Cei 5 aventurieri de lângă Titanic au murit instantaneu, striviţi de presiunea hidrostatică imensă

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.06.2023 - 15:19
Cei 5 aventurieri de lângă Titanic au murit instantaneu - Foto: Profimedia Images
Cei 5 aventurieri de lângă Titanic au murit instantaneu - Foto: Profimedia Images

Este puţin probabilă recuperarea cadavrelor celor cinci morţi vreodată, de lângă epava transoceanicului Titanic? O spargere a corpului submersibilului Titan, la acea adâncime, ar însemna și moartea instantanee, din cauza nivelurilor intense de presiune.

SHARE

Batiscaful Titan a pierdut contactul cu nava-mamă când a coborât 12.500 de picioare, adică 3.800 de metri adâncime, spre fundul Oceanului Atlantic, unde au fost găsite bucăți din navă.

Cadavrele celor 5 morţi vor putea fi recuperate vreodată?

Titanic Five a confirmat decesul, prin către Garda de Coastă a SUA, iar acum atenția lumii se îndreaptă către potențiala recuperare a epavei submersibilului Titan și a victimelor din acesta.

Un submarin de salvare, operat de la distanță, se afla în apropierea epavei navei. Cu toate acestea, presiunea hidrostatică enormă, exercitată de apa, la acele adâncimi, face o recuperare foarte puțin probabilă.

În timp ce unele animale pot supraviețui la adâncimi extreme, datorită adaptării la viaţa marină, ființele umane pot rezista doar până la aproximativ 400 de metri, fără ajutorul tehnologiei moderne.

Citeşte şi: Familiile cer recuperarea victimelor de pe Titan ca să poată fi înmormântate. Misiune imposibilă ?

În urma descoperirii de joi, se presupune că o breșă în carenă a făcut ca ambarcațiunea mică, de cinci persoane, să explodeze, cu ocupanții încă la bord.

În ceea ce privește atmosferele - o unitate de măsură utilizată pentru a cuantifica presiunea, comparând-o cu presiunea de la nivelul mării (1 atmosferă), presiunea apei, la locul epavei Titanicului, este de aproximativ 400 de atmosfere.

Aceasta este enorm. 3,78 pascali. E de 400 de ori mai mare decât cea cu care majoritatea oamenilor e obişnuită, cu excepţia căutătorilor de perle - dar nici aceştia nu rezistă foarte mult sub apă, iar asta la adâncimi mici.

Citeşte şi: Fiul magnatului pakistanez mort pe Titan era îngrozit de expediție. A vrut să-i facă pe plac tatălui

În termeni de livre pe inch pătrat (PSI), o altă unitate de presiune mai populară, presiunea la acele adâncimi este de aproximativ 6.000 PSI, adică 3,78 pascali pe metrul pătrat.

Presiunea la nivelul mării este de aproximativ 14,7 psi, adică de peste 400 de ori mai mare. Dr. Nicolai Roterman, un ecologist de adâncime la Universitatea din Portsmouth, a declarat, conform The Mirror,

Aceasta nu înseamnă neapărat că, dacă un astfel de accident ar fi avut loc, presiunea ar fi ucis instantaneu ocupanții.

Aproape instantaneu

Este o teorie care a fost repetată de mai multe ori, de oamenii de știință experimentați în astfel de subiecte.

„Dacă ar exista vreun fel de breșă în carenă, ocupanții ar ceda presiunii Oceanului aproape într-o clipă, având în vedere presiunea enormă exercitată la adâncimea de 3.800 m”, a spus Roterman.

Implozie rapidă

Cercetătorul principal din Florida Steve Somlyody a avut o evaluare aproape identică joi, spunând Fox News că pasagerii „nici măcar nu ar ști ce s-a întâmplat”.

„Presiunea acolo, jos, la 4.000 de metri, este destul de mare. Aproximativ 5.800 PSI, la adâncimea Titanicului, a spus el.

„Dacă ar avea loc orice fel de scurgere, aceasta ar duce la o implozie și s-ar întâmpla într-o clipă, foarte repede”, a spus Greg Stone, un oceanograf din California, care a fost pe submersibile similare.

El a adăugat: „Dacă a existat o defecțiune a presiunii, totul a fost foarte rapid și se va fi terminat într-o secundă”.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te