Câinii de război ai propagandei lui Putin: Cine sunt principalii săi propagandiști

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.04.2022 - 14:31
Câinii de război ai propagandei lui Putin: Cine sunt principalii săi propagandiști/FOTO: kremlin.ru

Dezinformarea, știrile false, cinismul, cacealmaua, amenințările, șantajul și seducerea cu mită și scheme lucrative au devenit parte din arsenalul variat de instrumente pe care Rusia liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, le-a folosit în abordarea sa față de lumea exterioară.

SHARE

Metode tot mai autoritare au fost folosite de Kremlin pentru a controla societatea și pentru a-i spăla creierul pentru a accepta despotismul târâtor și aplicarea fascismului de către regimul Putin. Aceasta a dus la demonizarea lumii democratice de către Rusia și la o ostilitate extremă față de aceasta și a pregătit terenul pentru actuala încercare barbară a Kremlinului de a distruge Ucraina ca stat suveran, orientat spre Occident și democratic, și de a o revendica pentru lumea autocratică euro-asiatică "rusă".

Numele lui Lavrov, Peskov, Zakharov și Nebenzia și ale altor reprezentanți oficiali ai regimului Putin sunt destul de bine cunoscute și nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că acești oficiali mint în mod flagrant, ascund și confundă ca parte a îndatoririlor lor.

La 2 martie 2022, UE a impus sancțiuni asupra emisiei posturilor de stat rusești RT/Russia Today și Sputnik în UE. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a explicat că manipularea sistematică a informațiilor și dezinformarea de către Kremlin erau folosite ca instrument operațional în asaltul său asupra Ucrainei. "Este, de asemenea, o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii publice și a securității Uniunii Europene".

Propagandiștii televiziunilor de stat din Rusia

Dar există o categorie și mai respingătoare de propagandiști mai cruzi angajați de regimul Putin nu doar pentru a modela opinia publică internă rusă prin dezinformare, ci și pentru a alimenta intoleranța și ura și a justifica crimele de război și crimele împotriva umanității. În timp ce cenzura a fost intensificată, unii propagandiști au devenit figuri familiare și populare la televiziunea rusă, care se comportă ca niște vedete cu un sentiment de impunitate și importanță de sine nerușinat.

Acești complici ai crimelor Kremlinului sunt rareori cunoscuți în afara Rusiei și ar trebui să fie demascați ca promotori josnici de tip Goebbels ai fascismului rusesc contemporan. Și ei ar trebui să răspundă pentru disprețul lor nu numai față de propriul popor, ci și față de umanitate ca atare.

Așadar, cine sunt principalii propovăduitori putiniști ai urii, xenofobiei, războiului și ai ideii că Rusia poate să facă și să scape cu orice dorește, fără a ține cont de dreptul internațional și de normele civilizației.

Propaganda Blitzkrieg-ului

În primele zile ale războiului reînnoit, lansat de Putin la 24 februarie, principalele canale de televiziune rusești au acoperit ceea ce se întâmpla de dimineața până seara târziu. Victoria era așteptată în câteva zile, cu Kievul cucerit, un regim marionetă instalat și o paradă a victoriei desfășurată pentru ca publicul rus și lumea exterioară să vadă.

Dar, după cum știm, trupele rusești nu au obținut nici pe departe aceste succese așteptate. Și astfel, televiziunea oficială rusă a fost nevoită să stăruie în minciuna că Rusia a lansat o "operațiune specială" limitată pentru a ajuta armatele pseudo-Republicii Populare Donețk și Luhansk să se apere de "naziștii" aflați la putere la Kiev.

Programe precum "60 de minute" de pe "Rossiya-1" și "Vremya Pokazhet" de pe Channel One continuă să rețină atenția telespectatorilor cu ajutorul nivelului maxim admis de controversă.

Retorica acestor emisiuni de propagandă este extrem de manipulatoare: gazdele sunt agresive, militante și intransigente. Experții sunt adunați în studio, ceea ce se presupune că implică o discuție, dar, de fapt, fiecare vorbitor următor nu face decât să "întărească" opinia celui precedent.

Genocidul din Ucraina, ascuns de televiziunile rusești

La începutul războiului, canalele de televiziune rusești au ascuns ceea ce făceau cu adevărat forțele lor armate: distrugerea clădirilor rezidențiale și a infrastructurii civile mult dincolo de regiunea Donbas, precum și numărul de civili uciși. Și că încercau, dar nu reușeau, să captureze capitala ucraineană și punctele strategice din jurul ei.

Mai recent, acoperirea s-a schimbat după eșecurile majore din cauza rezistenței hotărâte a ucrainenilor. Canalele oficiale rusești învinuiesc partea ucraineană pentru morțile și distrugerile pe care le-au provocat vecinului lor.

Potrivit narațiunilor propagandistice rusești, concepute în esență pentru consumul intern, de la Mariupol la București, ucrainenii înșiși sunt cei care au provocat, au înscenat sau au executat crimele de război pentru care lumea știe că Rusia este responsabilă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te