Britanicii își scot singuri dinții și măselele. Accesul la un dentist este un coșmar

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.03.2023 - 21:16
Britanicii își scot singuri dinții și măselele.folosind șireturile de la pantofi - Foto: Adam Gerrard / Daily Mirror

Britanicii își scot singuri dinții și măselele, deoarece milioane de cetățeni ai Regatului Unit nu pot obține o programare la un stomatolog, din cauza sistemului asigurărilor de sănătate de stat (NHS) care funcționează deficitar.

SHARE

Britanicii își scot singuri dinții și măselele folosind șireturile pantofilor, sau recurg la stomatologi din străinătate. Doar 1 din 4 britanici reușesc să obțină sau își permit o programare la dentist, după cum a scos la iveală o investigație „The Mirror”. 

O analiză a GP Survey relevă că 11 milioane de oameni din Anglia s-au aflat ]n imposibilitatea de a beneficia de tratament stomatologic anul trecut - în creștere față de 4 milioane în 2019.

De asemenea, pacienții „cu nevoi mari” sunt refuzați de stomatologi din cauza unui contract național de asigurări de sănătate defectuos.

Unii britanici apelează la împrumuturi pentru a plăti tratamentul stomatologic în străinătate.

Britanicii își scot singuri dinții și măselele

Comitetul de Sănătate și Asistență Socială a lansat o anchetă după ce a concluzionat că modul în care sunt plătiți dentiștii NHS este „nu este potrivit scopului”.

Sondajele arată că jumătate dintre stomatologi au redus numărul de pacienți din NHS pe care îi consultă, iar 43% spun că intenționează să lucreze în privat .

Dentiștii dau vina pe un deceniu de reduceri de finanțare și un contract de plată „pervers” care nu recompensează munca efectiv efectuată.

Shawn Charlwood, președintele comitetului pentru British Dental Association, care a prezentat dovezile, a declarat: „Acesta este un avertisment disperat din partea acestei profesii.

Stomatologia NHS se epuizează. În fiecare zi, un sistem stricat rămâne în vigoare, pierdem stomatologi, în timp ce milioane de oameni se luptă să aibă acces la îngrijire.”

Aproape șase milioane de adulți au încercat și nu au reușit să obțină o programare la stomatolog NHS în ultimii doi ani, iar 3,6 milioane nu au încercat pentru că au crezut că nu pot obține una.

Un milion de oameni au fost descurajați de costul în spirală al taxelor dentare NHS, în timp ce jumătate de milion de oameni au fost blocați pe o listă de așteptare pentru un stomatolog NHS.

Președintele Comitetului de sănătate și asistență socială al Parlamentului britanic, Steve Brine, a declarat: „Oamenii care recurg la stomatologie, care își scot dinții fără anestezie sau îngrijire medicală, sunt povești care ar trebui să aparțină unei alte epoci, dar se spune că astfel de evenimente se întâmplă astăzi aici.

Poate că nu este surprinzător când cercetările arată că unele părți ale țării au devenit deșerturi dentare.

Lansăm o anchetă pentru a întreba de ce tratamentul stomatologic este atât de greu de găsit și pentru a stabili ce trebuie să facă guvernul și NHS England pentru a îmbunătăți accesul și a reduce astfel de dureri și suferințe inutile.”

Între timp, clinicile din Turcia raportează creșteri uriașe a numărului „turiștilor sănătății” care fug de sistemul NHS și călătoresc în Turcia pentru tratament .

O firmă importantă de stomatologie din Turcia a spus că pacienții din Marea Britanie au crescut de o sută de ori în patru ani.

Dentakay a spus că, în 2019, au fost 15 pacienți în total din Marea Britanie tratați de cele patru spitale ale sale din Istanbul.

Până la sfârșitul acestui an, firma se așteaptă să fi tratat 1.470 de pacienți.

Dr. Gülay Akay, șeful Dentakay, a spus: „Creșterea pe care am observat-o a numărului de pacienți care vin în Turcia din Marea Britanie este cu adevărat incredibilă și nu arată niciun semn de încetinire.

Nu există nicio îndoială că criza în îngrijirea NHS îi determină pe britanici să caute tratament în alte țări.

Am văzut niște povești reale de groază, inclusiv un pacient care și-a pierdut aproape toți dinții într-un accident de circulație, dar nu a putut primi tratament la NHS.

Economiile potențiale sunt, de asemenea, un factor important.”

Povestea instalatorului Grant Lakey

Instalatorul Grant Lakey a povestit cum și-a smuls patru dinți cu sfoară pentru că nu a putut accesa un stomatolog NHS.

Bărbatul în vârstă de 58 de ani a fost obligat să plătească mii de lire sterline pentru înlocuirea dinților în străinătate, deoarece niciun cabinet stomatologic la nivel local nu accepta pacienți NHS.

Citește și: VIDEO Ambulanțe destinate Ucrainei au fost incendiate în Polonia. Autorul, reținut

Tatăl a doi copii și-a pierdut câțiva dintre dinții de sus într-un accident la locul de muncă, ceea ce a însemnat că dinții lui inferiori au început să se desprindă.

Grant i-a încercat pe toți cei șase stomatologi locali din apropierea casei sale din Bromley, sud-estul Londrei, înainte de a lua un împrumut de 6.000 de lire sterline pentru a-și instala șase implanturi în Turcia.

El a explicat: „Am sunat prin toate cabinetele stomatologice din zonă și nu au fost interesați.

Citește și: VIDEO Protestele din Moldova, alimentate din miliardul de dolari furat de Ilan Șor din bănci

Este groaznic când dinții tăi se mișcă pentru că ți-e frică să muști ceva. Parcă ai gura plină de bile.

Sună un pic medieval, dar am ajuns să fiu nevoit să le leg sfoara în jurul lor.

„Mă durea foarte mult și era destul de puțin sânge. Am fost atât de norocos că nu m-am infectat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te