poliției austriece că 20.000 de migranți ilegali au trecut prin România. Și trebuie să găsim o soluție”, a afirmat cancelarul austriac.
Întrebat de reporteri cum susține aceste numere, dat fiind că România spune că nu sunt adevărate, Nehammer a spus: „Poliția română îi știe pe acești oameni înregistrați în România. E o problemă de securitate pentru toată Europa. Trebuie să rezolvăm împreună această chestiune”.
Cum vine Austria cu cifrele sale
Anterior, Austria a acuzat România și Bulgaria că nu fac suficient pentru a opri migrația spre țara lor, iar acesta este un motiv suficient pentru a se opune aderării noastre la Schengen. Guvernul de la Viena spune că România a scuns 75.000 de migranți.
„Conform României, au fost doar 3.404 cazuri de treceri ilegale (tentative) anul acesta (inclusiv septembrie). Adică 2,65 la sută din toți cei care vin sau încearcă să vină prin Balcanii de Vest (128.438 de persoane)”, a scris „Die Presse”.
Citește și: Austria acuză România că a ascuns 75.000 migranți ca să poată adera la Schengen. Anchetă deschisă
Cifrele României sunt în contrast puternic cu calculele prezentate recent de cancelarul Karl Nehammer. Cu aproximativ 100.000 de persoane reținute la granițele de est și de nord (Burgenland, Austria Inferioară), 35.000 de solicitanți de azil ar veni prin Turcia-Bulgaria-Serbia-Ungaria, 15.000 prin Serbia-România-Ungaria și 5000 prin Bulgaria-România-Ungaria. În total, 55.000 – adică mai mult de jumătate – își fac drum prin Bulgaria și/sau România.
Diferența față de cifrele Frontex se explică prin faptul că 75.000 dintre cei reținuți în această țară nu au fost înregistrați și, prin urmare, se presupune că au fost târâți prin țările de tranzit pe neobservate și, prin urmare, nu apar în statisticile lor, punctat „Die Presse”.