Bulgaria vrea să discute la NATO un răspuns adecvat, după ce Rusia a închis o parte din Marea Neagră

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.09.2023 - 10:08
Nave de război rusești - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Bulgaria negociază cu aliații din NATO cu privire la modul în care să răspundă la provocările rusești din Marea Neagră - în special, la blocarea parțială de către Rusia a zonei sale economice exclusive din Marea Neagră, a declarat ministrul bulgar al Apărării Todor Tagarev.

SHARE

Ministrul a relatat că Rusia a declarat închisă pentru navigație o parte din zona economică bulgară din Marea Neagră până la sfârșitul lunii septembrie, din cauza exercițiilor militare din zonă. Acesta a subliniat că Bulgaria consideră aceste acțiuni o provocare.

Bulgaria vrea să discute la NATO un răspuns adecvat, după ce Rusia a închis o parte din Marea Neagră

"Bulgaria discută un răspuns la aceste provocări - atât în mod independent, cât și cu aliații noștri din NATO”, spune ministrul bulgar al Apărării Todor Tagarev.

Întrebat de dacă Bulgaria a elaborat scenarii în cazul unui atac rusesc asupra navelor de marfă care pleacă din porturile ucrainene prin apele bulgare sau zona economică din Marea Neagră, ministrul Apărării a răspuns că nu există astfel de scenarii. 

"În acest moment, nu există niciun risc sau amenințare imediată privind un atac asupra unei nave comerciale care navighează în marea teritorială a unui stat membru NATO.

Aceste ape se află sub suveranitatea fiecărui stat de coastă și fac parte din teritoriul statului. Un atac în marea teritorială poate fi considerat un atac împotriva Republicii Bulgaria și a NATO în ansamblu", a adăugat ministerul.

Pericol rusesc în Marea Neagră

Forțele navale ale României, Bulgariei și Turciei și-au sporit vigilența, continuând să îndeplinească sarcini cu forțe și mijloace proprii pentru a asigura siguranța navelor comerciale care trec prin Marea Neagră.

De asemenea, ministerul a precizat că măsuri suplimentare pentru asigurarea siguranței navigației în zonele economice "pot fi asigurate doar prin acțiuni NATO, în conformitate cu Carta ONU și cu dreptul maritim internațional, coordonate cu alți parteneri din regiune".

"Poziția Bulgariei cu privire la securitatea în Marea Neagră s-a bazat întotdeauna pe principiul solidarității aliate, al acțiunilor aliate și al garanțiilor aliate în cadrul NATO. La adoptarea unei astfel de decizii aliate, Bulgaria își va aduce contribuția în funcție de capacitățile sale", se arată în poziția țării privind acțiunile Rusiei în Marea Neagră. .

Răspunzând la întrebarea dacă rutele navelor de marfă care transportă cereale prin zona economică a Bulgariei în Marea Neagră pot fi coordonate, ministerul a declarat că nu există o bază legală pentru acest lucru.

În urmă cu o săptămână, guvernul bulgar a alocat aproape 20 de milioane de euro pentru achiziționarea de rachete și torpile pentru marina militară. 

Țara este, de asemenea, interesată de achiziționarea urgentă de sisteme de rachete RBS-15 pentru paza de coastă de la compania suedeză Saab.

Anterior, Tagarev a admis posibilitatea unei coliziuni între Rusia și NATO în Marea Neagră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te